Volvo kjører fjernstyrt hjullaster på 5G-nettet

Blant de første i verden som bruker 5G-teknikk til å teste fjernstyrte maskiner

Telia, Ericsson og Volvo Construction Equipment innviet nylig Sveriges første 5G-nett for industrielt bruk. Det skjedde på Volvo CEs anlegg i Eskilstuna. Volvo CE er dermed blant de første i verden som bruker 5G-teknikk til å teste fjernstyrte maskiner og autonome løsninger.

5G-nettet skal brukes ved Volvo CEs forsknings- og utviklingsanlegg i Eskilstuna for å videreutvikle løsninger for fjernstyring av anleggsmaskiner og helt automatisert drift. Men også for å øke kunnskapen om hvordan oppkoblede maskiner kan skape merverdi for kunden, skriver selskapet i en pressemeldingen.

Annonse

Stor interesse

– Det finnes ulike nivåer av autonome løsninger, og 5G vil være en viktig teknisk støtte for oss for videreutviklingen på dette området. Testene i Eskilstuna vil inkludere fjernstyring av en konvensjonell hjullaster, men vi vil også fortsette testingen av vår konseptdumper HX2, sier Melker Jernberg, Adm. dir i VD Volvo CE.

– Vi merker at industriens interesse for 5G er stor. Automatisering av hele kjeden muliggjør nye måter å arbeide på med høy effektivitet. For å koble opp virksomhetskritiske maskiner og kjøretøy, er vi imidlertid avhengig av en løsning som kan håndtere massive datamengder og en garantert oppkobling. Og 5G gjør det mulig. Jeg er stolt av at vi, sammen med våre partnere, leder an ved å ta 5G i bruk i Sverige, sier Anders Olsson, adm. dir i Telia Sverige.

Åpner døren for nye muligheter

Selv i automatiserte systemer er mennesker av og til nødt til å gå inn og styre. Dagens fjernstyringsteknikk gir en forsinkelse, noe som gjør det vanskelig å styre med tilstrekkelig hastighet og presisjon. Med 5G blir fjernstyring både enklere og sikrere, skriver Volvo CE i meldingen.

– Med ektremt korte svartider og datakapasitet, samt høy pålitelighet i mobilnettet, kan kommersiell og standardisert 5G-teknikk nå benyttes til for eksempel å fjernstyre tunge maskiner i sanntid. Dette åpner døren for nye muligheter, som økt effektivitet, reduserte kostnader og minimering av risiko i farlige miljøer. 5G hjelper oss å skape et sikrere, mer effektivt og holdbart samfunn. Sammen med Telia og Volvo CE gjør vi nå dette til virkelighet i Eskilstuna. 5G-teknikken er klar for verden, sier  Magnus Frodigh, forskningssjef i Ericsson.