Først med fornyet skogs-korthekker

Dette er en av de aller første nye ZX135 korthekker Hitachi har levert i skogsversjon i serie 6. Den gikk til Norge, far og sønn Ståle og Ole Henrik Fageraas på Sokna. Se hva som skiller en skogsgraver fra en standard korthekker.

SOKNA: Norske Fageraas Skogsdrift DA var en av de aller første entreprenører til å ta i bruk Hitachi ZX135USL-6 korthekkgraver i skogsversjon.

NB: Dette er skogsversjonen i serie 6. Det finnes en tilsvarende versjon av forgjengeren i serie 5. Kobelco leverer også en lignende skogstilpasset korthekker i denne størrelsen.

Annonse

Den populære korthekkeren ZX 135 har fått noen viktige tilpasninger spesielt tilpasset utfordringer i Europas skoger.

Skogsversjon

– Den modifiserte korthekkeren er god til markberedning, lage atkomst og en hel del andre skogskoppgaver, sier Hitachi CE i en pressemelding med den norske maskinen. Maskinen er den første i sitt slag levert av Nasta AS, og en av de første maskinene i verden av denne typen.

Hitachi ZX135USB-6 i skogsversjon.

Hitachi ZX135USB-6 i skogsversjon. (Foto: Produsenten)

Skogsversjonen skiller seg fra standardversjonen på disse punktene

  • Tyngre motvekt
  • Forsterket understell med høyere bakkeklaring
  • Vindu i taket
  • Sikring forover med fast frontrute og gitter

Fageraas Skogsdrift DA kjøpte maskinen i fjor sommer, og byttet inn en tilsvarende tilpasset maskin av samme type i serie 5.

Trange steder og hindringer

– Hitachi har den beste løsningen for skogsmaskiner med kort hekk. Det er ideellt for å komme seg rundt på trange steder og unngå hindringer som stubber og steiner, sier eier Ståle Fageraas.

Fageraas kjøpte mellomklassegraveren med en servicekontrakt på fem år og 6 000 timer.

– Forhandlere tar seg av alt med vedlikehold og service. Det gir faste kostnader, og vi kan ta det med ro og vite at alt er dekket, sier Ståle Fageraas.

I videoen under forteller maskinfører og far Ole Henrik Fageraas hvordan maskinen brukes. (Artikkelen fortsetter under videoen)

 

Skogserfaring

Far og sønn har solid erfaring i skogen. Selskapet ble etablert for 30 år siden. Far Ole Henrik begynte sin karriere i skogen med hest i 1956. Han er for øvrig en merittert idrettsutøver i kombinert. I 1962 tok han bronse på en individuell øvelse i VM kombinert i Zakopane i Polen.

Ole Henrik Fageraas

Ole Henrik Fageraas. (Foto: Nasta)

– ZX135-en er en ypperlig maskin til vanskelig terreng. God bakkeklaring, god sikt og en ganske lett maskin til kjøring på mykt underlag. Tilgjengelig kraft og presisjonen i hydraulikken er ideell for en maskin på denne størrelsen. Også på ujevnt underlagt. Noe helt annet enn en standardmaskin, sier Ole Henrik.

Fageraas Skogsdrift DA bruker maskinen til to hovedoppgaver: Rensk av mark etter hogst og klargjøring til planting av nye trær.

Driften der Hitachis markedsavdeling møtte Fageraas er under Viken Skog. En to ukers drift, der oppdraget var å hente ut 3 000 kubikkmeter furu, levert til produksjon av sagtømmer på en sag i Sokna.