Norges beste maskinførere

Konkurransen var svært jevn, deltakerne dyktige, og nivået skyhøyt under Yrkes-NM i anleggsmaskinkjøring. Til slutt var det Jon Siqveland Kalheim (19) fra Jæren som stakk av med førsteplassen, tett fulgt av Adrian Fosshaug (22) og Adrian Elvenes (20).

Hundrevis av unge, lovende lærlinger fra hele landet konkurrerte om å bli best i sitt fag under Yrkes-NM, som ble arrangert i Kristiansand 27.–29. september av Agder fylkeskommune.

Blant anleggsmaskinførerfagets 26 ambisiøse og talentfulle deltakere, var altså Jon Siqveland Kalheim fra Bergene Maskin i Rogaland strået hvassere enn resten. På plassene bak fulgte Adrian Fosshaug fra T Hilmarsen Biobrensel i Troms og Finnmark og Adrian Elvenes fra Taraldsvik Maskin i Nordland.

Annonse

Alle deltakerne samlet på ett brett. Nivået var skyhøyt og konkurransen svært jevn. (Foto: Runar F. Daler)

Trenger ny bil

– Dette var gøy. Og ganske overraskende, sier en strålende fornøyd norgesmester til Anleggsmaskinen.

– Førstepremien er på 10 000 kroner. Hva skal du bruke pengene på?

– Jeg trenger i hvert fall ny bil. Den gamle tok fyr, sier han og ler.

Annonse

– Hva var det vanskeligste?

– Det var dumperkjøringen. Og det morsomste var hjullaster.

– Og hva er du best på?

– Det er gravemaskin, sier han uten betenkningstid. Og det har han nok rett i, for han gikk også helt til topps i gravemaskinkonkurransen.

Det gikk unna under dumperkjøringen på dag tre. (Foto: Runar F. Daler)

Graver, hjullaster og dumper

Anleggsmaskinkonkurransen under Yrkes-NM har som vanlig gått over tre dager. Det har blitt målt krefter med henholdsvis gravemaskin, hjullaster og dumper.

Første dag fikk deltakerne, ved hjelp av to hjulgravere (Volvo EW60E), prøve seg på graving og nedsetting av en kum, som skulle vatres opp etter angitt høyde.  Lærlingene ble målt på tid, kvalitet og HMS.

Fra hjullasterkonkurransen. (Foto: Runar F. Daler)

På dag to sto parallell presisjonskjøring med to hjullastere (Volvo L60H og L90H) på programmet. Deltakerne måtte først skifte fra skuffe til pallegaffel, for deretter å løfte et oljefat med en bøtte vann oppå. Denne skulle så manøvreres gjennom en løype uten å søle vann ut av bøtta. Deltakerne ble målt på tid og mengde vann som var igjen i bøtta, samt HMS og nøyaktigheten på selve kjøringen.

Tredje og siste dag var turen kommet til parallell presisjonskjøring med to dumpere (Volvo A45), hvor lærlingene måtte gjennom en svingete og humpete «hinderløype». Igjen gikk bedømmingen på tid, presisjon og HMS. Det gjaldt altså å være så rask som mulig, men for all del ikke glemme viktige HMS-regler, og heller ikke kjøre over for mange av de oppsatte kjeglene.

Hvert sekund teller, så det gjelder å være kjapp opp i maskinen. (Foto: Runar F. Daler)

Lite som skiller

De 26 deltakerne leverte til gagns i konkurransen, og det var ikke mye som skilte de beste fra de nest beste.

– Det er svært høyt nivå på deltakerne her. De er utrolig flinke, med høy presisjon, samtidig som de kjører pent og behandler maskinene bra. Man bør nok gjøre det bra i alle tre delkonkurransene om man skal være med å kjempe om topplasseringene sammenlagt. For det er veldig jevnt, og lite som skiller mellom dem. Små feil og forglemmelser kan være utslagsgivende.

Det sa Trond Holm til Anleggsmaskinen under dag to av konkurransen. Han er opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB), og har hovedansvaret for gjennomføringen av maskinførerkonkurransene.

Vedkubbestabling var ikke en del av hovedkonkurransen, men det sto nok en del ære og prestisje på spill likevel blant de ambisiøse lærlingene. (Foto: Runar F. Daler)

Maskiner til 17 millioner

Roar Hauge og Asle Kjetså fra Volvo Maskin lot seg også begeistre over nivået på kjøringen.

– Det er imponerende å se hvor konsentrerte og flinke de er. De er skikkelig bra nivå på dem – enda bedre enn vi trodde på forhånd, sier de.

– Det skinner dessuten gjennom at lærlingene har fått god opplæring både på skole og i bedrift når det gjelder sikkerhet og HMS. Alle tar på sikkerhetsbeltet, alle går baklengs ut av maskinen og alle kjører fornuftig og kontrollert. Her er det ikke noe villmannskjøring, slår de fast.

Roar Hauge (t.v.) og Asle Kjetså fra Volvo Maskin var imponert over nivået på kjøringen. (Foto: Runar F. Daler)

– Dere har lånt ut maskiner verdt totalt 17 millioner kroner til denne konkurransen. Hvorfor gjør dere dette?

– Vi synes det er veldig gøy å få være med på dette. Vi føler oss nesten beæret over å få lov til å ta del i det på denne måten. Og så er det selvfølgelig artig å få vist fram maskinene våre. Litt ekstra gøy var det at vi fikk med oss to Volvo A45 ned hit. Det er store dumpere!

Trond Holm (t.v). fra OKAB hadde hovedansvaret for gjennomføringen av maskinførerkonkurransene, sammen med Frode Andersen fra MEF. (Foto: Runar F. Daler)

– Alle har vært positive

– Jeg må rette en stor takk til Volvo som har stilt med maskiner til over 17 millioner kroner her. I tillegg har de to mann her alle tre dager, for opplæring i hver maskin til alle deltakerne, samt oppfølging underveis, sier Trond Holm i OKAB.

– I tillegg har Ramudden AS stilt med sperremateriell, Skarpnes Rør har stilt med kummer og kjettingskrev, TT Pukk har levert det vi har trengt av pukk og grus, og Maskinentreprenør Olav Martin Sørli har stilt med sekretariatbrakke. Ekstra artig har det vært at alle vi har spurt har vært så positive og stilt opp med glede. Jeg må selvfølgelig også nevne den fantastiske gjengen i MEF og OKAB som har vært med og bidratt til at dette har blitt et så flott og hyggelig arrangement, avslutter han.

Superfinalen under kubbestabling på onsdag. De andre deltakerne følger spent med. (Foto: Runar F. Daler)

Vedkubbestabling

Alle tre dagene ble det også gjennomført en konkurranse i stabling av trekubber. Dette var ikke en del av hovedkonkurransen, men det sto nok en del ære og prestisje på spill likevel blant de ambisiøse lærlingene. Her var det også jevnt, og det krevdes flere ekstra «superfinaler» for å kåre daglige vinnere.

De tre dagsvinnerne var: Kristoffer Austenaa Kjetså, Lars Ulrich Eriksen og Ivan Kallekleiv.

Speaker Leiv Peter Blakstad fra MEF. (Foto: Runar F. Daler)

Vinneren av kubbestablingen på dag to, var deltakeren med det mest rocka navnet; Lars Ulrich Eriksen. (Foto: Runar F. Daler)

Alle deltakerne:

Navn Lærebedrift
Thomas Gautefald Bastnes Felle Maskin AS
Theodor Brandt Knut Bjerke AS
Martin Egeland K. Volden Transport AS
Adrian Elvenes Taraldsvik Maskin AS
Lars Ulrich Eriksen Alvdal graveservice AS
Adrian Fosshaug T Hilmarsen Biobrensel
Sigve Gravem Jenstad Maskin AS
Magnus R. Haltvik SG Entrepenør AS
Harald André Hansen Ottar Skjold AS
Ola Storeskar Haugstad Turhus Maskin AS
Ingebrigt Arneson Hoelsæter Oppdal Maskinkompani AS
Leander Jerstad Lindland Maskin AS
Adrian Lande Johansen Svinø Entreprenør AS
Jon Siqveland Kalheim Bergene Maskin
Ivan Kallekleiv Grunnarbeid Vest AS
Kristoffer Austenaa Kjetså Austenaa Transport AS
Ådne Kvåle Havnen Anlegg AS
Einar Lahaug NRC Norge AS
Mass Olav Myklebust M K Myklebust Entreprenør AS
Theo Krane Nguyen Becker Entreprenør AS
Karsten Nordbø Nordbø Maskin AS
Thomas Støa Marthinsen & Duvholt AS
Fredrik Trosten Oscar Sundquist AS
Ørjan Øiom Øyhus Helge Rudstaden
Even Aaknes Hæhre Entreprenør AS
Peder Kaasen Aas Hadeland Maskindrift AS