Even ble Norges første i ny generasjon Hitachi graver

Nasta AS har akkurat levert den første Hitachi gravemaskinen i nye serie 7. Den gikk til Kjenseth Maskin AS på Biri, bestilt usett for over et år siden.

LARVIK-BIRI: Nasta AS overleverte i slutten av forrige uke Norges første ZX350LC-7.

Den gikk til Kjenseth Maskin på Biri.

Annonse

På den nye serie 7 har Hitachi er gjort en rekke endringer fra den tidligere serie 6 modellen.

– Det er veldig gøy å kunne levere den første serie 7-maskinen, sier maskinselger Kai Ronny Løvtjernet hos Nasta i en pressemelding om leveransen.

Bestilt for et år siden

Han var selv på plass torsdags morgen da maskinen ankom tomta hos Kjenseth Maskin AS på Biri.

– Maskinen ble handlet for en god stund tilbake, før vi selv visste så mye om maskinen. Derfor er det ekstra hyggelig å ha overlevering på en maskin som vi har både ventet lenge på har store forhåpninger til. Det er et firma som vi har svært gode relasjoner med og dette er langt fra den første Hitachimaskinen i parken, sier Løvtjernet.

Det var Andreas Kjenseth som selv skrev under på handelen, tilbake i mai 2019.

– Det er har vært veldig lite tull med Hitachimaskinene våre. Vi har også svært gode erfaringer når det kommer til dieselforbruk på disse maskinene, sier maskineieren.

Tradisjoner

Firmaet har lange tradisjoner. Det startet opp tilbake i 1952. Idag har entreprenøren en imponerende maskinpark som består av 12 gravere, fire lastebiler, to dumpere og én doser. Maskinparken betjenes av 22 ansatte.

– Vi har veldig trua på den nye serie 7-maskinen! Vi har veldig gode erfaringer og referanser fra serie 6 maskinene vi har, sier Kjenseth.

Nye serie 7 serien fra Hitachi har fått nødvendige forbedringer for å oppfylle alle utslippskrav og miljøtiltak. Utover det er den største utviklingen gjort på førermiljø. I følge Hitachi skal man «både se og føle forskjellen».

Det er større plass, mindre vibrasjoner og en rekke ulike tiltak er gjort inne i hytta for å gjøre hverdagen for maskinføreren ekstra komfortabel.

Fakta om ZX350LC-7:

Gravedybde: 6 900 mm
Maskinvekt: 38 000 kg
Motoreffekt: 210 kW / 286 hk
Rekkevidde: 11 220 mm
Skuffestørrelse: 2 000 liter

Fra el-graver til serie 7

Even Solbakken, maskinfører hos Kjenseth Maskin AS. (Foto: Nasta)

Maskinfører Even Solbakken hos Kjenseth Maskin skal være maskinfører på den nye 350-en. Even har blant annet også kjørt den mye omtalte «Eldar-maskinen», en elektrisk beltegraver produsert av Nasta spesialproduksjon.

Den gikk tidligere i bygging av omsorgssenteret på Biri, altså med Even Solbakken som fører.

Denne gang er det ikke Eldar Vågan som stjeler showet. Her er det Even selv som kommer i fokus. Han er faktisk den første i Norge som får tatt maskinen fra den nye serien til Hitachi i bruk. Det er en så stor begivenhet hos Nasta AS at de har laget en film om overleveringen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Selve maskinen har også fått et egetdesignet klistremerke som beviser at maskinen er den første i Norge, så her hersker det ingen tvil.

Maskinfører Even var raskt oppe i hytta og etter en kort introduksjon fra Løvtjernet var han rask til å teste maskinen på tomta i Biri. Maskinen skal nå gå på større VA jobber, utlasting av tomter og næringsområder.

– Vi håper også at vi kanskje kan ta del i E6-utbyggingen som skal foregå her de neste årene, sier Andreas Kjenseth.