Dette er godkjent solskjerming

Solfilm ettermontert på anleggsmaskiner er ikke uttrykkelig forbudt. Men det er ikke godkjent heller, og skal bli pålagt fjernet ved kontroll. Her står Norges første (?) gravemaskin med fabrikkmontert, godkjent solskjerming.

INGEBERG: På dette bildet ser du det som kan være Norges første gravemaskin med solskjerming som ikke skal bli pålagt fjernet ved sakkyndig kontroll.

For noen uker siden gikk Maskingrossistenes forening (MGF) ut med en pressemelding om temaet solskjermingsfilm på anleggsmaskiner. Den mørke filmen som hindrer både sollys og innsyn i hytta, ja.

Annonse

– Ettermontert solskjermingsfilm vil fortsatt bli definert som 2-er feil/mangel ved sakkyndig kontroll av masseforflytningsmaskiner, skriver fagsjef Njål Hagen i MGF i pressemeldingen.

Øyekontakt

Solskjermingsfilmen kan gjøre det vanskelig eller umulig å få øyekontakt med føreren for personer på bakken. Det samme gjelder for førere av andre maskiner i vikeplikt eller andre situasjoner der maskiner kommer nær hverandre. Maskiner som har solfilm påmontert må altså regne med krav om fjerning, dersom kontrolløren følger MGFs oppfordring.

Solskjerming er et tema mange i bransjen er opptatt av. Artikkelen med pressemeldingen utløste et lite ras av kommentarer.

– Idiotisk forbud

Noen mener solfilm-forbudet er idiotisk, og at det burde være tillatt. De fleste mener det er bra, og at den mørke solfilmen er noe svineri som hindrer normal kommunikasjon mellom maskinfører og folk utenfor. Noen bemerker også helt riktig at ettermontert solfilm hindrer bruk av maskinens nødutgang, da den hindrer knusing av sideruta med nødhammer i tilfelle havari.

Alle de store maskinleverandørene har blitt enige om at de ikke monterer solskjermingsfilm, selv om kundene ber om det.

Disse to bildene er fra kommentarer fra lesere som har fått sine maskiner  godkjent på kontroll med ettermontert solskjerming, selv om altså MGF tilrår at dette skal ha 2-er-feil.

Fabrikkmontert er godkjent

Så tilbake til Ingeberg og Hamar. Liebherr Norge har tatt inn en velvoksen Liebherr 936 beltegraver. Like før MEFA nylig var den ferdig ombygget for bruk med boretårn, og ble vist fram på MEFA før overlevering til kunden Koren Sprengningsservice i Skaun.

936-en har mørke, soldempede vinduer. Riktig nok ikke like helsvart som en del av de ettermonterte filmene blir. Dette er faktisk innafor, og godkjent i henhold til regelverket. De er nemlig levert som fabrikkmontert ekstrautstyr. Dermed er maskinen samsvarerklært og CE-merket med de mørke vinduene. MGF bekrefter at en maskin med fabrikkmonterte mørke vinduer er godkjent.

Verken Cat, Volvo eller Hitachi tilbyr mørke, soldempende vinduer som ekstrautstyr. Vi skal ikke gå god for at Liebherr er den eneste som gjør det, men vi har ikke funnet andre.