Strammer inn mot steinstøv

Rundt halvparten av virksomhetene Arbeidstilsynet har kontrollert, gjør ikke nok for å forhindre at ansatte blir eksponert for kreftfarlig steinstøv. Nå dobler Arbeidstilsynet tilsynsinnsatsen og varsler strengere reaksjonsbruk.

Ifølge en pressemelding fra Arbeidstilsynet, gjennomførte de rundt 100 tilsyn med steinstøv i 2024. I gjennomsnitt ble det avdekket brudd i 80 prosent av tilsynene.

Les også: Det helseskadelige norske fjellet

Annonse

– De forebyggende tiltakene er ofte ikke tilstrekkelige. Det gir en høy risiko for at arbeidstakere blir eksponert for det farlige kvartsstøvet. Derfor øker vi nå innsatsen mot steinstøv. I 2025 har vi planlagt 200 tilsyn med steinstøv, sier Kvernmo.

Mangler tiltak hos halvparten av virksomhetene

Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn for å forebygge at arbeidstakere blir utsatt for farlig steinstøv. Tilsynene viser at 48 prosent av virksomhetene ikke har gjennomført tilstrekkelige tiltak for å fjerne eller redusere helserisikoen knyttet til farlig steinstøv.

– Flere av tiltakene krever bedre utstyr og rutiner for at arbeidstakerne skal kunne utføre arbeidsoppgavene på en forsvarlig måte. Dette er en utfordring som bransjen og byggherrer må ta innover seg, sier Kvernmo.

Samtidig understreker hun at Arbeidstilsynet har god dialog med bransjen og opplever at flere utstyrsleverandører ønsker å utvikle gode løsninger i samarbeid med bransjen.

– Våre inspektører melder også tilbake om at flere virksomheter er i gang med gode prosesser for å redusere eksponeringen av steinstøv, sier Kvernmo.

Kvartsholdig steinstøv kan forårsake blant annet lungekreft, allergi og KOLS. – I 2025 har vi planlagt 200 tilsyn med steinstøv, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo. (Foto: Arbeidstilsynet)

Kvartsholdig steinstøv kan forårsake blant annet lungekreft, allergi og KOLS. – I 2025 har vi planlagt 200 tilsyn med steinstøv, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo. (Foto: Arbeidstilsynet)

Varsler overtredelsesgebyr

Selv om regelverket for å forebygge eksponering av farlig steinstøv er tydelig, er det fortsatt for mange virksomheter som ikke har gode nok tiltak for å forhindre at arbeidstakerne blir eksponert for steinstøv.

– Vi ser at det nå er nødvendig å stramme inn reaksjonsbruken og vurderer fortløpende overtredelsesgebyr når vi avdekker alvorlige og omfattende brudd. Ved særlig alvorlige brudd vil vi anmelde forholdene til politiet, sier direktør Ingvill Kvernmo.

– Dette kan for eksempel være ved gjentatte brudd knyttet til internkontroll og manglende tiltak for eksponering av farlig steinstøv, utdyper hun.

Utsetter overtredelsesgebyr for fjerning av steinstøv

Arbeidstilsynet ser at en stor del av anleggsvirksomhetene foreløpig ikke har utstyr som sikrer tilstrekkelig fjerning av steinstøv. For å gi dem anledning til å skaffe nødvendig utstyr, maskiner og tjenester, vil det være en overgangsperiode. Men fra 1. januar 2026 vil også brudd knyttet til tilstrekkelig avsug og fjerning av steinstøv bli vurdert for overtredelsesgebyr.

Arbeidstilsynet vil også gjennomføre tilsyn med byggherrer for å kontrollere at byggherren tar sitt ansvar etter byggherreforskriften, med konkrete tiltak i SHA-planen (plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø).

Hvordan redusere støveksponering

Tekniske tiltak for å redusere støveksponering:

  • Arbeidsutstyret er i samsvar med regelverket og utstyrt med oppsamlingssystem.
  • Lukket førerhytte med HEPA-filter og overtrykk.
  • Vanning for å dempe støvet.

Organisatoriske tiltak handler om god planlegging, organisering og tilrettelegging av arbeidet:

  • Samtidig arbeid og opphold i forurensede soner må begrenses.
  • Viktig med gode rutiner for drift, vedlikehold og renhold.
  • Arbeidstakerne må få opplæring i gode arbeidsvaner, som f.eks. unngå å dra med støv inn i førerhytter eller spise- og oppholdsrom, og å lukke vinduer i førerhytta.

Fakta om kvarts

  • Krystallinsk silika, også kalt kvarts, er et av de vanligste mineralene i jordskorpen og finnes i varierende mengder i de fleste bergarter, sand og leire.
  • Eksponering for kvarts skjer hovedsakelig ved innånding av støv ved håndtering av kvartsholdig stein og sand, som ved gruvedrift, fjellboring, knusing, kutting og riving av stein og betong, samt i tunnel-, anleggs- og bygningsvirksomhet.
  • Norge fastsatte i 2021 en ny grenseverdi for respirabelt krystallinsk silika på 0,05 mg/m³.
  • Det grønne skiftet fører til økt fokus på rehabilitering av bygg fremfor riving og nybygging. Dette innebærer mer innvendig riving og bearbeiding av eksisterende bygningsmasse, som ofte består av betong og murstein. Byggematerialer som murstein og betong kan inneholde opptil 30 % kvarts.

Kilde: Arbeidstilsynet

Fakta om helserisiko knyttet til kvarts

  • Helserisikoen ved kvarts er først og fremst knyttet til innånding av støv som dannes når materialer bearbeides og små partikler frigjøres.
  • Det er de minste steinstøvpartiklene som trenger lengst ned i lungene som er farligst. De minste partiklene kalles respirable og er så små at de ofte ikke kan sees med det blotte øye.
  • Kvartsstøv er kjent for å forårsake silikose, fall i lungefunksjon, astma, allergi og KOLS.
  • Respirabelt kvartsstøv er også kreftfremkallende og kan føre til lungekreft. I tillegg kan kvartsstøv gi akutte helseplager som hoste, slim og sårhet i luftveiene.

Kilde: Arbeidstilsynet