Kjeltringer på ferde igjen – pass på GPS-utstyret ditt

Natt til torsdag denne uka var det innbrudd og tyveri på tre anleggsplasser i Trøndelag. GPS-utstyr for totalt 1 million kroner ble stjålet. Politiet mistenker omreisende bander, og ber maskinentreprenører landet over være på vakt.

Det er ikke første gang vi skriver om dette problemet.

– Tyvene har forsynt seg av ulike GPS-komponenter, som antenner og tallerkener. Totalt fire maskiner på tre ulike plasser er berørt. De har også kommet seg inn i hyttene og tatt med skjermer og annet utstyr. Vår teori er at dette er mobile vinningskriminelle, som vi har erfart at har vært på raid i Norge tidligere, sier politioverbetjent Rune Røddesnes ved Heimdal politistasjon.

Annonse

GPS-antenner har blant annet blitt stjålet. (Foto innhentet fra Trøndelag politidistrikt).

Proffe kjeltringer

Jonas Myhr, daglig leder i Jernbetong AS, som er en av de utsatte bedriftene, forteller at tyveriet ikke er utført av amatører.

– Det ser ut som det er fagfolk som har vært på ferde, for det er veldig klinisk og ryddig utført. De har tatt antenner og hovedenheten fra vår maskin og supplert med annet utstyr fra en av de andre berørte anleggsplassene, så de sitter igjen med komplett anlegg. Det er helt tydelig at de vet hva de driver med. Heldigvis har det ikke vært noe hærverk på maskinene, sier han.

Ikke konstruert for daglig demontering

– Er det hensiktsmessig å demontere og ta med utstyret etter hver arbeidsdag, for å unngå slike hendelser?

– Nei, vi har konkludert at med at det ikke er hensiktsmessig, for da sliter vi ut festene. Dette utstyret er rett og slett ikke konstruert for daglig demontering. Vi tar av utstyret før alle ferier, men ikke hver dag, forklarer Myhr, som overhodet ikke har noen tro på at utstyret vil komme til rette igjen.

– Det befinner seg nok i en kassebil i Sverige eller på vei over Østersjøen nå, sier han og ler.

Sitter produsentene med løsningen?

Bedriftslederen har også et aldri så lite hjertesukk til produsenter og leverandører av GPS-utstyr.

– Jeg må si jeg savner et initiativ fra produsentene og leverandørene, når det gjelder dette problemet. Det ville vel vært en smal sak i 2022 å gjøre de ulike komponentene sporbare, så man kan overvåke hvor de befinner seg til enhver tid. Dette er jo GPS-utstyr, tross alt, sier han.

– Kanskje kunne komponentene også vært bygget på en slik måte at de ikke fungerer sammen uten en kode, eller lignende. Jeg er ingen ekspert på dette, men det handler vel mer om vilje enn tekniske muligheter for å gjøre noe med problemet, sier han lettere oppgitt.

Forebyggende tiltak

Politioverbetjent Rune Røddesnes oppfordrer maskinentreprenører landet over om å være påpasselige, da slike bander gjerne forflytter seg raskt.

– Vi ønsker å ha fokus på forebygging. Man bør være på vakt, sikre verdiene, sjekke at kameraer og låser osv. fungerer. Gjerne også demontere GPS-utstyr og ta det med seg når arbeidsdagen er over, selv om vi forstår at det ikke nødvendigvis er så enkelt, sier han.

– Nå kan vi naturligvis ikke være sikre på at dette dreier seg om omreisende vinningskriminelle, men hvis det er det, så er erfaringer fra tidligere at de forflytter seg raskt rundt omkring i landet. Akkurat nå skjer det her i Trøndelag, men i morgen kan de fort være i Nordland eller på Gjøvik. Så det er lurt at alle gjør forebyggende tiltak, for å redusere at dette skjer hos seg.

I nattens mulm og mørke ble det gjort innbrudd i denne doseren. (Foto innhentet fra Trøndelag politidistrikt).

Tips politiet

– Når det gjelder de tre sakene fra i går, på Melhus og Tiller, pågår det nå etterforskning med blant annet innhenting av tips, opplysninger fra naboer og eventuell kameraovervåking. Dersom noen har tips angående disse sakene, ta kontakt med oss, anmoder han.

Politiet kan tipses på telefon 02800.