Nyhet: Xplosafe med sprengsikker frontrute-nødutgang

Første dag av Arctic Entrepreneur lanserer Xplosafe det som skal være verdens første nødutgang gjennom en sprengsikker frontrute.

Anleggsmaskinen fikk ta en liten sniktitt på nyheten før lanseringen på The Qube. Daglig leder i Xplosafe, Kai Børre Andersen, viser oss den sprengsikre nødutgangen som han har brukt et halvt år på å utvikle fra idé til ferdig produkt.

– Jeg begynte å tenke ut løsning for nødutgang fra en førerhytte, hvor alle rutene er sprengsikre, i fjor sommer. Bakruta var uaktuell, for med ekstra ramme til sikkerhetsglasset ble det bare en liten åpning igjen, og absolutt ingen mulighet for en fullvoksen maskinfører å komme seg ut gjennom, sier Andersen, da vi møter han i selskapets produksjonslokaler på Skui, utenfor Sandvika.

Annonse

Derfor begynte han å se på hvordan gjøre frontruta til nødutgang.

– Den er jo stor nok til at alle kommer seg ut, sier han.

Les også: Utviklet sikkerhetsglass fra sykehussengen

Nødutgangen er festet med fire låsemekanismer, en i hvert hjørne, som enkelt frigjøres med hvert sitt håndtak, og som kan betjenes fra både inn- og utsiden. (Foto: Njål Hagen)

Fra idé til løsning

Etter mye tankevirksomhet, flere utkast på tegnebrettet og et par prototyper, kom han frem til løsningen – en låsemekanisme i hvert av frontrutens hjørner, som enkelt frigjøres med hvert sitt håndtak og som kan betjenes fra både inn- og utsiden.

– Om maskinen havner på siden slik at døra ikke lar seg åpne, kan enten maskinføreren eller folk på utsiden åpne frontruta i løpet av noen få sekunder, sier Andersen.

I tillegg til at ruta er enkel å ta ut, er den like enkel å sette inn igjen. Man bare legger den inntil rammen, og låser den med samme håndtakene som ble brukt til å løsne den. Ifølge Andersen kan denne prosedyren kan gjentas en rekke ganger uten at det går ut over pakninger eller låsemekanisme.

– Vi har patentert denne løsningen og selvfølgelig tilfredsstiller den kravene til eksplosjonsmotstand, sier Andersen.

Han forteller at nødutgangen vil bli gjort tilgjengelig for levering i om kort tid, og produseres fortløpende til alle aktuelle maskinmodeller.

Kai Børre Andersen demonstrer hvor enkelt nødutgangen (frontruta) løftes vekk fra førerhytta. (Foto: Njål Hagen)