Grønt prosjekt i Fredrikstad

Det var elektrisk stemning i gravemaskinen da Fredrikstad kommune nylig satte i gang sitt første fossilfrie prosjekt.

Bærekraft og miljø var i fokus da maskinfører Torgeir Lund lånte bort spakene til Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård.

– For meg er dette som å bruke en helt vanlig gravemaskin, bare at den har strømforsyning i stedet for dieseltank. Og så er den såpass stillegående at det gjør det mye mindre komplisert å kommunisere med en rørlegger som holder på i grøfta. Dermed er det sikrere også, uttaler maskinfører Torgeir Lund i en pressemelding fra Park & Anlegg.

Annonse

Uvanlig stille anleggsplass

Dette nøkkelprosjektet for Park & Anlegg består av 500 meter med nye vann- og avløpsrør på Lisleby i Fredrikstad. Det blir også 850 meter ny sykkelvei og fortau i Lisleby Allé. De nye elektriske gravemaskinene skal med andre ord grave mange meter i debutoppdraget.

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård med første spadetak. (Foto: Park & Anlegg).

Arbeidet med ytre miljø er et viktig fokusområde for bedriften. De første gravemaskinene får selskap av både elektriske-/batteridrevne hoppetusser og motorsager. Mange av arbeidsoperasjonene påvirker omgivelsene, og det jobbes hele tiden hardt med å minimere påvirkningen på ytre miljø.

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård var imponert over stillheten på arbeidsplassen, til tross for at det var en gravemaskin i fullt arbeid. Alt han hørte var hydraulikken og at det summet litt. At anleggsplassen i Fredrikstad er fossilfri er noe både en miljøbevisst ordfører og daglig leder Lars-Erik Sundell i Park & Anlegg er stolte av.

Fra venstre: Daglig leder i Park & Anlegg, Lars-Erik Sundell, en representant fra Fredrikstad kommune og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård. (Foto: Park & Anlegg).

Flere maskiner i bestilling

– Fra starten av prosjektet har vi en elektrisk gravemaskin i drift. Vi har flere i bestilling og den neste ankommer anlegget i desember. De andre maskinene i prosjektet bruker den nyeste motorteknologien og går på biodiesel. Dette ser veldig bra ut, uttaler Sundell.

– Fra 2025 er det besluttet at alle prosjekter i regi av Fredrikstad kommune skal være utslippsfrie. Vi merker også interessen fra private byggherrer, som etter hvert begynner å verdsette og se fordelene med miljøvennlig prosjektdrift. Pilotprosjektene i offentlig regi er viktige, og stimuleres og støttes også av det offentlige. En annen «lavthengende frukt» er å konvertere deler av bilparken til elektrisk. Dette har vi en plan på i Park & Anlegg, forteller Sundell.

Elektrisk hoppetusse. (Foto: Park & Anlegg).

Enova-støtte

Anlegget som er startet i Fredrikstad støttes økonomisk av Bypakke Nedre Glomma, som bidrar med statlige stimuleringsmidler for miljøtilrettelegging.

– Elektriske gravemaskiner er tre ganger så dyre som de konvensjonelle. Heldigvis støtter statlige Enova oss med halvparten av merkostnaden for å velge elektrisk fremfor dieseldrevet, sier Sundell.

– I Park & Anlegg jobber vi hver dag med kontinuerlig forbedring. Et av de viktigste områdene våre er kontinuerlig å jobbe med å minimere vår påvirkning på ytre miljø i våre prosjekter.

Maskinfører Torgeir Lund. (Foto: Park & Anlegg).

Stolt samarbeidspartner

– Park & Anlegg er stolt over å ha blitt valg som samarbeidspartner til Fredrikstad kommune sitt første fossilfrie anleggsprosjekt. Vi synes det er veldig spennende og bra at kommunen går foran i denne utviklingen, og det passer godt med våre egne planer og målsetninger om utvikling over til en renere og mer miljøvennlig prosjektdrift de kommende årene, fortsetter Sundell.

– I dette aktuelle prosjektet vil vi selv høste erfaringer med bruk av gravemaskiner på elektrisitet og på biodrivstoff, samt at vi vil gjennomføre en del tiltak som er opplærende for oss selv og bra for miljøet. Dette ser vi virkelig frem til, avslutter Sundell.

Grønt Prosjekt på Lisleby i Fredrikstad:

  • Pilotprosjekt for Fredrikstad kommune.
  • Første fossilfrie prosjekt i kommunal regi i nedre Glomma regionen.
  • 500 meter med nye vann- og avløpsrør og 850 meter ny sykkelvei med fortau.
  • Maskiner og verktøy i prosjektet skal være fossilfrie, altså være elektiske eller bruke biodrivstoff.