– Dette sparer vi mye tid på

Søbstad bygger ny FV704 i Klæbu. Her har de nylig begynt å bruke Gemini Proadm og Connected. – Arbeid med målebrev er enklere og raskere, sier stikningsleder Bjørn Roger Tangstad i Søbstad AS.

KLÆBU: Mellom Røddekrysset og Tanem i Klæbu bygger entreprenørselskapet Søbstad AS drøyt tre kilometer FV704. Søbstad vant kontrakten på 185 millioner kroner i konkurranse med åtte andre entreprenører.

Søbstad bygger FV704 Mellom Røddekrysset og Tanem i Klæbu.

Søbstad bygger FV704 Mellom Røddekrysset og Tanem i Klæbu.

Den 140 mann store entreprenørbedriften gikk nylig til innkjøp av prosjektoppfølgingsprogrammet Gemini ProAdm og samarbeidsplattformen Gemini Connected. Etter kort tid har de erfart at arbeidet med målebrev er blitt enklere og mindre tidkrevende, opplyser Gemini-leverandør Powel AS i en pressemelding.

Annonse

Alt på ett sted

– Vi sparer veldig mye tid med Gemini ProAdm. All dokumentasjon blir lagret på en plass og vi slipper å lage målebrevene manuelt. Før var det veldig mye klipping og liming, og det var mildt sagt krevende å holde styr på alle vedleggene. Med ProAdm kan vi eksportere ut målebrevet direkte. Vedleggene blir automatisk med, sier stikningsleder Bjørn Roger Tangstad i Søbstad AS.

Det Heimdal-baserte entreprenørselskapet bygger bygger ny fylkesvei 704 mellom Røddekrysset og Tanem i Klæbu. Veistrekningen er på 3,1 kilometer og heimdalsfirmaet vant kontrakten på 185 millioner kroner i konkurranse med åtte andre entreprenører.

Statens vegvesen prosjekterer veistrekningen, mens Søbstad står for byggingen. Mye av jobben består i grunn- og målearbeid, sprengning og masseforflytning.

Da er 3D-verktøyet Gemini Terreng godt å ha. Det nye nå er at kommunikasjonen i bedriften og prosjektet går så mye glattere med Proadm og Connected.

– Vi har brukt Gemini Terreng i over fem år og er veldig godt fornøyd med verktøyet. Vi bruker det i planleggingen av grunnarbeidet og ikke minst ut mot maskinstyring. Vi ser fram til at vi kan overføre modellen direkte til maskinene fra Terreng. Det blir et stort fremskritt, sier Tangstad.

Oppdatere i sanntid

I dag er det mulig å følge med på gravingen til en spesifikk maskin fra kontoret, og oppdatere modellen maskinføreren jobber etter i sanntid. Dette gjør det mulig for maskinførerne å grave med den 1-4 cm presisjonen som kreves i dagens anleggsbransje.

– Jeg har jobbet som gravemaskinfører siden 1970. Maskinstyring er i dag en viktig del av hverdagen min. Med gode digitale verktøy går det fint å grave nøyaktig, sier gravemaskinfører i Nyhus maskin AS, Magne Nyhus.

Han er en av flere gravemaskinførere som jobber med fylkesveien mellom Trondheim og Klæbu, som også skal bygges med gang og sykkeltrase i tillegg til en kollektivterminal med parkeringsplasser på Tanem.

Stikker Ole Gunnar Rimol i Søbstad AS.

Stikker Ole Gunnar Rimol i Søbstad AS.

Prosjektet er det største Søbstad AS har hatt. En av de som jobber med prosjektet til daglig er stikker Ole Gunnar Rimol. Han er fornøyd med å få være med på et stort prosjekt med mange underentreprenører.

– Det er både utfordrende og artig å jobbe med dette prosjektet. Ingen dager er like. Med Geminiproduktene blir det også enklere å få full oversikt over de ulike fagene, sier Rimol.

Mengderapportering på mobil

Gemini Connected er en samarbeidsplattform som forholdsvis nylig er blitt utviklet av Powel Construction. Denne har nå Søbstad tatt i bruk i forbindelse med et mindre prosjekt på Torvet i Trondheim sentrum.

Her er de også på prøvestadiet når det gjelder Gemini Mengder, en tjeneste som gjør det mulig å rapportere utført arbeid med mobilen.

– Med denne tjenesten blir det flere som kan rapportere utført arbeid, ikke bare oss stikkere. Det blir bra. Men vi har ikke kommet i gang ordentlig med å bruke Mengder, så det blir spennende å se, sier stikningsleder Bjørn Roger Tangstad.