Advarer mot omreisende GPS-tyver

Grensene har åpnet. Også for kriminelle. Flere innbrudd i maskiner og tyveri av GPS-er i det siste. Politiet advarer, og ber deg holde øya åpne. – Ditt firma kan være neste offer, sier politiinspektør Jan Kevin Brunvoll.

– Vi har blitt frastjålet totalt åtte GPS ved tre ulike hendelser. De tok skjerm og antenner, men ikke selve roveren. Alle systemene var Topcon. Forsikringen har dekket tapt utstyr. Egenandel, tapt arbeid og bryderi har vært på vår regning, med en kostnad på ca 200 000 hver. Det siste halvannet året har det vært stille med byggeplasstyverier. Disse menneskene har nok ikke vært i Norge under covid-perioden.

Det sier daglig leder Iver Bjerke i entreprenørfirmaet Knut Bjerke AS.

Annonse

Innbrudd i maskin og stjålne GPS-systemer er dessverre et alt for godt kjent fenomen i denne bransjen.

Mobile vinningskriminelle

Politiet har ved gjentatte anledninger omtalt dette som kriminalitet begått av «mobile vinningskriminelle», sannsynligvis fra utlandet.

Altså tjuvpakk som reiser rundt i varebiler.

Som snoker rundt, bryter seg inn der de kan og stjeler det de finner. Det har gått i bølger gjennom mange når. Under korona-pandemien det siste halvannet året har det vært mindre av det enn på lenge.

Grensene er nå i ferd med å åpne. Ting kan tyde på at tjuvpakk i varebiler har stått langt framme i køen på grenseovergangen. De siste ukene har det nemlig vært flere tilfeller av innbrudd i maskin og tyveri av GPS. Det siste tilfellet nær Oslo for et par dager siden. Den rammede maskinentreprenøren bekrefter dette, men ønsker ikke å uttale seg offisielt.

Bønder har også vært utsatt, gjennom innbrudd i traktorer og tyveri av utstyr.

Politiet advarer – ber om tips

Nå går politiet ut med en advarsel, og ber folk i maskinentreprenørbransjen passet på utstyret og holde øya åpne.

– Politiet trenger vitneobservasjoner av personer som snoker eller befinner seg i områder de ikke skal oppholde seg.

Det sier politiinspektør Jan Kevin Brunvoll i Øst politidistrikt.

Dersom du ser noe utenom det vanlige, så ber han om at du noterer registreringsnummer og farge på kjøretøy, og en noenlunde bekrivelse av personer. Finn fram telefonen og ta gjerne bilder, om mulig. Kontakt politiet på telefon 02800 om du ser noe du mistenker kan være folk med uærlige hensikter.

Brunvoll anmoder også om at eiere og førere av maskiner gjør mest mulig for å forebygge tyveri, gjennom fornuftig parkering av maskiner og fjerning av verdifullt utstyr etter arbeidstid.

– Forebygg tyveri ved om mulig å demontere GPS-utstyr fra maskinen ved arbeidsdagens slutt. Det kan være at ditt firma er neste offer, sier politiinspektør Jan Kevin Brunvoll.