Røynstrand Entreprenør AS gjennomfører nå sitt første hyttefelt med trykkavløpsanlegg. De gikk like godt løs på det som blir et av landets største anlegg av den typen.
LØYNING / ODDA: Der E134 / RV 13 går har bikket ned fra Røldal ned mot Odda ligger et hyttefelt innover fjellet fra Riksveien mot Løyningsvatnet. Hyttefeltet inneholder vel 350 hytter, spredt over et betydelig område. Det er et gammelt hyttefelt, der kommunen har bestemt seg for at hyttene skal ha avløp koblet til Seljestad kommunale renseanlegg.
Størrelse
I 2012 startet bygge- og maskinentreprenøren Røynstrand Entreprenør AS med det som etter alt å dømme er landets største trykkavløpsanlegg. Kontrakten med kommunen inneholder nesten 10 km VA-grøft, der 6,2 km er trykkavløp. Det er noe Røynstrand ikke har jobbet så mye med tidligere. I alle fall ikke i denne størrelsesorden.
– Så stort er nytt, ja. Det mest spesielle ved jobben hittil har vært mye jobb med varmekabel i rørledningene som skal kobles til. Og det har vært mye styr med å pusse opp etter utlegging av traseer. Å jobbe med anlegg som dette er like mye rørleggerjobb som maskinjobb. Vi har egne ansatte rørleggere. Entreprisen inneholder også tilkobling av strøm. Det leier vi underentreprenør til, sier Arne Opedal.
Han er Røynstrands formann og anleggsleder på det store prosjektet. Kontrakten med kommunen på legging av hovedstrekket er på 30 millioner. Stikkledningene til hver enkelt hytte kommer i tillegg. Stikkledningene er gjennomsnittlig 30 meter lange, og faktureres med 1 000 kroner meteren av Røynstrand til hver enkelt hytteeier. Dialogen med dem er det Arne Opedal som håndterer.
Dialog
– God dialog er viktig. Noen har reagert på prisen på stikkledningene, men det har gått greit. Noen har valgt å grave grøft til stikkledningen selv, for å spare noen kroner. Så kommer etter, legger ledningene og installerer pumpestasjonen ved hver hytte, forteller han.
Denne sesongen skal det legges hovedstrekk innover et kilometerlangt dalsøkk med hytter på hver side. Terrenget er en utfordring, med mye bløtt terreng. Og stein. En kombinasjon som setter blant annet gummibelter på prøve.
Det samme skjedde i fjor, i et annet dalsøkk. Grøftene graves fra veien ut til enden, mens rørene legges utenfra og inn i de ferdige grøftene og dekkes over med jord, torv og myr som lå der i utgangspunktet.
– Det er veldig mye bløtt terreng. Vi har laget stålplater med HK-fester, som maskinene kan stå og kjøre på etterhvert som vi legger oss utover. Det er fort gjort for graveren å løfte platene, sier han.
Det bløte terrenget illustrerer han med et eksempel: En grop måtte tømmes for vann. Mye vann. Firmaet kjøpte en hydraulisk pumpe som brukes til å pumpe sild på fiskebåter. Kapasiteten på den var 24 000 liter i minuttet…
– Vi monterte en sil, hang den på en graver og kjørte den på hammerhydraulikken. Det var helt utrolig å se hvor effektiv den var, humrer han.
Trillebårer
For øvrig er Opedal full av lovord om et assortert utvalg av beltegående smådumpere og ”trillebårer”. I størrelser fra noen hundre kilo til en Yanmar beltedumper på åtte tonn har de vært uvurderlige til å frakte ut pukk til fundament for ledningene i grøftene.
Å kjøre anleggets største maskin er ofte stas. Men at en åttetonner får være anleggets største er litt mer sjeldent. Tommy Kvile Fjæra kjører den største graveren på Løyning-prosjektet: En flunkende ny Kato.
– Veldig god maskin! Den er sterk, og fin på hydraulikken. Kjennes som større enn en 8-tonner. Det er den største maskinen som er mulig å bruke her, i så bløtt terreng. Vi har gravd en kilometer innover, fylt i stein til å legge vann, avløp og strøm på. Deretter fyller vi over og pusser med jord og torv. En fin jobb. Litt som å være på tur hver dag. I alle fall dagene med godvær, humrer Fjæra.
Løyning-anlegget er beregnet til å ta 4-5 år fra oppstart i 2012. Det er prosjektert av Asplan Viak. Arne Opedal er imponert over jobben som er gjort der, ikke minst av ansvarlig konsulent Hilde Sunde.
– Hun har gjort en kjempejobb. Det er ikke enkelt å prosjektere dette, sier han.
Vi besøkte anlegget en torsdag i slutten av mai. Den ettermiddagen var det også en lastebil innom, og lastet av en prefabrikkert trykkøkningsstasjon fra Grundfos.
– Mandag kveld satt jeg her sammen med konsulent Hilde Sunde. Da ble stasjonen ferdig tegnet. I løpet av tirsdag, onsdag og torsdag har den blitt produsert i Sverige, kjørt til Bergen for omlasting og deretter kjørt hit. Da ble jeg ekstra imponert, sier Arne Opedal.
Løyning hyttefelt
- Norges største anlegg med trykkavløp
- Hovedtrasé langs hovedvei i feltet. Drøyt 600 meter isolerte VA-ledninger i grunn grøft, 23 kummer og 430 meter doble borehull i fire traseer 55-135 meter.
- Vannpumpestasjon med overløpstank.
- Samletraseer 9,4 km VA-grøft. 6,2 km av dette er for trykkavløp, 3,2 km selvfall. Alt med Isoterm preisolerte rør med innlagt varmekabel.
- 40 vannkummer, 10 nedstigningskummer og 23 spylestakekummer i samletraseer.
- Stikkledninger med pumpestasjon til inntil 350 hytter. Faktureres hytteeiere.