OPS-prosjekt kåret til Årets anlegg 2020

Riksvei 3/25 Løten-Elverum ble hedret med Byggeindustriens pris Årets Anlegg 2020.

I hard konkurranse, var det veianlegget rv. 3 og rv. 25 mellom Løten og Elverum i Innlandet som stakk av med seieren og utmerkelsen Årets anlegg 2020. Prisen ble delt ut under Byggedagene i Oslo 31. august.

Veiprosjektet som strekker seg 26 km mellom Løten og Elverum i Innlandet åpnet 30. juli 2020, hele tre måneder før tiden. I tillegg hadde prosjektet besparelser på 1,4 milliarder kroner.

Annonse

Prosjektet har en totalkostnad på 5,5 milliarder kroner, og det inkluderer drift og vedlikehold i 20 år.

Tidlig involvering gir entreprenørene muligheter til å sette seg godt inn i prosjektet og dermed prise de ulike operasjonene mer riktig fra start, sier prosjektleder Taale Stensbye i Statens vegvesen. (Foto: Erik Larsstuen/Statens vegvesen).

Stolt

– Jeg er utrolig stolt av dette anlegget. Det har vært en helt fantastisk fin reise, sier prosjektleder Taale Stensbye i en pressemelding fra Statens vegvesen.

Han legger vekt på at gjennomføringsmodellen har vært styrende for suksessen prosjektet har oppnådd. Tidlig involvering av entreprenører, det vil si lenge før en kontrakt er underskrevet, er med på å avdekke usikkerheter.

– Tidlig involvering gir entreprenørene muligheter til å sette seg godt inn i prosjektet og dermed prise de ulike operasjonene mer riktig fra start, sier Stensbye.

I løpet av prosjektets byggetid på 26 måneder var det ikke en eneste skade som førte til fravær.

Videoen under handler om samspillet og dataflyten i anlegget. Videoen er publisert av BA-nettverket. Artikkelen fortsetter under videoen.

En solskinnshistorie

– Jeg sa en gang at dette prosjektet har vært og er en solskinnshistorie. Det sier jeg gjerne i dag også. Jeg er utrolig stolt og glad for at vi har fått være med på å bygge veganlegget mellom Løten og Elverum, sier prosjektdirektør i Skanska, Ketil Sand.

Han skulle gjerne hatt med seg i salen alle de 450 medarbeiderne som i litt over to år har bygget veger, bruer, kulverter og alt det som skal til for at du og jeg kan kjøre raskere og mer trafikksikkert mellom Løten og Elverum.

Det synlige beviset på utmerkelsen. (Foto: Statens vegvesen).

Høyeste Ceequal-klassifisering

Prosjektet satte seg et høyt mål i Ceequal. Og høy utmerkelse skulle det bli; faktisk høyere enn målet de selv satte. Rv. 3/rv. 25-prosjektet oppnådde, som første prosjekt i Norge, den høyeste klassifiseringen Whole Team Award – nivå Excellent.

God planlegging og tilrettelegging har gjort at Skanska har bygget det som var planlagt. Minimalt med endringer og et underskrevet sluttoppgjør på åpningsdagen beviser at det har gått som planlagt. Statens vegvesen og Skanska ble også kåret av en internasjonal jury til «Beste Transport Prosjekt» under Partnership Awards 2019.

Om prosjektet

Prosjektet består av 16,5 km firefelts veg med midtdeler, 10,5 km tofelts veg med forbikjøringsfelt og midtdeler. Det er bygget tre planfrie kryss, to rundkjøringer, 10 bruer, 18 over- og underganger og to viltoverganger. Det er også bygget en helt ny og topp moderne kontrollstasjon på Ånestad.

Les mer om prosjektet hos Vegvesenet.