52 tonns gravemaskin med borerigg

Boreriggprodusenten Qmatec har akkurat rullet ut sin største nyhet: En borerigg for håndtering av 12 meters rørlengder i opptil 610 mm. Riggen bæres av en 38 tonns gravemaskin. Dette er helt ny redskap til fundamenteringsboring.

– Fordelen med å bruke gravemaskin som basemaskin er først og fremst rekkevidde. Dessuten har man rotasjonsmuligheten. Det gjør for eksempel mating av rør mye enklere. Fordelen med å kunne håndtere 12 meter rør gir økt effektivitet og lavere kostnader.

Det sier daglig leder Kjell Arild Grønås i boreriggprodusenten Qmatec Drilling.

Annonse

Selskapet med fabrikk i Vinje i Telemark produserer borerigger som brukes verden over til fundamenterings- og brønnboring. Qmatec har 50 års erfaring i faget, og er i dag en av de ledende leverandørene av maskiner til blant annet vann- og energibrønner.

Største nyhet

Hele ekvipasjen styres fra fjernkontroll, med «trådløst bur».

Komplett maskin veier 52 tonn, hvorav bæremaskinen utgjør 38 tonn.

Nå har Qmatec Drilling akkurat beltet sin hittil største nyhet – i dobbel forstand – ut av produksjonshallen:

Qmatec 4530XLR, en gravemaskin med borerigg. Eller en borerigg som bæres av en gravemaskin, om du vil.

Det er en spennende nysatsing fra Qmatec, der selskapet har utviklet en gravemaskinbasert rigg for håndtering av 12m borerør.

Boremasten er i følge pressemeldingen en videreutvikling av teleskopmasten som i dag benyttes på Qmatecs 1130TST rigger. Rotasjonsenheten som benyttes er helt nyutviklet av Qmatec selv. Den har tre gir, og vrir med hele 45 000Nm. Hele maskinen opereres fra fjernkontroll, og er utstyrt med elektronisk sikkerhetsbur for å beskytte operatøren under boring.

Riggen er designet med en kapasitet inntil Ø610 rør, og byr på større rotasjonskrefter og mer opptrekkskapasitet enn konkurrerende løsninger.

Først Sverige, så Norge

Den første maskinen leveres i disse dager til Foundation Drilling Sweden AB, som også har vært en viktig partner under utviklingen av maskinen.

Den svenske bedriften opererer i dag med flere gravemaskinbaserte rigger, men ingen med kapasitetene til 4530XLR.

Qmatec har også solgt en tilsvarende modell til Entreprenørservice AS for levering denne våren. Det Skanska-eide selskapet har stor erfaring fra fundamenteringsboring og rigger fra Qmatec (510TS, 810TST og 1130TST).

– Etterspørselen har frem til nå vært størst i Sverige. Vi har det siste året merket oss en betydelig interesse for dette i Norge også, sier Grønås.

Gode resultater

F.v. daglig leder Kjell Arild Grønås, produksjonsleder Halvor Kaldråstøyl, teknisk leder Tor Olav Kyrkjebø, montør Ole Jørgen Søvde, ingeniør og designer John Oddvar Jermansen samt montør og borefaglig ansvarlig Øystein Nystog.

Stolt daglig leder Kjell Arild Grønås i Qmatec Drilling.

Han og staben på 30 ansatte – pluss 4-5 innleide – har hatt stort fokus på innovasjon, sikkerhet og kvalitet. Et godt renomme i bransjen og pur entusiasme har sørget for gode resultater de siste årene.

Boresystemet er designet for å samspille med en Hitachi ZX350-7 beltegraver. Samlet totalvekt maskin og borerigg er 52 tonn. Opprinnelig vekt på Hitachi bæremaskinen er 38 tonn.

Dette er den første av flere gravemaskiner som Nasta AS skal levere til Qmatec Drilling.

– Samarbeidet med Nasta har bidratt til at denne integrasjonen har gått nærmest sømløst, og prosessen har fungert svært godt. Vi visste at Hitachi er et kvalitetsprodukt, kjent for god driftssikkerhet. Når Hitachi-importøren Nasta AS også har egen avdeling for skreddersøm med førsteklasses teknikere, så var dette vårt klare førstevalg til samarbeidspartner, sier Kjell Arild Grønås i pressemeldingen.