Det er ikke bare strømprisen som har skutt i været den siste tiden. En voldsom prisvekst på sprengstoff skaper nå bekymringer for aktører i anleggsbransjen.
– Prisøkningen på sprengstoff skyldes i stor grad at naturgass, spesielt i Europa, har blitt veldig dyrt det siste året. Av naturgass lager man ammoniakk, og av ammoniakk lages ammoniumnitrat, som er hovedingrediensen i de fleste sprengstoff og kunstgjødsel, forklarer Petter S. Jensen, daglig leder i Forcit Norway, en av landets største sprengstoffleverandører.
Fire ganger så dyrt
Bakgrunnen for de høye gassprisene er enkelt forklart dårlig tilgang på gass i Europa.
– Det skyldes blant annet mindre leveranser av russisk gass, i påvente av den kontroversielle russiske rørledningen Nord Stream 2. Økte strømpriser her hjemme er vel også direkte relatert til samme problemstilling, da både gass og strøm er viktige innsatsfaktorer i energiforsyningen. Det hjelper dessverre heller ikke på prisbildet med nedstengning av kjernekraftverk og overgang til alternative energikilder, sier Jensen.
– Prisøkningen på ammoniumnitrat har gått gradvis oppover i løpet av 2021, men har virkelig dratt seg til etter sommerferien. Nå er det snart fire ganger så dyrt som for ett år siden. Går vi litt lengre tilbake, fra tredje kvartal 2020 og til første kvartal 2022, så er det seks-gangen! Det er klart at når prisene på innkjøp stiger for oss, så har vi ikke noe annet valg enn å øke prisene ut igjen, sier han.
Utsatte prosjekter?
Foreløpig har salget av sprengstoff gått som normalt hos Forcit, og anleggsprosjektene går sin gang, men aktørene er bekymret for prisutviklingen og hva det kan føre til.
– Vi justerer vanligvis prisene én gang i året, men med denne utviklingen må vi nok lage nye prislister hvert kvartal fremover. Bare det siste halvåret har listeprisen på sprengstoff økt med 25 prosent. Likevel er det ikke nok til å dekke de økte kostnadene, som dessuten ser ut til stige videre. I tillegg øker prisen på diesel, og strømutgiftene har, som vi alle vet, steget kraftig, noe som også bidrar til et økt kostnadsbilde, forteller Jensen.
– I verste fall kan vi risikere at pågående prosjekter blir satt på vent og kommende prosjekter blir utsatt, selvfølgelig avhengig av hvor stor andel av prosjektkostnaden sprengningsarbeidene utgjør. Vi forklarer bakgrunnen for prisøkningen til sprengingsentreprenørene, og de må forklare det videre til sine oppdragsgivere igjen. Det er derfor viktig at byggherrene forstår den utfordrende situasjonen til sprengningsentreprenørene, sier han.
Hele Europa
Jørn Ivar Solum, daglig leder for en av de andre store sprengstoffleverandørene i landet, Austin Norge, bekrefter det Jensen forteller.
– Prisen på ammoniakk har økt fra ca. 300 dollar til ca. 1200 dollar per tonn i løpet av ett år. I tillegg er hele Europa preget av koronasituasjonen og ettervirkninger av det, med blant annet transportutfordringer, forsinkede leveringer og mangler på andre råvarer som plast og metaller. Vi har vært leveringsdyktige så langt og skal også være det fremover, men prisene er helt klart en utfordring. Vi har foreløpig ikke på langt nær klart å øke prisene på våre produkter i tilsvarende grad som råvareprisene har gått opp, sier han.
– Vi opplever situasjonen som ganske utfordrende, men jeg er født optimist og regner med at dette vil gå seg til igjen etter hvert. Men selv om gassprisen skulle flate ut og eventuelt gå ned igjen, så skal gasslagrene i Europa fylles opp igjen, noe som vil ta tid. Man vil dermed ikke dra nytte av en eventuell lavere gasspris på en god stund. Dette er det samme over hele Europa. Vi er en del av et globalt system, sier han.
– Byggherrene må forstå situasjonen
Sprengningsentreprenøren Kjell Foss AS fra Vestfold handler sprengstoff for flere titalls millioner kroner i året, og merker godt til den store prisøkningen.
– Dette er en ganske heftig prisøkning – flere titalls prosent – som naturlig nok får konsekvenser for prisen på våre tjenester, sier daglig leder Kristoffer Foss.
– Én ting er anbud som vi priser nå; da kan vi jo prise dette inn. For de jobbene vi allerede er i gang med, og særlig de lengre kontraktene, stiller det seg annerledes. Da er det jo for sent å prise det inn. Alternativet er da å sitte i kontrakten og tape penger hele veien, eller få gjennom en prisøkning, noe som er meget vanskelig i langsiktige kontrakter. Det er viktig at byggherrene er klar over denne situasjonen, sier han.
– Må få dekket det inn
– Når prisøkningen blir så stor, håper vi i MEF at de store byggherrene har forståelse for at våre entreprenører må får dekket inn denne prisøkningen i prosjektene, sier Frode M. Andersen, fagansvarlig for sprengning i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).
– Det er viktig å huske på at selv om vi er relativt store på sprengning i Norge fordi vi har mye fjell, så er vi jo ikke store i verdenssammenheng. Vi er prisgitt internasjonale priser på sprengstoff og råvarer, og når sprengstoffprisen går voldsomt opp underveis i en jobb, så blir det utfordrende. Tar man høyde for slike prisøkninger i en anbudsrunde, risikerer man jo å ikke få jobben. Det bør derfor være mulighet for prisjusteringer underveis i et prosjekt dersom det blir store endringer i pris på råvarer. Det er jo åpenbart en stor usikkerhet rundt dette, sier han.