Hvor store vibrasjoner tåler en bygning – egentlig? For å skaffe grunnlagsdata til ny standard for vibrasjoner er det gjort fullskala sprengningsforsøk. Disse to små husene fikk den verste oppgaven i forsøket.
I et steinbrudd i Våler i Hedmark er det satt opp to små hus. Ikke noe særlig til å bo i, men disse er bygget for et helt spesielt formål: Å finne ut hva som skjer med en bygning som utsettes for kraftige vibrasjoner, og hvor store vibrasjoner som må til før veggene sprekker opp.
Eller sagt på en annen måte: Hvor nært et hus kan du sprenge før huset tar skade?
Test til NS 8141
Forrige runde med innføring av en ny rystelsesstandard NS 8141 gikk ikke noe særlig.
For å skaffe grunnlagsdata til den kommende reviderte standarden for vibrasjoner samarbeider Multiconsult, NGI, Solør videregående skole og Standard Norge om fullskala sprengningsforsøk.
Forsøkene er gjort i et steinbrudd i Hedmark som Våler videregående skole bruker til undervisning.
Det ene huset er bygget i Leca, det andre i plasstøpt betong. I løpet av en uke i november har det blitt skutt en rekke salver i steinbruddet, og de små husene har blitt utsatt for stadig kraftigere sprengningsvibrasjoner. Vibrasjonene i grunn og hus har blitt overvåket nøye med måleinstrumenter.
Mellom hver salve har eksperter fra Multiconsult og Norges geotekniske institutt (NGI) undersøkt husveggene på jakt etter sprekker.
Makset ut målerne
– Vibrasjonene under den siste salven var så høye at de overskred området for målerne våre. Det vil si høyere enn 250 millimeter i sekundet. Men ingen av husene har fått noen skader, forteller Karin Norén-Cosgriff i en artikkel hos Norsk Standard.
Hun er fagansvarlig for vibrasjoner på NGI, og medlem i Standard Norges komite for vibrasjoner og bygningsskade. Forsøkene er en del av revisjonsarbeidet av vibrasjonsstandarden NS 8141 som gir veiledende grenseverdier for bygge- og anleggsvirksomhet.
– Målet er at standarden skal bli enklere å bruke. Tidligere har den krevd informasjon som du ikke nødvendigvis har. Det vil vi bort fra, sier Nils Ramstad fra Multiconsult som leder vibrasjonskomiteen i artikkelen hos Norsk Standard.
Vi i Anleggsmaskinen var også der under testsprengningen. Du kan leses mer om dette i vår reportasje i neste utgave.