Åtte av ti søkere som gikk yrkesfag fikk læreplass i 2019. Best i klassen er bygg- og anleggsteknikk, der hele 86 prosent fikk læreplass.
Det går fram av tall Utdanningsdirektoratet la fram nylig. Av 28 600 søkere som ønsket seg en læreplass begynte om lag 22 300 i lære på en arbeidsplass i 2019. Det tilsvarer 78 prosent av søkerne. I tillegg fikk tre prosent opplæringskontrakt med en bedrift, der målet er kompetanse på et lavere nivå enn fag- eller svennebrev. Det betyr at totalt 81 prosent av søkerne fikk en kontrakt og startet opplæring i bedrift før utgangen av 2019.
– Ikke i mål
– At en så stor andel elever får tilbud om læreplass rundt omkring i landet er kjempebra. Det betyr at flere ungdommer får mulighet til å fullføre fag- og svennebrevet sitt. Det er viktig for å sikre at vi får de flinke fagarbeiderne vi trenger, uttaler kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.
– 8 av 10 er gode tall, men vi er ikke i mål. Det er fortsatt flere tusen ungdommer som vil ta fag- og svennebrev som ikke får drømmen sin oppfylt, fordi det er mangel på læreplasser. Det gjøres mye riktig i fylker og bedrifter som vi skal bygge videre på, men det er helt avgjørende for ungdommene at yrkesfagtilbudet blir bedre, sier Skei Grande.
Anlegg og bygg leder an
Tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at fylkene Møre og Romsdal, Oslo og Rogaland kom aller best ut. Mer enn 80 prosent av søkerne i disse fylkene hadde ved årets slutt fått en læreplass, mens andelen ligger på mellom 71 og 80 prosent i de andre fylkene.
Likeledes er det relativt store forskjeller mellom de ulike yrkesfaglinjene. Mens 70 prosent av søkerne fikk lærekontrakt i løpe av 2019 innen service og samferdsel, var andelen hele 86 prosent innen bygg- og anleggsteknikk.
– Fylkene og næringslivet har en viktig jobb å gjøre for å stille flere lærlingplasser til disposisjon. Ta for eksempel bygg- og anleggsindustrien, der fikk 86 prosent av søkerne i 2019 lærekontrakt. Det er et eksempel til etterfølgelse, og noe alle tjener på. Bedriftene belønnes med fremtidens arbeidstakere, og lærlingene får god opplæring av flinke fagfolk, uttaler kunnskaps- og integreringsministeren.