Med nanobelagt termoplast har et svensk selskap laget uknuselige vinduer til anleggsmaskiner. Hammerglass skjermer maskinføreren mot stein og solstråling.
FØRSLØV, SVERIGE: ”Aldri mer en knust rute!” Dette er rettesnora for det svenske selskapet Hammerglass AB. Firmaet produserer uknuselige vinduer, blant annet til anleggsmaskiner. Produktet er nanobelagt polykarbonatvinduer (”termoplast”) med nesten samme egenskaper som glass, bortsett fra én ting: Det går aldri i stykker, i følge produsenten selv. De veier halvparten så mye som glass, men skal være 300 ganger sterkere.
– Vanlig glass hører ikke hjemme i en arbeidsmaskin. Det spiller ingen rolle om de er herdet eller laminert. Går en rute i stykker så er maskinen ubrukelig til en ny rute sitter på plass. Det koster tid og penger og forårsaker mye irritasjon. Dessuten er det nesten umulig å bli kvitt alle glassbiter som spres i kabinen. De ristes frem etterhvert som maskinen er i bruk, minner Anders Bergsten om. Han er eksportansvarlig for kjøretøy i Hammerglass AB.
Bygg
Produktet Hammerglass kommer egentlig fra byggeindustrien. På midten av 90-tallet eksperimenterte selskapet med forskjellige overflatebehandlinger for å finne en behandling som gjorde at rutene kunne brukes i isoler-vinduer. Normalt kan man ikke bruke polykarbonat i slike vinduer. Fuktighetsmolekyler går rett igjennom plasten og danner kondens inne i kassetten.Dette ble løst i 1995, og selskapet produserer uknuselige termopanruter til vindusprodusenter i Norden, Europa og verden for øvrig. I 2009 begynte selskapet å selge vinduer spesiallaget for anleggsmaskiner.
– En ting er at vinduer er dyre i seg selv. Det blir ekstra dyrt fordi maskinen ikke kan brukes, og de knuser ofte når det er som minst beleilig. Det har dessuten skjedd noen stygge ulykker med sprengstoff, der føreren har blitt alvorlig skadet av knust glass fra vinduer i maskinen, sier teknisk sjef Peter Andersson i Hammerglass.
Lovkrav
Det svenske Arbeidsmiljøverket kom med en ny lov 2010. Her kreves det at maskinfører skal sitte sikkert hvis det er risiko for at sprengningsuhell eller at store steiner skal treffe maskinen. Men hva det skulle bety i praksis var ikke så lett å finne ut.
– Når vi begynte å forske i dette så viste det seg at det ikke finnes bransjestandarder for hvordan man skal teste og sertifisere glass til arbeidsmaskiner. I svært tøft miljø har det blitt montert panserglass, men det er både dyrt, tungt og det går i stykker når det treffes av en sten. Bransjen hadde blitt tatt på sengen av det nye lovverket, da det ikke ble henvist til hvilke løsninger som oppfylte kravene, sier Andersson.
Eksplosiver
Hva skjer hvis en maskin graver frem udetonerte eksplosiver som – i verste fall –eksploderer i skuffen? Det har blitt testet med tre kilo TNT som går av på tre meters avstand.
– Her behøvdes en kraftig stålramme for å holde våre 12 mm ruter på plass i vakuumet fra eksplosjonen. Vi har tatt frem rammer til markedets vanligste maskintyper, og det kommer nye modeller kontinuerlig, sier Bergsten. Hammerglass opplyser at den nye ”RABS-klassen” har blitt populær i mange land. Men det er likevel Hammerglass ́ vanlige 6 og 8 mm vinduer som går mest.
– Vi har tatt frem flere hundre tegninger på forskjellige ruter til gravemaskiner og hjullastere, og skriver avtale med maskinimportørene i de land vi arbeider i. Vi sender avgårde lagerførte ruter senest dagen etter bestilling. I Norge har flere av importørene valgt å ha et lager av de vanligste rutene, sier teknisk sjef Peter Andersson.
– Hvordan står seg Hammerglass mot riper og grus?
– Normalt går det bra med helt vanlige Hammerglass-ruter. Vi har kunder som har brukt rutene i flere år uten at det er noe problem. Men arbeider man med steinknusing for eksempel, så blir det jo kraftig slitasje på vanlig glass også. Vi har en spesiell offer-film som føreren selv kan bytte når den blir for slitt. Alt lim sitter fast på filmen, så når man har tatt bort filmen så er det bare så sprute på en såpeblanding på ruten og legge på en ny film med spesielle skraper. Hele operasjonen går på 10-20 minutter, sier Andersson.
– Som vanlig glass, bortsett fra at de stenger ute 99,96% av UV-strålingen. Denne funksjonen ligger i overflatebelegget. Men vi har også en modell som heter IR (InfraRed), som blokkerer halvparten av solvarmen. Infrarøde absorbenter i polykarbonatblandingen er forbløffende effektivt. Når vi viser dette med hjelp av en IR-lampe er varmegjennomgangen som natt og dag i forhold til vanlige vinduer. Vi har sett en stor økning av salget av disse rutene, sier Anders Bergsten.
Norske krav
Bruken av maskiner og utstyr, med forpliktelser for arbeidsgiver og arbeidstaker, har en viktig forankring i paragrafene 4-1 og 4-4, som krever at det fysiske arbeidsmiljøet skal være forsvarlig å bruke, og at maskiner og utstyr skal verne arbeidstaker mot skader. Mer detaljerte krav finnes i forskrift om utførelse av arbeid og bruk av arbeidsutstyr:
– Kapittel 10: Krav til arbeidsutstyr
I tillegg setter arbeidsplassforskriftens kapittel 6 regler for sikring av farlige arbeidsplasser og områder som arbeidsgiver må i vareta under operasjoner der det er fare for steinras o.l.