Spesialbygd hjullaster for tømmerhåndtering

Pon Equipment overleverte nylig en spesialbygd Cat 980M hjullaster til Begna Bruk AS. Maskinen er spesialbygd etter ønske fra kunde med stokkeskyver.

Dette er den første Cat 980M med en slik løsning. Produktet er prosjektert og utviklet på Pon Equipment sitt sveiseverksted på Berger.

Tenkt nytt

– Dette var et svært interessant prosjekt for meg og mine kollegaer i Pon å arbeide med. Pons konstruktører og sveiseavdeling har sammen med kunden funnet løsninger og tenkt nytt. Både Pon Equipment og Begna Bruk er svært fornøyde med totalløsningen, og med dette prosjektet tar vi et stort steg inn i et nytt segment, sier Tore Wistad, salgsingeniør for Oppland i Pon Equipment Norge, i en pressemelding fra selskapet.

Annonse

Fra venstre: Monica Hagenborg Bakken (tømmersjef Begna Bruk AS), Joachim Korsmo (sjåfør Begna Bruk AS), Bjørn Erik Kolsrud (sjåfør Begna Bruk AS), Tore Wistad (salgsingeniør i Pon Equipment AS) og Lars Fremming (instruktør i Pon Equipment AS). (Foto: Pon Equipment).

Ifølge pressemeldingen har maskinen blant annet en optimalisert geometri i tiltlink og større løftesylindre fra fabrikk. Stokkeskyveren er laget på Pon Equipments sveiseverksted på Berger, og tømmergripen er levert av Götene UFO.  Denne tar 16m3, som tilsvarer ca 13-14 tonn, i ett jafs. Cat 980M har en nettoeffekt på 313 kW/426 hk. Vekten er på 38 tonn.

Kapasitet og stabilitet

Overleveringen av maskinen fant sted tirsdag 26. november 2019 på Begna Bruks anlegg i Begnadalen i Valdres. Tilstede var Tore Wistad, maskiningeniør i Oppland for Pon Equipment, Lars Fremming, instruktør i Pon Equipment og Øyvind Olsen, servicetekniker i Pon Equipment. Fra Begna Bruk var Monica Hagenborg Bakken, tømmersjef i Begna Bruk og sjåførene Bjørn Erik Kolsrud og Joachim Korsmo.

– Vi er utrolig fornøyd med kapasiteten på maskinen og vil spesielt trekke fram den knallgode stabiliteten – selv med breddfull klype. I tillegg spiller kjørekomfort en stor rolle i en maskin der en skal tilbringe såpass mye tid, sier sjåførene Bjørn Erik Kolsrud og Joachim Korsmo.

Stokkeskyveren er laget på Pon Equipments sveiseverksted på Berger, og tømmergripen er levert av Götene UFO. (Foto: Pon Equipment).

– Gode på service

Monica Hagenborg Bakken, tømmersjef på Begna Bruk, er også fornøyd med den nye maskinen.

– Lars Fremming ga oss en grundig gjennomgang. Vi setter veldig pris på at både selger og mekaniker fra Pon også er med på en slik dag. Det viser at de er seriøse og ikke bare forsvinner videre så fort salget er gjennomført, men ønsker å gjøre en god jobb i alle ledd, sier Bakken.

– Valget falt på denne Cat hjullasteren fordi vi har god erfaring med en Cat 950M fra tidligere og totalpakken med Pon Equipment var den mest lukrative. Dette er spesielt på grunn av god tilgjengelighet på servicefolk som er veldig viktig for oss. Dette er en maskin som går 2 skift og ca 3800 timer per år, avslutter hun.