Monterte støyskjerm av resirkulert plast

En meter støyskjermplanke av typen Traftech Silent inneholder resirkulert plast tilsvarende 1232 yoghurtbegre.

BD Samferdsel lanserte nylig støyskjermer av resirkulert plast. Støyskjermene både absorberer og reflekterer støy, er et alternativ til tre-baserte skjermer og skaper verdier ut av plastavfallsproblemet. Det betyr trippel miljøgevinst. Dette skriver selskapet selv i en pressemelding.

Brødrene Dahl-medarbeider Truls Hansen likte det han så og satte like godt opp støyskjermen selv utenfor familiehuset i Tønsberg.

Annonse

– Oppgavene mine på jobben har ingenting med montering å gjøre. Men er du litt nevenyttig bør dette greit. Selv grunnarbeidet har selvfølgelig blitt gjort av andre, men resten ordnet jeg selv, sier Hansen i pressemeldingen.

100 prosent resirkulert

– Vi har etablert en unik prosess som forvandler plastsøppel til en 100 prosent resirkulert og faktisk også 100 prosent resirkulerbar produktportefølje. Resirkulert metall er nemlig også en opsjon, sier Stian Auen, leder for BD Samferdsel.

Til hver meter planke går det med plast tilsvarende 246 plastflasker, 955 plastposer eller 1232 yoghurtbegre. Ett tonn elementer sparer kloden for produksjon av plast som ville ha medført utslipp på 1,66 tonn CO2, energiforbruk på 98 millioner KJ energi, forbruk av 262 liter oljeråvare og 23 m3 plastsøppel.

Trestruktur uten tre

Støyskjermelementene kommer i fire standardfarger. Overflaten kan være glatt eller med trestruktur, men har en levetid som er to til tre ganger lengre enn treskjermer.

– Vi har de siste årene sett økende priser på trelast. Ved å velge plastavfall som råstoff styrer vi unna prisrisikoen dette innebærer og bidrar samtidig til at trematerialer kan brukes til miljøvennlige bygninger i stedet for til infrastruktur, sier Auen.

For anleggsbransjen er Hansens erfaringer viktige – enkel montering er synonymt med kostnadseffektiv montering.

Pilotprosjekt

For bransjen er det også viktig at skjermene er designet for å takle alle forhold uten dyre spesialløsninger. I tillegg til gode lydisolerende egenskaper (opptil 33 desibel), takler støyskjermen alle krav til brøyte- og vindlast.

Hansen er distriktsansvarlig for BD Samferdsel i regionene Buskerud og Vestfold-Telemark. Installasjonen utenfor huset der han og familien bor var et pilotprosjekt som ble dekket av Tønsberg Blad.

– Som en test sprayet vi skjermen med spraymaling som vi deretter vasket av igjen med grafittifjerner. Det gikk uten problemer, forteller han, og legger til:

– Hvis man senere ønsker å bli kvitt støyskjermen, kan både plasten og aluminiumen gjenvinnes.