LNS får gi full gass i Rana

Nordnorske kommuner holder fast ved egen karanteneregler, tross søndagens nye veileder fra Regjeringen. Men Rana kommune åpner for dispensasjon. – Våre ansatte får komme på jobb. Vi er i normal produksjon i morgen, sier LNS-sjef Frode Nilsen.

Lokale koronaregler i kommuner rundt om i landet har laget store problemer for næringslivet mange steder.

Søndag ble det lansert en løsning, i form av en veileder Regjeringen og Kommunenes Sentralforbund var enige om. Flere nordnorske kommuner velger likevel å holde fast ved egne regler, skriver NRK i denne saken.

Annonse

Rammet av «søringkarantene»

En bedrift som er rammet av «søringkarantenen» er Norges eneste produsent av jernmalm. Med 300 ansatte har Rana Gruber en omsetning på om lag en milliard kroner.

Nå om dagen er det bare halv kapasitet i dagbruddet ved Storforshei i Rana. Årsaken at Rana er av 124 av 356 norske kommuner som har innført det som er blitt omtalt som søringkarantene. Dette har gjort transport av varer og arbeidskraft over kommunegrensene vanskelig for næringslivet.

Det er entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner AS som eier Rana Gruber. Administrerende direktør Frode Nilsen sier at «søringkarantenen» får store konsekvenser.

– Våre maskinførere jobber på anlegg langt unna folk på hver sin maskin. Det er vel få steder det er enklere å ha full kontroll enn nettopp her, sier Nilsen til NRK.

Årsaken at Rana Gruber, som ellers i bygg- og anleggsbransjen har ansatte fra hele landet, som betyr at mange arbeidstakere ikke kommer seg på jobb uten å bli satt i karantene.

I dag ble industrilederen delvis bønnhørt.

Åpner døra på gløtt

Etter pressekonferansen med helseministeren har Rana kommune bestemt seg for å åpne døra på gløtt.

De beholder «søringkarantenen», men åpner for at det kan innvilges dispensasjon fra karantenebestemmelsene i særskilte tilfeller. Det er Frode Nilsen i Leonhard Nilsen & Sønner fornøyd med.

– Rana kommune har hevet reiserestriksjonene. Det betyr at vi klarer å komme i en tilnærmet normal produksjon fra i morgen, sier Frode Nilsen til Anleggsmaskinen.