Hitachi skal utvikle elektriske anleggsmaskiner i Europa

Hitachi Construction Machinery presenterer nå sine planer for utvikling av elektriske anleggsmaskiner og spesialmaskiner for Europa. Etablerer nytt selskap, sammen med tysk kjenning.

TYSKLAND: Den japanske produsenten har sammen med KTEG Kiesel Technologie Entwicklung GmbH etablert selskapet EAC European Application Center GmbH.

Selskapet vil være lokalisert nær Frankfurt, nærmere bestemt i Stockstadt am Rhein i Hessen. KTEG er et underbruk Kiesel-konsernet stiftet i 2011 for å drive teknologiutvikling.

Annonse

– Hitachi Construction Machinery er genuint opptatt av miljø, og er allerede i gang med produksjon av små og mellomstore utslippsfrie gravemaskiner. Mer enn 100 slike er hittil levert til det japanske markedet. I tillegg har Hitachi produsert en rekke gigantmaskiner til gruvedrift over hele verden. Disse er direktekoblet til strøm eller går på pantografløsning, sier Hitachi-importør Nasta AS i en pressemelding.

Pantograf er en strømavtaker på bevegelig utstyr, som tar strøm ned fra en overhengende kjøreledning. Det vil si av typen som brukes på tog i Norge og trolleybusser i enkelte europeiske byer.

Strengt i Europa

Det europeiske markedet har et av verdens strengeste regelverk for å begrense global oppvarming og karbonutslipp, noe som gjør behovet for elektriske løsninger spesielt sterkt i både bil- og anleggsbransjen i Europa.

– Gjennom European Application Centre vil Hitachi nå tilføre sin teknologi og kunnskap til det europeiske markedet. Her ligger norske entreprenører kanskje i tet i sin søken etter utslippsfrie maskiner, sier Nasta.

Nasta-sjef Tom Johansen på den minste Zeron batteridrevne gravemaskinen.

Nasta-sjef Tom Johansen på den minste Zeron batteridrevne gravemaskinen. (Foto: Nasta)

– Dtte samarbeidet vil bli spesielt spennende for oss i Nasta og det norske markedet, kommenterer administrerende direktør Tom Johansen i Nasta.

Selskapet har allerede lagt ned et betydelig arbeid i utviklingen av utslippsfrie anleggsmaskiner. På Vei- og Anlegg i år lanserte Nasta en serie batteridrevne gravemaskiner i størrelsen 2-16 tonn.

Zeron gravemaskiner på batteri

Disse blir laget og levert under et eget navn: Zeron.

– De som har lagt inn forhåndsbestillinger skal etter planen kunne få sine maskiner levert i 2019, sier Tom Johansen.

Nasta har også jobbet mye med større utslippsfrie gravemaskiner for kildesortering og byggeplasser, og er dessuten involvert i utviklingen av en 30-tonner basert på fuel-cell og hydrogendrift.

– Med etableringen av EAC European Application Center vil Nasta nå få tilgang til ytterligere kunnskap og erfaringer. Det å få Hitachi som en dedikert samarbeidspartner også for elektriske maskiner vil være en stor fordel i vår streben etter mest mulig miljøvennlige maskiner til norske bygge- og anleggsplasser, sier Tom Johansen.

Prosjektet / selskapet EAC European Application Center er ikke synlig på nettet, og samarbeidet er (ennå) ikke meddelt fra Kiesels side.