Hiv og hoi! Piratvirksomhet på Sørlandet

Maskinentreprenør Olav Martin Sørli (60) har jobbet i Dyreparken i Kristiansand en halv mannsalder.

Da Dyreparken i Kristiansand åpnet i 1966, var Olav Martin Sørli 10 år gammel. Han bodde like i nærheten og tok ofte sykkelen fatt for å utforske den nye, store parken med alle de spennende dyrene. Lite ante han den gangen at han senere i livet skulle bli det man nærmest kan kalle en «husentreprenør» for Dyreparken.

SKREKK OG GRU: En sindig sørlending tar sjansen på å oppholde seg i sjørøvernes rike. (Foto: Runar F. Daler).

SKREKK OG GRU: En sindig sørlending tar sjansen på å oppholde seg i sjørøvernes rike. (Foto: Runar F. Daler).

Vært med på det meste

I 1987 startet Olav Martin et eget maskinentreprenørselskap (som har 30-årsjubileum i år), og kalte det enkelt og greit Olav Martin Sørli AS. Dette var på den tiden sjimpansen Julius var den største attraksjonen i Dyreparken i Kristiansand, og den første jobben Olav Martin fikk var inne i parken.

Annonse

– Jeg holdt på her inne før det også, da jeg var formann hos annen lokal entreprenør. Så da jeg starta for meg selv ringte de fra Dyreparken og ville ha meg hit, forteller Olav Martin til Anleggsmaskinen.

– Jeg har vært mer eller mindre fast i dyreparken i snart 35 år nå, og det er et utrolig artig sted å jobbe. Jeg har vært med på det meste av grunnarbeider her inne, det være seg i forbindelse med tjern, dammer, vann og avløp, bygninger og flere kilometer med veier. Det er jo stadige forbedringer her og det lages noe nytt hele tida.

Hakkebakkeskogen

Olav Martin har vært med på alt fra tømmerrenna, Kutoppen, gepardanlegget og løveområdet til Hakkebakkeskogen, Kardemommeby, badeland og tjernet til sjørøverskuta. Kaptein Sabeltann hadde aldri kommet fram med skuta si hvis det ikke hadde vært for ham.

VELLYKKET: Olav Martin og sønnen Frode foran en av de nye, populære attraksjonene, Hakkebakkeskogen, som de gjorde alt av grunnarbeidet til. (Foto: Runar F. Daler).

VELLYKKET: Olav Martin og sønnen Frode foran en av de nye, populære attraksjonene, Hakkebakkeskogen, som de gjorde alt grunnarbeidet til. (Foto: Runar F. Daler).

– Vi har både gravd ut tjernet i Kjuttaviga og sprengt ut den kanalen der sjørøverskuta kjører inn. Det første badeanlegget, som ble etablert for snart 30 år siden, var artig å få være med på. Men Hakkebakkeskogen, som sto ferdig for et par år siden, er nok det jeg er aller mest fornøyd med, og det har også blitt en stor suksess. Det var en jobb til rundt 3,5 millioner kroner og vi holdt på et års tid for å få det ferdig. Det var blant annet mye arbeid med vann og avløp og infrastruktur under bakken som man ikke ser i det hele tatt, forteller den blide sørlendingen.

Sandstrand

I skrivende stund er Olav Martin opptatt med å etablere en helt ny badestrand inne i parken. Det gjelder å få alt på plass før turistsesongen setter inn.

SANDSTRAND: Den nye stranden skal være ferdig før turistsesongen setter inn. 2400 kubikkmeter sand er kjørt inn fra torget i Kristiansand sentrum. (Foto: Runar F. Daler).

SANDSTRAND: Den nye stranden skal være ferdig før turistsesongen setter inn. 2400 kubikkmeter sand er kjørt inn fra torget i Kristiansand sentrum. (Foto: Runar F. Daler).

– Dette nye badelandet, med en stor sandstrand, skal være ferdig i slutten av mai i år. Det ligger for øvrig rett ved det opprinnelige badeanlegget vi lagde for snart 30 år siden. Vi begynte rundt juletider i fjor, omtrent samtidig som vi begynte å sprenge ut 4000 kubikk stein for å få plass til en annen ny attraksjon her inne; et eget filmstudio, som også åpner før sommeren, sier han.

Til den nye sandstranden er det kjørt inn 2400 kubikkmeter sand fra Kristiansand sentrum. Det var overskuddsmasser fra byggingen av en parkeringskjeller på torget rett ved Kristiansand domkirke. Området var tidligere en kirkegård, og det ble faktisk gravd fram flere skjeletter der nede (Anleggsmaskinen har skrevet om dette tidligere). Olav Martin forsikrer imidlertid at ingen levninger eller andre gjenstander fra kirkegården har funnet veien til badestranden.

Annerledes

Etter å ha jobbet 35 år i Norges største dyrehage, har Olav Martin naturligvis en rekke spennende og morsomme historier å fortelle. Det er jo litt annerledes enn å bygge fylkesveier eller grave ut hyttetomter.

– Det er klart jeg har vært vitne til mye artig her inne, sier han og smiler.

TRIVES: Olav Martin har det som plommen i egget i Dyreparken i Kristiansand. (Foto: Runar F. Daler).

TRIVES: Olav Martin har det som plommen i egget i Dyreparken i Kristiansand. (Foto: Runar F. Daler).

– Det hender at dyrene reagerer litt på lyder og støy fra maskinene våre. Julius kastet stein etter oss en gang. Tidligere var det også villsvin her i parken, og de var både innpåslitne og morsomme. Hvis det lå igjen en haug med grus i nærheten av dem på kvelden så var den ferdig planert dagen etter. De skjøv massene utover med trynene sine. Og senest i forrige uke trodde jeg sjiraffene skulle tygge i seg capsen min da jeg jobba like ved dem, ler Olav Martin.

– Først og først og fremst er dette en voldsomt trivelig plass å jobbe. Her styrer jeg det meste selv, og i og med at det som oftest ikke finnes detaljerte tegninger, kan jeg være kreativ og løsningsorientert. Jeg har fått et veldig nært forhold til parken gjennom disse årene, sier han.

– Han har «blikket»

Det er ikke bare Olav Martin som er fornøyd med å jobbe i dyreparken. Dyreparken er også særdeles godt fornøyd med å ha ham der.

VERDSATT: Ifølge byggeleder i Dyreparken, Arne Grundetjern (til høyre), har Olav Martin en innlevelse i jobben som man ikke ser noe særlig av i samfunnet lenger. (Foto: Runar F. Daler).

VERDSATT: Ifølge byggeleder i Dyreparken, Arne Grundetjern (til høyre), har Olav Martin en innlevelse i jobben som man ikke ser noe særlig av i samfunnet lenger. (Foto: Runar F. Daler).

– Vi har jobbet tett sammen i mange år, Olav Martin og jeg. Han har en innlevelse i jobben som man ikke ser noe særlig av i samfunnet lenger, vil jeg påstå. Han er utrolig dyktig og gjør aldri noen feil. Til og med Bjørn Egner (sønnen til Torbjørn journ. anm.) har latt seg imponere, sier Arne Grundetjern, byggeleder i Dyreparken.

– Olav Martin er jo nesten som en vaktmester her, som blir oppringt hver gang det er noe. Han er veldig tilgjengelig. Når vi bygger noe her inne, så er det nesten aldri planlagt helt i detalj, så Olav Martin tar mange avgjørelser på egen hånd og påvirker hvordan ting blir her inne. Og så har han «blikket». Bare se hvordan han klarte å lage jernbanelinja gjennom Hakkebakkeskogen. Det ser jo ut som om den er rullet ut, skryter han.

Gjør ikke som Sabeltann

Olav Martin Sørli AS har vokst jevnt og trutt de 30 årene firmaet har eksistert, og det er på ingen måte kun Dyreparken som drar nytte av firmaets tjenester. I dag er det sønnen, Frode Sørli (27), som har overtatt den daglige driften av firmaet. Olav Martin har imidlertid ikke tenkt å «ta det rolig de neste hundre år», som Kaptein Sabeltann. Han vil nemlig fortsette å gjøre det han liker best; kjøre maskin og jobbe i Dyreparken.

STOR JOBB: Jobben i dyreparken står i dag for mellom fem og ti prosent av Olav Martin Sørlis omsetning. Dette er fra en pågående jobb for Kristiansand kommune; etablering av et høydebasseng. (Foto: Runar F. Daler).

STOR JOBB: Jobben i dyreparken står i dag for mellom fem og ti prosent av Olav Martin Sørlis omsetning. Dette er fra en pågående jobb for Kristiansand kommune; etablering av et høydebasseng. (Foto: Runar F. Daler).

– Vi er nå oppe i 18 ansatte og hadde en omsetning på 44 millioner kroner i 2016, noe som er en dobling siden 2014. Vi har også hatt en god start på 2017, sier Frode. Selv er han for tiden mest opptatt med et stort høydebassengprosjekt for Kristiansand kommune. Men han har nærmest vokst opp inne i dyreparken i maskinen til faren og kjenner parken nesten like godt som ham.

– På det meste har nok jobben i dyreparken stått for opp mot 50 prosent av omsetningen vår, men i dag er den nok nede på mellom fem og ti prosent. Det går litt i rykk og napp. Uansett er det jo greit å ha flere bein å stå på, avslutter han.