Nasta overrasket med «batteribombe»

Fire «Zeron» batteridrevne gravemaskiner, fra to til 14 tonn. Kan bestilles nå, og er nesten klare til levering. Nasta overrasket de fleste på Vei og anlegg med fire nye Zeron gravere på batteri.

Nasta er som regel godt synlige på messer. Så også på årets Vei og anlegg, der de viste sin bredde på både standardutstyr og spesialprodukter. Nastas avdeling for spesialproduksjon har rykte på seg for å fikse det meste.

Hitachi ZX350 med bredere og høyere undervogn.

Ombygget «high & wide»-versjon av av Hitachi ZX350, før den gikk til Grimsrud. Undervogna er 30 cm bredere og med 24 cm høyere bakkeklaring enn originalt. (Foto: Jørn Søderholm)

På Vei og anlegg ble det vist i form av en spesialbygget «high & wide» Hitachi ZX350 og en handicap-ombygget gravemaskin der hytta løftes ned på bakken.

Annonse

ZX350-en er bygget om for Grimsrud. Den har fått 237 mm høyere bakkeklaring og 300 mm større bredde enn originalt. Totalbredden er 3490 mm, samme bredde som om 350en med 900 mm brede belter  på original undervogn.

Utslippsfritt

Nasta driver også med utslippsfritt. De er midt i utviklingen av en 30-tonner på hydrogen fuel-cell. Denne ville de ikke si noe særlig om på messa, men skal etter tidligere offentliggjort plan stå klar til jul).

På Vei og anlegg sto Nasta for en av årets store overraskelser, med en serie fire batteridrevne gravemaskiner:

  • Zeron ZE19 – 2 tonn
  • Zeron ZE33 – 3,5 tonn
  • Zeron ZE85US – 8 tonn
  • Zeron ZE135US – 14 tonn

Alle med navnet «Zeron», bygget på tilsvarende Hitachi-modeller. På messa sto en prototype den minste av dem utstilt. Maskinene er klare til å bestilles nå, med antydet levering våren 2019 for den minste maskinen.

Utviklingen har foregått en god stund, med fysisk bygging det siste året.

– Pris og arbeidstid varierer med batteripakken. Det er tre forskjellige størrelse batteripakker til hver av de fire. Åttetonneren ZE85 kan gå opptil 7,5 timer på én opplading, sier markedssjef Jannike Hansen i Nasta.