Bedre lys på skogsmaskiner

Rottne tar grep med belysning. Innfører nye, dimbare og bedre plasserte LED-lamper på skogsmaskiner. Hva er vitsen med dimbare lamper? Jo, se her…

– Tidligere lå fokus på mange lamper. Nå vil ha lampene på rett plass i stedet for flest mulig.

Det sier el-konstruktør David Selstam i Rottne Industri. Den svenske produsenten av skogsmaskiner har tatt en gjennomgang av belysningen på alle sine hogstmaskiner og lassbærere.

Annonse

Skogsmaskiner har bruk for god belysning. Mildt sagt. En typisk lassbærer eller hogstmaskin har gjerne opp mot 20 lamper spredt rundt. Nå har Rottne tatt på seg det de kaller en morsom utfordring.

Krav til belysning

Med maskinføreren i sentrum har den svenske produsenten gått gjennom hele belysningsplanen.

  • LED-belysning
  • Jevnt og behagelig lys
  • Lyser langt
  • Effektivt spredning på nært hold
  • Ikke blende føreren
Godt langlys er like viktig som godt nærlys.

Godt langlys er like viktig som godt nærlys. (Foto: Rottne)

– Alle prater om flere lamper, men er ikke alltid så nøye med plasseringen. Feil lamper på feil sted gir blending i stedet for et opplyst arbeidsområde, sier Samuel Östling i Rottne.

Han vet i følge Rottnes pressemelding hva han snakker om. I tillegg til å jobb med teknisk salg og support er han nemlig en erfaren skogsmaskinfører. Han vet hvordan det er å kjøre en skogsmaskin der lamper blender i stedet for å lyse opp arbeidsområdet eller veien rundt maskinen.

– Forskjellen med de nye lampene er ekstrem. Vi bruker fire-fem ulike typer LED-lamper, samtlige av høyeste kvalitet. Som fører merker man effekten direkte, sier Östling.

Piggere førere

Den nye helhetsløsningen innebærer – stadig i følge pressemelding fra produsenten – en ny måte å tenke arbeidsbelysning. I LED-utviklingen har det blitt forsket mye på lyskvalitet, og hvordan man med riktig belysningn kan holde konsentrasjonen lengre. Føreren blir ikke like sliten, og får dermed et bedre arbeidsmiljø.

– Våre maskiner har nå et perfekt samspill mellom lampene. Det letter førerens arbeid i mørket, sier el-konstruktør David Selstam ubeskjedent.

Dimbar LED

Mange lamper sitter stadig på samme festepunkt som tidligere, men i en annen vinkel for å gi bedre belysning. Noen steder på maskinene har Rottne montert både langtkastende fjernlys og effektive spredere for nærbelysning, for et optimalt helhetsbilde.

Grindbelysning med og uten dimming.

Grindbelysning med og uten dimming. (Foto. Produsenten)

Dessuten har Rottne gjort om på belysningen «bakover» på lassbæreren, med en ny grindbelysning, modifisert banke-belysning og gått over til dimbar bakoverrettet belysning på hyttetaket.
Hensikten med den dimbare belysningen er å unngå at føreren blendes av lys som reflekteres i grinda.

Bak forandringene ligger mange, mange timers arbeid med forskning, simulering og prøvekjøring. Alt for å finne optimale vinkler, fargetoner og styrker på lampene.

– Siden startskuddet for to år siden har vi sammen med Hella jobbet hardt og nøye for å finne en perfekt belysningsløsning, sier Rottne i pressemeldingen.

Hella simulering

Diverse lamper har blitt simulert i ulike miljøer, også fiktive skoger, for å finne optimal plassering og styrke på belysningspunkter. Simuleringen har blitt gjort med virtuelle skogsmaskiner, der Hella har regnet ut nøyaktige vinkler for riktig montering.

– Hele tiden med føreren i fokus, for å gjøre arbeidet i skogen enklere. Hvor i arbeidsområdet behøves mer lys? Hvor behøves mindre? Hvilke nye plasseringer trengs og hvor er det bra med dimbare lamper. Vi har stilt og besvart mange spørsmål, og jeg må si vi er godt fornøyde med det vi har fått til, sier Selstam.

LED standard

Alle nye Rottne maskiner får den nye belysningen. Grindbelysningen er et tilvalg.

– Mye lys er ikke nok. Plassering og vinkler er også viktig. Den nye helhetsløsningen er god. Man kan eksempelvis spare seg for mange slangebrudd på lassbæreren når man ser hele vogna, krybba og bankene ordentlig gjennom grinda, sier Samuel Östling.