Noen har trodd at ABS-Maskin var borte vekk. De tar feil. Det tradisjonsrike selskapet lever i beste velgående, og selger Takeuchi maskiner som aldri før. Nodig-utstyr har også begynt å røre på seg for alvor.
MJØNDALEN: – Folk har sett artikler om den nye konkurrenten, og trodd at vi ikke driver lenger. Men vi er still going strong, forsikrer Elin Skau.
Hun er økonomi- og administrasjonsansvarlig hos maskinimportør ABS-Maskin i Mjøndalen. Fjorårets regnskap ble gjort opp med overskudd, fra en omsetning på 49 millioner. Året før omsatte de 50 millioner.
Skau er storfornøyd med at selskapet kom seg gjennom koronaåret med så god omsetning.
– Vi ligger litt bak budsjett hittil i år, etter en kald januar og mye nedstengning på Østlandet. Men april, mai og juni går over all forventning. Her er det masse å gjøre, sier Elin Skau.
Mest Takeuchi
Salg, delesalg og service på japanske Takeuchi utgjør rundt 80 prosent av omsetningen i selskapet. Terra utstyr for gravefritt rørarbeid utgjør det meste av resterende. Kommer tilbake til det om litt.
Tidligere i år har vi skrevet om et annet selskap som har fått agentur på Takeuchi maskiner. Her har noen fått inntrykk av at det andre firmaet skulle ha overtatt agenturet, og at ABS-Maskin ikke lenger skal holde på med de japanske kompaktmaskinene.
Det er på ingen måte riktig. ABS-Maskin fortsetter som før, i konkurranse med det andre firmaet.
– Hvordan har dere merket det andre selskapets inntreden på markedet?
– Ikke særlig mye ennå. Om noen endring, så har det vært med bedre salg. Vi har fått inn nye navn og mer salg. Det har også vært ideen til Takeuchi, som ønsker å få en større markedsandel. Sånn sett har det vært positivt, sier daglig leder Bjørn Eirik Arnesen i ABS-Maskin.
Pr nå er det ifølge Arnesen ingen deling av markedet mellom de to likestilte importørene.
– Dere konkurrerer dere om de samme kundene?
– Ja, sånn er det i alle fall nå. Så får vi se om Takeuchi ønsker å gjøre det annerledes senere. De har en distribusjon fordelt på flere aktører i andre land, men da gjerne fordelt på hver sine distrikter og regioner.
– Hvordan ser du på det?
– Positivt for vår del. Jo mer omtale og blest omkring Takeuchi, jo bedre er det for markedet. Vi har opplevd en vekst i områder der vi ikke har hatt særlig mye før. Nå reiser vi til Vestlandet for å besøke kunder. Vi var nok noe negative da vi først fikk nyheten om konkurransen gjennom pressen. Men det ser mye bedre ut nå, sier Arnesen.
Historie fra 50-tallet
ABS-Maskin er et selskap med lang historie. Arnesens far begynte å selge gravemaskiner allerede på 50-tallet under navnet ABS.
Navnet kommer opprinnelig fra Sverige, og står forresten for Arboga Byggnadsmidja, om du har lurt på det. Selskapet var tidlig ute som importør av Takeuchi minigravere, allerede i 1983. Da var selskapet en av Takeuchis første forhandlere i Europa, og fikk en avtale som gjorde det mulig å selge maskinene under eget navn i Norge.
– Faren min tenkte at ABS-navnet var godt innarbeidet. Hvis man markedsfører seg selv, så står man sterkere hvis det skjer noe med leverandøren. Han tenkte også at Takeuchi er vanskelig å uttale og huske for mange. Men ABS klarer de fleste, sier Bjørn Eirik Arnesen.
Han anslår at selskapet har solgt rundt 3000 Takeuchi maskiner siden 1983. ABS-Maskin vil også framover bruke sitt eget navn på de japanske maskinene, i kombinasjon med Takeuchis eget navn.
Fra to til 16 tonn
Maskiner i størrelse fem og åtte tonn er de mest populære fra Takeuchi. Det går også en betydelig mengde to-tonnere. Arnesen gleder seg over å se en økende aksept for å kjøpe også de større maskinene fra Takeuchi.
Den største er en beltegraver på 16 tonn, og den største på hjul i dagens modellprogram veier ti tonn.
Nå i vår har de solgt og levert flere av Takeuchis særegne beltegraver med sideforskyvbar bom. Den første TB257FR gikk til Tor Arne Thomassen i Alta. Det er en seks tonns maskin som plasserer seg mellom en firetonner og en åttetonner med samme type sideforsyvbar bom.
Erstatter to maskiner
– En kunde som hadde en 3,5-tonner og en 5-tonner sier at firetonneren med sideforskyvbar bom erstatter begge maskinene. Den kommer inn de samme stedene som 3,5-tonneren, og har styrken og stabiliteten til en større maskin.
– Noen vil rynke på nesten og si at den ikke bare har kingpin. Den har til og med en kingpin som flytter på seg. Har du fått kritiske spørsmål om det?
– Ja, de som ikke har prøvd det liker det ikke. For de som prøver det er det som dop: De må ha mer. Den er veldig stabil, og kan løfte nesten ubegrenset før den vipper. Man kan grave inntil en vegg, uansett hvilken vei maskinen står. Og den kan løfte hele graveutstyret over hytta. Dermed kan den snu seg rundt uansett når den først er på plass. Får den plass til beltene, så får man jobbet med den. Dette er en egen serie som har sin egen utviklingsavdeling hos Takeuchi, sier Bjørn Eirik Arnesen.
Han mener ellers at den japanske produsenten har en grunnleggende filosofi i utvikling som skiller seg fra mange andre.
Drevet av ingeniører – ikke økonomer
– Teknologi- og ingeniørdrevet. Ikke økonomidrevet. Innkjøperne er ingeniører. Økonomer begynner å lete etter deler der det er billig, og velger det som er sånn noenlunde. Ingeniøren begynner med det han ønsker seg, og ser hvor billig han kan få kjøpt det. Derfor har produktene fra Takeuchi alltid vært veldig bra, sier han.
ABS-Maskin AS har de siste årene gjennomgått store endringer i organisasjonen. For kun få år siden var Arnesen yngstemann i en bedrift med snittalder på over 60 år. Nå er han eldstemann i en bedrift med snittalder på 33 år.
Nær sagt hele staben har blitt skiftet ut på noen få år.
– Folk sluttet ikke hos oss, de ble til pensjonsalder. Det har vært en tøff periode med utskiftinger. Men da koronaen kom var vi en ung organisasjon og vant til endringer. Det har gått veldig bra. En gammel organisasjon gjør ting på samme måte som i fjor. Nye øyne ser annerledes og kan handle annerledes. Nye mennesker gjør det mulig å endre på seg. Den endringen var nok nødvendig, og har gitt oss gode muligheter når brikker kan flyttes og kort legges på nytt, sier Arnesen.
I dag er de ti ansatte i ABS-Maskin. På grunn av høy aktivitet regner Arnesen og Skau med å måtte øke det antallet.
Mer no-dig-utstyr til graveentreprenører
Vi var såvidt innom nodig lenger opp. I tillegg til Takeuchi maskiner har ABS-Maskin AS agenturet på Terra maskiner og utstyr for gravefritt rørarbeid i bakken.
Eller no-dig, som det kalles på nynorsk. Der holder det på å skje ting, mener Arnesen.
– Ja, det øker. Vi har mye vekst på no-dig. Entreprenører får i mindre grad grave over veier, parker og sånt. Man må jobbe med mindre inngrep. Vi ser økende etterspørsel blant maskinentreprenører som ser etter nye nisjer der marginene ikke er så presset. I noen distrikter er de først med eller alene om slikt utstyr, og gjør god butikk på det, sier Bjørn Eirik Arnesen.
– Du meldte om vekst innenfor dette første gang vi snakket sammen, for mange år siden. Hva er nytt nå?
– Ja, det har vi sagt i 30 år, så lenge vi har holdt på med dette. Men nå er det annerledes. Flere oppdragsgivere begynner å bli klar over mulighetene til å slippe graving. Og entreprenører ser muligheter i den nisjen. Det merker vi på telefonen nå, sier han.