Arne Mekvik (63) oppdaget at mye av tullpraten på brakka hadde blitt borte. Folk var mer opptatt av mobilen. I ren bekymring startet han «Brøyt-gruppa» på Facebook, og håpet på et par hundre medlemmer. Nå er over 30 000 med på den digitale brakkepraten. – Mye tull, litt seriøst. Akkurat som livet mitt har vært, sier Arne Mekvik.
EIDE: – Vi bygger et industriområde her. Har holdt på siden i januar. Bare blautmyr og fjell. Verste skiten du kan holde på med.
Kaffe og kjeks på brakka
Arne Mekvik byr på Nescafé og kjeks, og ønsker velkommen inn på ei lita brakke i nærheten av Eide. Om du ikke er lokaltkjent i Møre og Romsdal, så er vi litt nærmere Molde enn Kristiansund.
Denne lørdag formiddagen i juli er vi på brakkebesøk for å snakke om noe som er fullstendig uavhengig av geografi, og som har gjort Arne Mekvik til en smule kjendis blant anleggsinteresserte nordmenn over hele landet.
«Den som kunne kjøre Brøyt og som fortsatt kan kjøre maskin uten Rototilt».
Gruppe på Facebook
Hvis du bruker Facebook og er det minste interessert i anleggsbransjen, så vet du antakelig hva det er. Eller om du har hørt Atle Antonsen og Johan Golden på radio, eller lest akkurat denne Dagbladet-artikkelen.
Til eventuelle lesere som måtte lure på hva den pussige setningen betyr, kan vi opplyse at det er navnet på en gruppe på Facebook.
Der er det noe over 30 000 medlemmer som bruker både arbeids- og kveldstid på å skrive, kommentere, dele bilder og lufte meninger. Eller kverulere. Litt krangling fyker også mellom de virtuelle veggene i gruppa, og en smule fyllevås fredags- og lørdagskvelder.
– Det har gått litt over forventning. Jeg trodde kanskje et par-tre hundre mann skulle bli med. I sommer rundet det 30 000, sier Arne.
Formann og høvding
Ja, det var han som startet opp gruppa i 2015, og det er han som er ubestridt formann og høvding i gruppa. Han gleder seg hver dag over en medlemsmasse med stor spredning. Til og med MEF-sjefen er med.
– Alt fra konfirmanter på 14-15 til pensjonister på over 70 år. Til og med Julie B i MEF har blitt medlem! Jeg har blitt sjokkskadd av å se hva MEF har fått til med henne til rors. Før var MEF for storkarene. Nå er majoriteten av medlemmene sånne småfirmaer som oss. Jeg har sagt til alle de unge at de må komme seg inn i MEF og støtte opp, sier han.
Steike døv
Arne omtaler seg selv som steike døv, preget som han er av et langt yrkesliv med håndholdt boring uten hansker og hørselvern.
Han mener selv han var en god maskinfører, blant annet som følge av han i ung alder faktisk kjørte Brøyt. Kan hende han kjørt det meste som har kommet ut av Søyland-fabrikken på Jæren.
– Beltegraveren Brøyt X4T, for eksempel. Hvor mange har kjørt den? Den ble bygget i 19 eksemplarer, opplyser Arne.
Kjørt Brøyt
Med tanke på alderen på mange av medlemmene i gruppa og hvor mange Brøyt-er Brødrene Søyland produserte før Åkerman og Volvo overtok, så er det nok bare en brøkdel av medlemmene som faktisk har kjørt en Brøyt.
Formodentlig er flere av medlemmene kapabel til å kjøre uten tiltrotator.
– Er du overrasket over at gruppa har blitt så stor?
– Nei, vet da faen… At det skal ha blitt så stort på tullprat..? Det er jo alltids noen som blir sure, og vil ha litt mer seriøst. Men de må ta det med ro. Vi trenger BÅDE seriøst og tullprat. Du kan selv velge når du vil stoppe. Her har jeg fått det som jeg ville: Mye tull og litt seriøst. Akkurat som livet mitt har vært. Men at jeg skulle ha blitt MEF-frelst på mine gamle dager, det er det verste.
Guttunge på traktoren
Det har stort sett vært anleggsbransjen for Arne. Helt siden han som guttunge satt på med traktoren, og tidlig lærte å kjøre. Onkelen drev Mekvik Maskinstasjon, med verkstedet mellom husene.
At Arne ble sveiseblind som guttunge hjalp ikke: Derfra var det gjort.
Han jobber gjennom sitt eget firma, men har vært innleid hos L. A. Nordhaug AS i 22 år. Der er de rundt 30 mann nå, og var oppe i 45 på det meste. Arne var egenhendig med på å bygge Atlanterhavsveien, noen kilometer unna. I 2003 ble han hjerteoperert. Men det gikk litt sakte i tiden etter operasjonen.
– Jeg var tilbake på jobb etter 28 dager. Det lakk i såret, så jeg turte ikke ta så hardt i.
Fikk ideen i matpausen
Ideen til Brøyt-gruppa fikk han i matpausen en dag i 2015. Det kan ha vært en dag det var litt stille på brakka.
– Jeg oppdaget at tullpraten på brakka hadde blitt borte. På grunn av mobilen. Folk satt å glante ned i i mobilen i matpausen, i stedet for flire og skryte over bordet.
– Hva med din egen rolle i gruppa?
– Akkurat som jeg er anleggsleder på jobb: Småsint, men snill. Jeg småsmeller litt hver dag. Det er tryggere det, enn å gå å bygge opp inni seg til den store eksplosjonen. I gruppa var det en del tøffinga i starten. Jeg heiv dem ut, og vant over idiotiet. Noen av dem ba om å få komme tilbake. De har nå blitt gode venner.
– Hvor mye tid bruker du på gruppa?
– Alt for mye! Jeg går gjennom alle innlegg og kommentarer hver dag. Alt. Alle får like mye oppmerksomhet. Det handler om respekt for folk.
– Kommer det like mye hver dag?
Bra for samfunnssikkerheten
– Nei, det varierer. Fredagskveldene kan det være mye… Men det er bedre med skitprat på gruppa enn at folk går ut og slåss på byen i fylla. Sånn sett er gruppa bra for samfunnssikkerheten.
Selv bruker han gjerne tid på gruppa, og får rikelig av både vennskap og mye annet positivt. 99 prosent tullprat og litt seriøst er en akkurat passe blanding.
– Var det nok nå? Jeg har pratet kjeften av ledd her, opplyser Mekvik.
Vi tar en kjeks til og en kjeft kaffe, før vi går ut for å ta bilder. Snart er det nye poster og innlegg som skal gås gjennom.