Slik søkes det etter sprengstoff i tunneler

Når Statens vegvesen søker med hund i tunnel, er det kanskje mange trafikanter som lurer.

Som for eksempel da det nylig ble søkt etter sprengstoff i Vågstunnelen på riksvei 13 i Rogaland. Med hund. Og like ved stod en bil parkert – med logoen «eksplosivhund.no» på.

– Ikke dramatisk

– Vi har forståelse for at det kan se oppsiktsvekkende ut med hundesøk, og ikke minst at søk etter sprengstoff kan høres voldsomt ut. Men det er det altså ikke, forteller byggeleder tunnel i Statens vegvesen, Espen Skjærbekk, i en pressemelding.

Annonse

Eksplosiver kan ikke gå av uten tenning, og veivesenet har dessuten for lengst bedret sine rutiner for å fjerne rester etter sprenging, ifølge Skjærbekk.

– Det er ikke fare for at det ligger farlig sprengstoff i våre tunneler. Søket vi gjorde i Vågstunnelen var ren rutine før vi skulle i gang med et nytt sprengningsarbeid, understreker han.

Dette er praksisen

Søk med hund i tunnel er altså ikke uvanlig. Vegvesenet gjør alltid slike søk før det skal sprenges i en av deres rundt 600 tunneler. Dette er en veletablert praksis gjennom mange år.

Hundene som benyttes er spesialtrente, og det er Jessheim-firmaet eksplosivhund.no veivesenet har avtale med for denne type oppdrag.

Rydder opp etter sprenging

I tillegg har veivesenet et strengt regime for å rydde opp etter det er sprengt.

Tidligere var det ikke så stort fokus på at udetonert sprengstoff måtte fjernes. Men dette ble strammet inn for mange år siden.

– Statens vegvesen har ansvaret for nærmere 600 tunneler på det norske riks- og europaveinettet. En del av vårt ansvar som veieier er at trafikantene alltid skal kunne oppleve disse som trygge. Som med alt annet vi gjør på våre veier; vi gjør dette for dem. Trygghet kommer alltid først, både for trafikantene og de som skal jobbe i tunnelene. Alle har noen de skal hjem til, sier Skjærbekk.

Ble det funnet noe?

Og om publikum lurte på selve hundesøket, lurer de sikkert også på om det ble funnet noe i Vågstunnelen nylig.

– Svaret er at ja, det gjorde vi. Det som ble funnet, var for det meste papir fra dynamitt fra et tidligere arbeid. Dette lå i en grøft, hadde blitt vannet ut, var helt ufarlig og var ikke til hinder for trafikken.

Området der hunden markerte ble gravd opp og undersøkt, og det ble ikke funnet noe mer. Hundesøket ble gjort på natta, og det var kolonnekjøring mens det fant sted.

– Trafikantene lurte kanskje litt på hva som skjedde, men det var altså ikke noe dramatisk. Det var rutinearbeid, og vi gjorde for det for alle sin trygghet. Tunnelen var trygg både før og etter vi fjernet de små restene vi fant, avslutter Skjærbekk.