Kortreist gjenvinning av betong

Betong må ikke nødvendigvis kjøres lange veier for å gjenvinnes. Her er en knuser som skiller armeringsjern fra den rene betongmassen – på byggeplass.

Den tradisjonelle måten ved å knuse betong i en saks eller knuser er som ofte en relativ dyr og innviklet produksjon. Armert betong i en tradisjonell slag- eller kjeftknuser kan skape mye komplikasjoner ved at jernet ikke blir klippet opp men kommer ut i full lengde.

Knuser og skiller

Det påpekes i en pressemelding fra Returteknikk AS. Her informerer maskinimportøren om en ny og innovativ knuser som etter sigende skal løse ovennevnte utfordring.

Annonse

RIVER: EN Entreprenør AS rev den gamle YX bensinstasjonen i Sandnes sentrum like før jul. Her ble betong kvernet opp direkte på byggeplassen. (Foto: Importøren)

– En råsterk to-akslet kvern kverner opp materialene, og klipper samtidig jernet ned i små biter. Den skiller bort jernet fra den «rene» massen med en overbåndsmagnet. Dermed havner ikke jernet i sluttproduktet, sier daglig leder Einar Øvstebø i pressemeldingen.

Stor miljøbesparelse

Maskinen skal gjøre det mulig å gjenvinne betong på byggeplass, uten å kjøre revet betong lange veier til et behandlingsanlegg.

Gjennom direkte gjenvinning av forskjellige typer materialer på byggeplassen sparer en mye masser som kommer kjørende inn og ut.

– Gjenbruk av betong i stedet for å kjøre den bort til en alternativ gjenbruksstasjon sparer både transportkostnader og gjenvinningskostnader. Det gir en mer miljøvennlig produksjon. Ved å få et rent sluttprodukt på 0-60mm kan en bruke det til fyllmasse direkte på plassen, sier Øvstebø.

Kombimaskin

Arjes Impaktor 250 er en tyskprodusert kombimaskin som kan kverne både asfalt, armert betong, trevirke og søppel direkte på arbeidsplassen.

– Selv om maskinen har et stort spekter av materialer bærer den stort preg av lite vedlikehold, lover importøren.

Maskinen har en egenvekt på kun 13 tonn, og er 2,3 meter bred. Den kan enkelt flyttes på en maskintralle eller på krokbil. Hele maskinen styres fra en enkel fjernkontroll som opereres fra gravemaskin eller hjullaster.

Returteknikk AS på Ålgård utenfor Stavanger fikk i 2018 agenturet på den Tyske produsenten Arjes for det Norske markedet. Kunder har nå i over et år prøvd ut kvernen på forskjellige materialer rundt om i Norge.

– Denne innovative maskinen er en rimelig investering for hvilken som helst entreprenør, sier Øvstebø.