Sandvik med ny batteri-elektrisk konseptrigg

Ifølge Sandvik skal konseptriggen flytte grensene for utslippsfri overjordsboring. Skal kunne bore DTH-hull opptil 229 millimeter i diameter.

– Bransjen går i retning intelligent, autonomt og utslippsfritt utstyr, og derfor måtte vi tenke nytt når det gjelder boreriggene, sier Lauri Laihanen, Vice President, R&D, Surface Drilling Division hos Sandvik Mining and Rock Solutions, i en pressemelding.

– Denne nye konseptriggen tar elektrisk overjordsboring til et nytt nivå.

Annonse

Dette er den andre batterielektriske konseptboreriggen for overjord Sandvik lanserer. BEV er den første i denne størrelsen som skal kunne bore DTH (Down-The-Hole)-hull opptil 229 millimeter i diameter.

Batteri og kabel

Ifølge Sandvik har elektriske overjordsrigger lenge vært avhengige av å være koblet til strøm. Med sitt andre batterielektriske overjordskonsept viser Sandvik den nyeste teknologien for å øke potensialet for mer utslippsfri drift.

Konseptriggens batteripakke skal gi strøm for opptil én times boring eller opptil syv timers belting. Batteriet er først og fremst beregnet for belting og boring av individuelle hull, mens hoveddelen av mønsteret utføres ved hjelp av strøm som leveres via en 180 meter lang kabel.

– Batteriet gir større frihet og fleksibilitet og mer effektiv bruk av tid, siden riggen kan bore umiddelbart mens kabelen settes opp, sier Laihanen.

Sandvik designet kabeloppsettet for å være så brukervennlig som mulig. Kabelen strammer seg automatisk basert på hvilken retning riggen kjøres, og den vikles i ett lag, noe som gjør den tynnere og skal gjøre at den bli enklere å håndtere. Driftsspenningen er 1000 volt.

Videre testing

Sandvik introduserte en mindre batteri-elektriske konseptborerigg for overjord i mai 2022.

– Testing av den mindre konseptriggen med våre kunder har vært svært vellykket og gitt verdifulle tilbakemeldinger, sier Laihanen.

– Vi har lært mye, og nå er det på tide å overføre det vi har lært over til gruvedrift, som har sine egne unike utfordringer.

Nå skal Sandvik teste den nyeste konseptboreriggen med kunder i reelle dagbrudd.