På en trangt tomt i Oslo sentrum tester Eco Drilling en banebrytende 13-tonns elektrisk borerigg. Ved hjelp av riggen legges vannledninger i bakken uten at så mye som en spade stikkes i jorda. I tillegg er den helt utslippsfri og arbeider stille som en symaskin.
En kjølig dag i mars tropper Anleggsmaskinen opp på anlegget ved Carl Berners plass i Oslo. Der er riggen godt i gang med pilotboringen; altså en borstang som føres under bakken i en planlagt trasé. Boringen har pågått en halvtimes tid da vi ankommer tomta, og det går ikke mange minuttene før pilothodet popper opp av jorda, nøyaktig der det var planlagt, knappe 50 meter fra boreriggen.
Riggen, som har betegnelsen JCS 130E, er en prototype med 13-tonns trekkraft fra den tyske produsenten Tracto Technik. Eco Drilling vurderer nå om den er noe de vil gå til innkjøp av.

Spillvannledningen blir løftet ned i grøfta, for å koble det til baksiden av rømmekrona, som ligger klar nede til høyre i bildet. (Foto: Runar F. Daler)
Bevarer lindetrær og miljøet
På tomta ligger det verneverdige bygget Sophies Minde, som Vedal Entreprenør rehabiliterer for Oslobygg KF. Det tidligere sykehusbygget skal fungere som et nav for bydel Grünerløkkas offentlige tjenester, og vil blant annet sikre barnehagekapasitet i området i årene fremover.
NoDig-entreprenøren Eco Drilling har, som underentreprenør for Olimb Anlegg, fått jobben med å legge to nye parallelle vannledninger på tomta; én 225 mm spillvannsledning og én 100 mm vannledning. Hovedgrunnen til at de legger rørene uten å grave, er at det er en gammel allé med lindetrær inne på tomta, som ikke skal ødelegges.
Mens vi står og ser på, erstattes pilothodet med en såkalt rømmekrone, altså en borekrone med større diameter enn pilothodet – i dette tilfellet 300 mm. Deretter festes selve spillvannsledningen bak borekronen, før den trekkes sakte, men sikkert tilbake gjennom det utvidede hullet under bakken. Det hele foregår smidig og effektivt. Den elektriske riggen arbeider jevnt og trutt, helt uten utslipp, og den er så stillegående at man knapt tenker over at den holder på.

– Dette er en etterlengtet rigg, som er spesielt aktuell i bymiljøer med strenge miljøkrav og liten plass, som her på Carl Berner i Oslo, sier daglig leder i Eco Drilling, Roger Trøsviken. Her sammen med HMS- og kvalitetssjef Ingvild Aaserud. (Foto: Runar F. Daler)
Perfekt for byprosjekter
– Det var på Bauma-messa i München høsten 2022 at vi inngikk avtale med Tracto Technik om å prøve denne kompakte, elektriske riggen. Nå er prototypen endelig på plass, og da passet det jo godt at vi fikk dette prosjektet her, sier daglig leder i Eco Drilling, Roger Trøsviken.
– Dette er en etterlengtet rigg, som er spesielt aktuell i bymiljøer med strenge miljøkrav og liten plass, som her på Carl Berner i Oslo. Den andre elektriske riggen vi har, en 80-tonner, krever så mye plass at det ikke hadde vært mulig å bruke den her inne. En annen fordel er at denne ikke krever så mye strøm, kun 125 ampere. Da åpner muligheten seg også for å forsyne den med strøm fra en battericontainer og drifte den en hel dag. Så det er egentlig en perfekt rigg for byprosjekter, sier han.
– Dette er også den første kompaktriggen i sitt segment innenfor styrt boring som blir lansert, vel å merke som en prototype foreløpig. Det er nok flere som jobber med slike løsninger, men man får ikke kjøpt en tilsvarende rigg hos andre leverandører per i dag.
Nesten ingen velger utslippsfritt
Så er spørsmålet om Eco drilling nå vil kjøpe denne elektriske riggen når den kommer for salg?
– Altså, det er veldig gøy å være først ute og hive seg på ny teknologi og elektriske nyheter, men etter å ha hatt den elektriske 80-tonneren i snart tre år nå, så ser vi jo virkeligheten der ute. For på disse tre årene har vi koblet den til strøm kun to ganger – og det har vært på eget initiativ! Det er mange fine ord og store ambisjoner der ute, men sannheten er at den reelle interessen for det grønne skiftet er rimelig tam. Nesten ingen oppdragsgivere velger utslippsfri utførelse, med mindre det er et krav, sier Trøsviken engasjert.

Vannledningen trekkes sakte, men sikkert tilbake gjennom utvidede hullet. Det foregår smidig og effektivt, og riggen arbeider jevnt og trutt, helt uten utslipp. (Foto: Runar F. Daler)
– Det må lønne seg også
I Oslo stilles det som kjent, fra 1. januar i år, krav om utslippsfri byggeplass i alle prosjekter i kommunal regi. Kravet gjelder både nye og pågående prosjekter, og Eco Drilling har nok det i bakhodet når de skal bestemme seg for om de vil gå til innkjøp av riggen.
– Vi har den til vurdering nå, og vi har fått antydet at den vil være mulig å bestille etter Bauma-messa i april. Det vil jo også være leveringstid, så vi får den vel neppe i år, i tilfelle. Uansett er poenget at det må være økonomisk bærekraftig for oss som selskap å gjøre den investeringen. Eco Drilling har helt fra starten hatt ambisjon om å være en «grønn» aktør, med fokus på miljøvennlige løsninger, men det viser seg at hvis man elektrifiserer hele maskinparken, så er man sårbar. Vi er takknemlige nå for at vi har holdt igjen litt, når vi ser hvor lite vi har fått brukt den store el-riggen. Vi er alltid åpne for ny teknologi, og det er artig å være tidlig ute, men det skal som sagt lønne seg også. Sunn drift i selskapet vil alltid være pri én, avslutter Roger Trøsviken.