Lilleseth Kjetting AS har siden 1950-tallet utviklet og produsert et stort antall kjettinger til det norske markedet. De senere årene har selskapet også satset bredt innen redskaper for veivedlikehold og produkter for løft og sikring.
– Vi har kjettinger som veier fra 10 kg til 1,5 tonn. Sistnevnte for bruk på store hjullastere. Når sesongen starter for fullt leverer vi ut ca. 12 tonn kjetting per dag fra lageret her, sier Stine Lilleseth, markedssjef i Lilleseth Kjetting AS.
Vi møter henne, daglig leder Knut Lilleseth, produktansvarlig redskap Audun Aaserud og Anders Larsen, ansvarlig for løft og sikring, ved selskapets anlegg på Skarnes i Sør-Odal kommune i Innlandet.
Selskapet har et bredt kjettingprogram innenfor bransjene landbruk, transport, anlegg, skogbruk og til mindre maskiner.
Les også: MEFs kvinnenettverk besøkte Lilleseth Kjetting
Kjetting i hodet
– Vi hadde 75-årsjubileum i fjor. Det hele startet med faren min, som begynte som smed etter krigen, i 1947. På 1950-tallet begynte han med produksjon av kjetting. Jeg er født i 1956 og er vokst opp med kjetting. Det er mye kjetting i hodet mitt, sier Knut Lilleseth.
Anlegget på Skarnes ble bygget i 1990, og er blitt utvidet i 2000, 2010 og 2020, og er nå totalt 6000 kvadratmeter med lager og kontorer.
– Vi overtok Tellefsdal for ikke så lenge siden, og har nå et veldig bredt spekter av kjetting. Ingen andre kan levere et bredere spekter. Vi selger gjennom forhandlere som for eksempel Eik Maskin, Akershus Traktor, Volvo Maskin, Pon Equipment og Nasta, sier Stine Lilleseth.
Les også: 10 tonn kjetting på én maskin
Grade 120
Selskapet har også et stort utvalg i sertifisert løfteutstyr. De lagerfører løftekjetting i både Grade 80 og Grade 100, og nå har de også fått Grade 120.
– Med Grade 120 kan man løfte like tungt, men med smidigere og lettere utstyr. Dette har vi både for lastsikring og løfteutstyr, sier Anders Larsen.
Han forteller at de nylig har tatt inn pallegaffel for kran som kan løfte 1,5 tonn, og kan justeres både i høyden og bredden, og er selvbalanserende.
Samarbeider med produsentene
– Vi har kommet med en del nyheter på redskapssiden, blant annet en klappvingskuffe. Den første vi tok inn var en stor en for traktor, i 2,3-meters bredde, sier Audun Aaserud.
De fikk spørsmål om mindre modeller, og kan nå tilby klappvingskuffe i 140 cm og 170 cm bredde. Dette er skuffer som skal passe godt til små hjullastere.
– Alle produktene er utviklet i samarbeid med fabrikker. Vi jobber kun direkte på fabrikk for å kunne følge opp våre produkter, slik at vi får dem slik vi vil ha, sier Knut Lilleseth.
Selskapets utvalg strekker seg fra det meste av utstyr til veivedlikehold som veiskraper, gummislodd, planeringskjær, vikeploger, til frontlasterredskap som skuffer, pallegafler, tømmerklo, rundballeklemme og mye mer.
(Artikkelen sto på trykk i Anleggsmaskinen nr. 8 2023)