Lekende lett boring med fjernstyrt riverobot

Kombinasjonen Brokk riverobot og Toft boretårn har vært vist på flere messer tidligere. I høst fikk vi se hvordan det fungerer i praksis.

Anleggsmaskinen var på plass ved Åros i Asker kommune midt i september. Et boretårn av typen MDR 1000A fra Toft anleggsservice og teknikk, var der montert på en Brokk 60 og ble demonstrert overfor potensielle kunder. Daglig leder i Toft anleggsservice og teknikk AS, Peter Toft, sto selv med spakene da 35 mm-borekronen boret seg enkelt nedover i fjellet.

Flere typer boretårn

– Boretårnet ble opprinnelig bygd for gravemaskiner, men det er mer kapasitet på hydraulikken på en robot enn på en gravemaskin. Man må opp i en gravemaskin på 1,7 tonn for å drive dette tårnet, mens en robot på 600-700 kg kan gjøre det samme, forteller Peter Toft.

Annonse

Han forklarer at de leverer boretårn i ulike størrelser, hvorav dette er det minste, med en vekt på 115 kilo og en høyde på 1,70 meter.

– Det er viktig å få med at boretårnene leveres med vannspyling eller støvsuger for best mulig støvforhold for brukeren. I tillegg følger det med fysisk eller elektronisk vern mot bevegelige deler. Vi leverer ingen boretårn uten! Sikkerhet og miljø er viktig for oss, sier han.

Boretårnet bruker borekroner på 35 mm til 45 mm. Da kan man, ifølge David Netskar i Brokk Norge, bore et hull med 80 cm dybde på i underkant av to og et halvt minutt. Her er det en 35 mm-borekrone som benyttes. (Foto: Runar F. Daler)

Boretårnet bruker borekroner på 35 mm til 45 mm. Da kan man, ifølge David Netskar i Brokk Norge, bore et hull med 80 cm dybde på i underkant av to og et halvt minutt. Her er det en 35 mm-borekrone som benyttes. (Foto: Runar F. Daler)

– Kan bore fra fluktstolen

David Netskar i Brokk Norge har invitert flere potensielle kunder for å vise fram de praktiske fordelene med boretårn påmontert Brokk-maskiner.

Annonse

– Dette er jo morsomt utstyr! I stedet for å stå og slite med håndholdt, kan man her bare sette seg i fluktstolen med en cola mens man borer, sier Netskar spøkefullt.

– Vi bruker en Brokk 60 her nå, og det fungerer jo bra, men tårnet er jo mest aktuelt for etterfølgeren, Brokk 70. Tårnet bruker borekroner på 35 mm til 45 mm. Da kan du bore et hull med 80 cm dybde på i underkant av to og et halvt minutt. Dette er også svært godt egnet hvis man skal benytte en fjellsplitter i etterkant, forteller han.

– De svært kompakte dimensjonene på Brokk-maskinen, gjør det også mulig å komme gjennom smale åpninger og for eksempel inn i trange kjellere.

Peter Toft (t.v.) i Toft Anleggsservice og Teknikk, og David Netskar i Brokk Norge demonstrerte nyvinningen overfor potensielle kunder. (Foto: Runar F. Daler)

Peter Toft (t.v.) i Toft Anleggsservice og Teknikk, og David Netskar i Brokk Norge demonstrerte nyvinningen overfor potensielle kunder.
(Foto: Runar F. Daler)

Utvider markedet

– Det hadde vært interessant å se dette tårnet på en Brokk 90, som har enda bedre stabilitet, overhørte vi en kunde si under demonstrasjonen. Ikke noe problem, ifølge Peter Toft.

– Større tårn blir for tunge for Brokk 60/70, men dette lille tårnet kan godt monteres på Brokk 90, 100 og 110, sier han og røper at han ser et stort potensial for boretårnene.

– Vi har solgt 50 boretårn foreløpig. Nå er vi også i forhandlinger med et selskap i Storbritannia for salg der, forteller han. De store tårnene produseres for øvrig i Kragerø, mens de minste produseres i Danmark og tilpasses her i Norge.