Kjøpt, solgt og kjøpt tilbake. Etter nesten to år med oppussing er den vel 50 år gamle John Deere 440 bedre enn noen gang, og brukes igjen til å hente ut tømmer fra skogen i Hemnes.
Stammelunneren, eller skidder som det heter på amerikansk, John Deere JD440 series A forlot fabrikken i 1970, for å bli fraktet til Norge, og solgt av Oscar Skotvedt AS i Oslo. Selskapet var importør av John Deere anleggsmaskiner og skogsmaskiner fram til litt ut på 1980-tallet da Felleskjøpet overtok importen.
Banebrytende skogsmaskin
John Deere startet produksjonen av stammelunneren JD440 i 1965. Den gang ble maskinen omtalt som banebrytende, og produsenten skrøt av at den hadde en rekke funksjoner designet for å gi operatøren komfort, sikkerhet og en mulighet til å være produktiv i skogen. For øvrig ikke veldig ulik beskrivelsen flere produsenter også bruker om dagens maskiner. Før 440-modellen var John Deeres stammelunnere ikke stort mer enn en motor i en ramme.
Modellen JD440 ble produsert fra 1965 til 1967, og ble da erstattet av JD440 series A, som ble produsert frem til 1970. Fra 1970 til -76 gikk den under betegnelsen JD440 series B.
Det var ikke store forskjellen på de tre modellene, men den første modellen kunne leveres med enten bensin- eller dieselmotor, og kun manuell girkasse. De to siste modellene ble kun levert med dieselmotor, for øvrig lik i de to modellene, og begge kunne leveres med enten manuell girkasse eller powershift.
Noe mer utstyr var nok tilført series B, da den var nesten 100 kilo tyngre enn sin forgjenger.
JD44 series A ble levert med kun en vinsj med trekkraft på ca. 7,8 tonn. Da maskinen til Grepperud kom til Norge ble den bygget om hos Igland. Her fikk den ny lunnepanne og det ble påmontert to-tromlet vinsj med trekkraft på 8 tonn.
Bare i helgene
– Jeg kjøpte maskinen brukt hos Felleskjøpet på Hamar i 1985, sier Emil Grepperud.
Vi møter han og nevøen, Nils Eivind Grepperud, en solfylt lørdag i februar i skogen ved Blekktjern i Hemnes, i Viken (ved grensen mellom Akershus og Østfold). Her bruker Grepperud-karene den 52 år gamle stammelunneren til å frakte tømmer ut av skogen.
– Vi driver på bare i helgene siden vi begge er i full jobb, sier Emil. I skogen er det Emil som håndterer motorsaga mens Nils Eivind kjører John Deere-maskinen.
Emil var frem til nyttår daglig leder i Hemnes Tre AS. Selskapet som holder til i lokalene til det som tidligere var Grepperud sag, har spesialisert seg på listverk, utforinger og spiler.
Emil var også tidligere eier, men har nå solgt selskapet til Stangeskovene AS. Nils Eivind kjører til daglig maskintransport for Skoveng Transport AS, og har god erfaring med maskiner og utstyr.
Totalrenovering
Skogen som Emil og Nils Eivind henter ut tømmer fra, hører til familiegården som datteren til Emil driver nå i dag, og John Deere-maskinen ble i sin tid innkjøpt for å ta ut skog fra egen eiendom. Og fra 1985 og ut et godt stykke på 1990-tallet ble maskinen brukt jevnlig, men etter å ha stått ubrukt en stund ble den solgt i 2002.
– Jeg trodde ikke jeg hadde brukt for den lenger, så jeg solgte maskinen til en kar fra Telemark, sier Emil.
Men så i 2017 meldte behovet for en skogsmaskin seg, og Emil tok kontakt med han som kjøpte den i 2002 for å sjekke muligheten for å kjøpe tilbake maskinen. Det viste seg at JD440’en nok en gang hadde stått ubrukt i mange år, og at den var til salgs.
– Det gikk med mange flasker startgass, men vi fikk den til slutt opp på maskinhengeren og hjem til Hemnes, sier Emil.
Etter en rask gjennomgang av maskinen, viste det seg at det var stort behov for reparasjoner, og det ble bestemt å plukke hele maskinen fra hverandre.
Ny motor
– Det var ikke et eneste rundt hull. Alle hullene var blitt ovale etter mange års hardt bruk, sier Nils Eivind.
Det var han som fikk jobben med å restaurere John Deere-maskinen. Det viste seg at framvogna var i så dårlig forfatning at den måtte byttes, og de fikk tak i en brukt ramme i god stand fra Flatdal, i Telemark.
Motoren var også i dårlig forfatning, og da den ble åpnet skjøte Emil hvorfor de måtte skifte toppakning flere ganger forrige gang han eide maskinen.
– Sylinderforingene sto skeivt, noe de antageligvis hadde gjort i alle år, og med mye annet feil på motoren, fant vi ut at det beste var å bytte motor, sier Emil.
Motoren som er satt inn er noe nyere enn originalmotoren, og i tillegg noe mer effekt.
Originalmotoren, med betegnelsen 4219, der 4-tallet angir antall sylindre og 219 er volum i kubikktommer (cubic inches), er byttet ut med en 4239-motor. Med andre ord større volum, og i tillegg er effekten økt fra 75,5 hk til litt over 80 hk.
Se film av maskinen her
Tight og fin
– Det eneste vi ikke har rørt er girkassa. Den fungerer helt fint, og jeg håper jeg slipper å gjøre noe med den for det er så trangt der den sitter, sier Nils Eivind Grepperud.
Han forteller at alt elektrisk er byttet ut og det er nå godt med arbeidslys rundt maskinen.
Nils Eivind har lagt ned et stort antall timer i restaureringen av den vel 50 år gamle John Deere-maskinen. Det gikk nesten to år fra den ble hentet ut fra skogen i Telemark, til den var klar for skogsarbeid i Hemnes-skogen. Nå er den i bruk på fjerde sesongen, og årlig blir den brukt til å frakte ut ca. 300 m3 tømmer.
– Etter restaureringen er den blitt veldig tight og fin. Faktisk er den mye bedre nå enn da jeg kjøpte den første gang i 1985, sier Emil Grepperud.
Tekniske spesifikasjoner:
John Deere JD440 Series A
Årsmodell: 1970
Motor(original): John Deere 4219, 4-sylindret diesel, 219 ci (3588 cm3)
Effekt: 75,5 hk
Dreiemoment: 234,6 Nm
Drivverk: 4X4, stiv bakaksel, differensialsperre på framaksel
Girkasse: powershift, 8 gir forover, 4 gir revers
Lengde: 589 cm
Bredde: 226 cm
Akselavstand: 226 cm
Bakkeklaring: 45 cm
Vekt: 6350 kg
Kilde: Tractordata.com