Nå kommer nye Ponsse Scorpion – sjekk sikten

Åtte år siden den første kom. Nå kommer Ponsse Scorpion i ny versjon. Bedre sikt og datastyring av hogstaggregatet er blant nyhetene. Nå er maskinstyring og halvautomatisering for alvor på vei ut til skogs.

– Ponsse lanserer en fullstendig modernisert serie av Scorpion hogstmaskiner. Den oppfyller alle kravene til dagens skogbruk, tar produktiviteten og ergonomien innen skogbruket til neste nivå og setter nye standarder for operatørens arbeidsmiljø.

Det opplyser Ponsse i en pressemelding.

Annonse

Ponsse Scorpion

I 2013 ble hogstmaskinen Scorpion introdusert for offentligheten for første gang. Den har tatt rollen som Ponsses flaggskipp-maskin.

– Kort tid etter lanseringen ble Scorpion en salgssuksess over hele verden og et internasjonalt symbol på ansvarlig skogbruk. Det er allerede laget over 1 200 Scorpion-maskiner, og den finnes nå i mer enn 25 land over hele verden, opplyser Ponsse.

Nå, åtte år senere, har de fornyet fornyet hogstmaskinen. Nye Ponsse har den samme stabiliteten og marktrykket som forgjengeren.

Sikt og brukervennlighet

Under produktutviklingen har det blitt viet ekstra stor oppmerksomhet til forbedring av arbeidsergonomi, sikkerhet, sikt fra hytta og brukervennlighet.

– På samme måte som tidligere er utviklingen av den nye Scorpion-serien basert på tilbakemeldinger fra skogsmaskinbrukere. Dette har vi dratt nytte av for å sette de nye oppgraderingene i produksjon. Arbeidsplassen i hytta er nå mer praktisk. Det stille landskapskontoret i Scorpion er utviklet spesifikt med tanke på komfort, og brukervennlighet for operatøren, sier Jan Kauhanen. Han er produktsjef for hogstmaskiner hos Ponsse.

Førermiljø i nye Ponsse Scorpion.

Ponsse fremholder selv sikt og enkel manøvrering som de viktigste kjennetegnene ved Scorpion. En av de mest synlige forbedringene er den nye heldekkende frontruten. Den strekker seg helt opp til hyttetaket, og gir bedre sikt og trygghet under arbeidet.

Avansert 5G-info

I tillegg til flere nye funksjoner er hogstmaskinene Ponsse Scorpion og Scorpion King utstyrt med et avansert femte generasjons PONSSE Opti 5G-informasjonssystem og fullstendig oppgradert brukergrensesnitt i programvaren.

Det brukervennlige informasjonssystemet omtales som det mest moderne på markedet, og skal sammen med hastigheten gi en kraftig forbedret brukeropplevelse.

– Det fullstendig oppgraderte Opti 5G-brukergrensesnittet og den nylig lanserte Opti8-datamaskinen setter en ny standard for brukervennligheten til informasjonssystemene i skogsmaskiner fra Ponsse. For operatører som har brukt den tidligere Opti-generasjonen er det også raskt og enkelt å begynne å bruke det nye Opti 5G-systemet, forklarer Markku Savolainen i pressemeldingen.

Halvautomatisk

Han er Ponsses produktsjef for utstyrsautomasjon. I den rollen har han mange fingre med i utviklingen av det nye systemet. Opti 5G-informasjonssystemet bruker også Active Crane-behandlingssystemet.

Nye Ponsse Scorpion i sitt rette element.

Oversatt til praktisk arbeid betyr det at maskinføreren kan bruke Active Crane til å kontrollere bevegelsen til hogstaggregatet, i stedet for selv å styre individuelle kranfunksjoner. Dette lar føreren konsentrere seg om prosessering av tømmer i stedet for kranarbeid.

Active Crane styres enkelt med to spaker: Én styrer hogstaggregatets høyde over bakken, den andre styrer bevegelsesretningen. Systemet sørger også for at hastigheten til kranens funksjoner reduseres automatisk før slutten av bevegelsesområdet. Det kan bidra til å forhindre irriterende treff av ting man ikke bør treffe.

– Føreren indikerer plasseringen. Active Crane løfter og bruker bommen og forlengelsen automatisk, sier Ponsse.

Ponsse lanserer Opti 5G-informasjonssystemet først på det finske og svenske markedet. Andre land får det på et senere tidspunkt.