Metal-fan ville gi nytt liv til gammel Cat

Pon pimpa opp 8-tonner fra 2007 – heavy metal-logoer på hekken.

Rett før jul 2020 fikk Pon Equipment et litt uvanlig ønske fra Kaare Mortensen Oslo/ Akershus AS. Bedriften ønsket å overhale en Cat 307C 8-tonns graver, som de kjøpte av Pon i 2007. Dette var den aller første maskinen kunden kjøpte da selskapet startet opp. Den hadde i tillegg en ekstra stor stjerne hos maskinfører Knut Ivar Jacobsen – som også var den første ansatte i selskapet.

Uvanlig utsmykning

Som ivrig heavy metal-fan, insisterte maskinføreren på å få med logoene til favorittbandene Candlemass og Nightwish på hekken den «nye» maskinen.
Det er tydelig at de ansatte blir satt pris på hos Kaare Mortensen, for slik spesialutsmykning er ikke akkurat vanlig på anleggsmaskiner, skriver Pon i en pressemelding.

Annonse

Foran fra venstre: Mekaniker Per Kristian Tomterstad og Hans Kåre “Toten” Amundsen fra Pon Equpiment, og maskinfører Knut Ivar Jacobsen og driftskoordinator Pål Stenberg fra Kaare Mortensen avd. Oslo/Akershus.
Bak: bak: Daglig leder Stein Inge Eriksen i Kaare Mortensen avd. Oslo/Akershus. (Foto: Pon).

På sokkel

Kaare Mortensen Oslo/ Akershus AS har siden kjøpt en lang rekke maskiner av Pon, og kjører ikke annet enn Cat. I 2014 hadde denne første Cat 307C-graveren over 13000 timer på telleren og gikk i drift på storutbyggingen Hasle Linje i Oslo.

Metal-fantasten Knut kjørte den selv i 9000 timer, før han fikk en D-modell, og han kjører nå en Cat 307.5. Når den opprinnelige 307C-graveren er ferdig overhalt, skal Knut ha den tilbake og kjøre den ett liv til, før den til slutt «sminkes» utvendig og settes på granitt utenfor kontoret.

Plukket helt ned

I verkstedet hos Pon på Berger har Hans Kåre Amundsen, en mekaniker med lang fartstid og en lidenskap for Cat-maskiner, pleiet maskinen med god hjelp av sin noe yngre, men likevel meget erfarne kollega, Per Kristian Tomterstad.

Plukket helt ned (Foto: Pon).

Maskinen har blitt plukket helt ned og bygd opp igjen til «som-ny-tilstand», med ny lakk og nye dekaler. Motoren, radiator, transmisjon, el-system, pilotpumpe, ledehjul og belteruller har blitt overhalt. Lagre og tetninger i sluttdrev har blitt skiftet, sprocket og belte har blitt byttet. Pakninger har blitt byttet i bom-, stikke- og skuffesylinder. Stikka og hydraulikkpumpe og stempel har blitt overhalt. Maskinen har blitt hellakkert og påført nye dekaler.

Plukket helt ned (Foto: Pon).

I hytta er det nytt moderne sete, utskiftet slitte brytere og spaker, samt nye matter og nye deksler innvendig i hytte. Det er utført linjeborring som var nødvendig i alle linjer på bom – bominnfestning/bomrot/bomnese og stikke. Maskinen har fått ny hurtigkobling, og motvekta har vært innom sveiseverksted for reparasjon. Til slutt har den gjennomgått omfattende testing slik at sjåføren er garantert å kunne vri om nøkkelen og komme i gang og jobbe med én gang.

Det har blitt lagt ned en god del timers innsats for å gå fra dette «før-bildet»…

…..til dette «etter-bildet». (Foto: Pon).