Voss aktivitetspark vant Landskapsarkitekturprisen 2023

Voss aktivitetspark vant den prestisjetunge Landskapsarkitekturprisen 2023, som deles ut av Norske landskapsarkitekters forening (NLA).

– I år har vi hatt 29 nominerte kandidater. Dette viser at det er stor interesse for prisen. Konkurransen er hard, noe som gjør prisen attraktiv både for de prosjekterende, men ikke minst for byggherrene, sier juryleder for Landskapsarkitekturprisen 2023, Astrid D. Skalleberg.

Østengen & Bergo er ansvarlig kontor for Voss aktivitetspark. Plakett for prisen gis også til byggherre/oppdragsgiver som er Voss Herad.

Annonse

– Å innlemme en skate- og oppholdspark med høy opparbeidelsesgrad og sømløs overgang fra det travle tettstedet Voss, til Vangsvatnet med de vakre fjellene rundt uten å lage visuell støy, er vanskelig, men i dette tilfellet er det strålende gjennomført, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryens begrunnelse oppsummert:

  • Prosjektet har et enkelt formspråk som spiller på lag med omkringliggende landskapet. Fjellene i det fjerne, vannet som landskapsgulvet og strandsonen som det myke og nære i overgangen til aktivitetsparken.
  • Prosjektet har et begrenset materialvalg som er dempet i form og farge og gjenspeiler fargepaletten i omkringliggende landskap.
  • Prosjektet har økt tilgjengeligheten og dermed muligheten til møteplasser og et økt aktivitetsnivå for alle brukergrupper, uavhengig av alder og funksjonsnivå. Området glir sømløst over i nærliggende arealer.

Prisutdelingen fant sted i Arkitektenes hus under Landskapsarkitekturdagen 2023.

Les også: Fem finalister til Landskapsarkitekturprisen 2023

Prosjektfakta:

Ansvarlig kontor Østengen & Bergo as
Oppdragsgiver/byggherre Voss Herad
Beliggenhet: Voss
Byggeår/ferdigstilt 2022
Prosjektperiode 2015-2022
Areal/størrelse Ca. 30 dekar
Kostnad eks. mva Ca 17. mill. Kr.
Ansvarlig landskapsarkitekt Kari Bergo MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt Christoph Köpers, Aurora R. Johansen MNLA
Rådgivere/konsulenter Betongpark (rulleparken), Bystøl AS (beregning av fundamenter mm)
Entreprenør Granvin maskinstasjon AS
Underleverandører Tunge Ting (produksjon av benker og skulptur i betong)
Fotograf Østengen & Bergo AS