Skal utvikle utslippsfri 30 tonns graver

Om kort tid starter program for utvikling av utslippsfri 30 tonns graver. Baseres på hydrogen og batteri. Nasta, Sintef, Bellona og Skanska er blant deltakerne. Skal være ferdig i slutten av 2018.

PILOT-E programmet støtter prosjektet Zero Emission Digger (ZED) med 8 m NOK for å få større, utslippsfrie gravemaskiner på markedet.

– Dette var veldig moro. Vi i Nasta er veldig opptatt av fornøyde kunder. Når kundene våre ønsker utslippsfrie anleggsmaskiner, så må vi hive oss rundt og skaffe det, sier HMS-ansvarlig Nils-Olav Haukaas i Nasta i en pressemelding fra Sintef.

Annonse

Ikke hyllevare

Utslippsfrie anleggsmaskiner er ikke hyllevare. De må lages – og til dels finnes opp. Opptakten til prosjektet var et initiativ fra Omsorgsbygg og Bellona, som ved hjelp av Sintef Byggforsk og DiFi jobbet med å utvikle rammevilkår for utslippsfrie byggeplasser i Oslo. Invitasjoner til næringslivet førte til at Skanska, Siemens og Nasta ble med i en samarbeidsgruppe.

– Dette blir et spennende prosjekt for byggebransjen. Større, utslippsfrie anleggsmaskiner er allerede etterspurt av offentlige byggherrer som Omsorgsbygg. Her skal Sintef bruke sin kompetanse innen hydrogen- og batteriteknologi samt byggeprosesser sammen med Nasta og Siemens til å utvikle en 30t utslippsfri gravemaskin, sier forsker Marianne Kjendseth Wiik ved Sintef Byggforsk.

117 millioner

Etter hard konkurranse mottar ni prosjekter ledet av næringslivet 117 millioner kroner for å utvikle løsninger for utslippsfri transport på land og fremtidens digitaliserte energisystem.

Støtten gis gjennom PILOT-E, en felles finansieringsordningen til Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.

Ett av prosjektene er altså et samarbeidsprosjekt ledet av Nasta AS ved avdelingen Nasta Spesialkonstruksjon (NSP) i tett samarbeide med bedriftens HMS-avdeling. Sammen med sine partnere skal Nasta AS utvikle utslippsfrie løsninger for gravemaskiner.

Nasta siden 1929

Nasta AS ble etablert i 1929 og har sitt hovedkontor i Larvik. Nasta AS representerer blant annet Hitachi Construction Machinery og Bell Equipment i Norge.

Nasta kan tilby alt fra enkle standardmaskiner til skreddersøm fra en egen konstruksjonsavdeling, Nasta Spesialkonstruksjon (NSP). Avdelingen ble etablert i 2006 og har i dag ca 25 ansatte som jobber utelukkende med skreddersømprosjekter. Leder for Nasta Spesialproduksjon er Jan Ivar Ibsen som har vært ansatt i Nasta siden 1997. Bedriften har også en egen avdeling for HMS og kvalitetskontroll som er sterkt involvert i arbeidet med konstruksjonene som bygges ved NSP. HMS avdelingen er ledet av Nils Olav Haukaas som har lang fartstid i bransjen.

Alternativ energi

I senere tid har krav og fokus fra myndigheter og kunder gjort behovet for å se på alternative energiløsninger reelt. Prosessen PILOT-E prosjektet har vært lang og spennende, og det var en lettet gjeng på Nasta som mottok nyheten med et stort smil:

– Ja, dette var veldig moro! Nasta Spesialproduksjon har fått mange forespørsler på utslippsfrie anleggsmaskiner og vi har derfor valgt å hive oss rundt for å utvikle dette, sier Nasta i en pressemelding.

Ferdig før neste jul

Omtrent på denne tiden neste år skal en prototype være klar. Før det er det mye jobbing.

– Nå må vi brette opp ermene! På vegne av arbeidsgruppen vil jeg få takke Pilot-E for tilliten. Dette initiativet i regi av Norges forskningsråd, Enova og Innovasjon Norge har allerede hatt stor betydning og gjør at norske byggeplasser går en grønnere fremtid i møte, sier Haukaas i en pressemelding fra Nasta etter at prosjektet har blitt bekreftet fra Forskningsrådet.

En stor utfordring

Målet er å lage en stor anleggsmaskin – en gravemaskin på 30 tonn – som ikke slipper ut noe forurensing til luft.

Det betyr at den må være elektrisk. Maskinen skal kunne fungere fint på byggeplasser i Oslo. Det er en stor utfordring, siden det i dag ikke er mange megawatt ledig strømkapasitet på byggeplasser i etablerte og tettbygde strøk.

– På vegne av arbeidsgruppen vil jeg få takke PILOT-E for tilliten. Omtrent på denne tiden neste år skal vi ha en prototype klar. Men først blir det veldig mye jobbing – så nå må vi brette opp ermene, sier Haukaas.

Initiativet, som er i regi av Norges forskningsråd, Enova og Innovasjon Norge, har allerede hatt stor betydning og vil gjøre at norsk næringsliv kan få et godt grunnlag for en fremtid med grønn vekst.

Fakta om prosjektet

Prosjektet 30t utslippsfri gravemaskin – zero emission digger (ZED) vil utvikle, designe, produsere, teste og sette i drift en prototyp utslippsfri beltegravemaskin i klassen 30 tonn.

Prosjektet baserer seg på å bygge om en eksisterende 30t gravemaskin til elektrisk drift med strøm fra batteri og hydrogen brenselcelle.

Maskinen vil settes i drift på byggeplasser i Oslo og vil demonstrere at det er teknisk mulig å fjerne utslippene fra større anleggsmaskiner helt.

En slik gravemaskin vil kunne spare miljøet for et årlig klimagassutslipp på ca. 100 tCO₂eq, samt være helt uten utslipp av hydrokarboner, svevestøv og nitrøse gasser.

Prosjektet er et samarbeid mellom partnerne Bellona, NASTA, DIFI, Omsorgsbygg, SINTEF, Skanska og Siemens.