MEF-seier: Vedum vil kutte i dieselavgifter

Budsjettlekkasje: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil kutte over én milliard kroner i dieselavgifter. Kuttene vil primært komme anleggsbransjen til gode.

Helt siden Ukraina-krigen brøt ut har Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) arbeidet for å kutte i dieselavgiftene. Dette fordi anleggsbransjen befinner seg i en alvorlig krise som følge av de økte kostnadene på viktige innsatsfaktorer, og da først og fremst diesel. Det har vært en lang vei å gå, med flere nedturer underveis, men nå ser det endelig ut til at MEF har blitt hørt.

Reduseres med 80 prosent

Ifølge Dagbladet vil finansminister Vedum foreslå et kutt på over én milliard i kroner i dieselavgifter når han skal legge fram statsbudsjettet torsdag denne uken.

Annonse

– Vi reduserer grunnavgiften med 80 prosent, sier Vedum til avisen.

Også vanlige bensin- og dieselbiler vil få reduserte avgifter.

–Vi reduserer avgiften der òg. Men i praksis er det egentlig anleggsarbeiderne som vil merke dette, sier Vedum.

Han trekker fram at anleggsbransjen består av mange små bedrifter som har merket avgiftsøkningen det siste halvåret særlig hardt.

– Vi mener dieselprisen må ned. Gravemaskiner bruker utrolig mye drivstoff på én time, sier han til Dagbladet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. (Foto: Runar F. Daler)

Kan bidra til at bedrifter overlever

MEF-sjef Julie Brodtkorb er strålende fornøyd med at den langvarige kampen for å komme maskinentreprenørene til unnsetning nå ser ut til å krones med seier.

Om lekkasjen stemmer, viser Trygve Slagsvold Vedum politisk lederskap. I en vanskelig tid hjelper han vanlige arbeidsfolk og små bedrifter rundt omkring i hele Norge, sier hun.

– Denne milliarden kan være forskjellen som gjør at bedrifter klarer seg gjennom krisen og ikke velter over ende. Konkurser skaper arbeidsledighet og behov for NAVs tjenester.

Brodtkorb har tro på at SV ikke vil stikke kjepper i hjulet for forlaget.

– Jeg føler meg trygg på at SV støtter dette forslaget. Jeg kan ikke tenke meg til at de vil unnlate å forhindre permitteringer og konkurser i en bransje med vanlige arbeidsfolk, sier Brodtkorb.

Hun presiserer imidlertid at dette ikke vil løse hele den vanskelige situasjonen maskinentreprenørene befinner seg i.

– Krisen er på ingen måte over. Men at Regjeringen har kopiert modellen MEF har foreslått kan dempe virkningene.