Under NNBA-messa i Tromsø, arrangerte arbeidstakerorganisasjonen Parat en debatt om hvorvidt det lønner seg å være fagorganisert.
Skjønt, det ble ikke mye debatt, da alle tre debattanter var enige om at det er lurt å være organisert.
Debatten ble ledet av generalsekretær i YS-forbundet Parat, Trond Reidar Hole. Deltakerne var MEF-sjef Julie Brodtkorb, Parat-leder Unn Kristin Olsen og professor ved Universitetet i Tromsø, Rudi Kirkhaug.
Fordel for begge parter
At Parat-lederen Unn Kristin Olsen er positiv til fagorganisering, kom neppe som noen overraskelse.
– Det er viktig å være organisert. Det organiserte arbeidslivet er en av grunnpilarene i den norske samfunnsmodellen. Faller grunnpilaren, så faller den norske modellen, og da vil vi ikke ha det norske velferdssamfunnet slik vi kjenner det i dag, sa Olsen bestemt.
Administrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb, vil også gjerne ha flere fagorganiserte ansatte i bransjen.
– Ja, vi opplever at det er en fordel. Det er jo mye enklere for en arbeidsgiver å forholde seg til tillitsvalgte og til en profesjonell organisasjon. Videre er det en stor fordel at man har en tariffavtale der ting er avgjort, sånn at man slipper å ha mange problemstillinger i hver enkelt bedrift, sa Brodtkorb.
– Som Julie sier, så er det et gode for arbeidsgiverne at arbeidstakerne er organisert. Men det er selvfølgelig også et stort gode for arbeidstakerne. Det gir en trygghet i arbeidslivet at de har en sterk organisasjon i ryggen hvis noe skulle skje. Samtidig er det også problematisk for arbeidsgivere hvis arbeidstakerne ikke er organisert. Vi kan bare tenke oss hvilket kaos det hadde blitt, for eksempel i et tariffoppgjør, dersom arbeidsgiver skulle ha forholdt seg til hver enkelt ansatt, sa Unn Kristin Olsen.
Tilhørighet
– Hva med akademia? Kan vitenskapen gi oss et fasitsvar på om det er bra for et samfunn at det er mange organiserte arbeidstakere? spurte ordstyrer Hole den tredje debattanten, professor Rudi Kirkhaug.
– Vi som forsker på organisasjon og lederskap, ser at de samfunn som fungerer bra og overlever på sikt, er ofte stabile og velorganisert på alle plan, sa han.
– De organisasjonene som overlever og tjener penger på lang sikt, har gjerne arbeidstakere som føler tilhørighet til organisasjonen og er fagorganiserte.
Hvorfor er ikke flere organisert?
– Når vi prater med folk på standen vår her, så viser det seg at mange rett og slett ikke har tenkt tanken på å melde seg inn i en fagforening/arbeidstakerorganisasjon. Hva tror du det kommer av? spurte ordstyrer Hole MEF-sjef Brodtkorb.
– Det viser jo at det er viktig at dere er her, svarte hun.
– Dere må huske på at bransjen vår for det meste består av små og mellomstore bedrifter. De har gjerne blitt startet av en far som har fått med seg en sønn. Så blir kanskje mora med på kontoret, og kanskje får de med seg noen venner. Da er det ikke naturlig at de starter med å organisere seg. Men når disse bedriftene vokser, er det viktig at dere i Parat, Norsk Arbeidsmandsforbund og vi er der for å forklare hvorfor det da er mer effektivt og viktig å ha organiserte ansatte, sa Brodtkorb, og Parat-leder Unn Kristin Olsen stemte i:
– Ved å være organisert, bidrar man ikke bare til arbeidslivet, men til hele det velferdssamfunnet som Norge er tuftet på. Vi har et godt samarbeid med arbeidsgiverne, og veldig ofte er vi enige med arbeidsgiverne om alle målene, men vi er kanskje litt uenige om veien til å nå de målene, sa Parat-leder, sa hun.