Tre nyheter hos Hymax

Nyhetene står formelig i kø hos Hymax denne våren: Ny serie 5-9 tonns Venieri hjullastere, ny Kubota «hengermax» minigraver og et par voksne beltegående Moorooka dumpere.

BRUMUNDDAL/OSLO/BERGEN: – Vi har hatt agenturet en god stund, men det har ikke vært så mye aktivitet. Det blir andre boller nå, med disse nye maskinene. De kommer inn i størrelsen mellom største Giant og minste Hyundai, sier Stig Hågensen.

Stig Hågensen og Venieri 7.63

Stig Hågensen og Venieri 7.63. (Foto: Jørn Søderholm)

Han er produktsjef for hjullastere under ti tonn i Hymax AS. Maskinene han snakker om er kompakte hjullastere i en ny C-serie fra italienske Venieri, i størrelsesklassene fem, seks, åtte og ni tonn.

Annonse

Dette er maskiner Hymax og Hågensen mener vil gjøre en utmerket jobb som servicemaskiner i alskens oppgaver.

40 km/t kjørefart

– Det er nyutviklede maskiner, med ny støysvak hytte, 40 km/t kjørefart, aircondition, luftsete, tilt- og teleskopratt, LED-lys og lastedemper som standard utstyr. Maskinene kjører på Deutz steg 3B motorer på 78-128 hk. De er aktuelle for både utleieselskaper og sluttbrukere. Foreløpig har vi solgt mest til sluttbrukere, sa Stig Hågensen da vi møtte ham på Hymax hovedkontor i Brumunddal i slutten av april.

Motorene er i følge produsenten steg 3B, uten Adblue eller DPF. Motorer på anleggsmaskiner over 50 hk skal i henhold til internasjonale regler oppfylle de strengere steg 4-kravene.

Hydraulisk kapasitet

Åttetonneren Venieri 7.63C har en standard hydraulisk kapasitet på 105 liter, som kan økes til 130 liter med «high flow» tilleggsutstyr. Produsenten oppgir 175 bar som maks trykk. Dette mener Hågensen skal være nok til å drive en Tokvam 220 snøfres.

Nitonneren 9.63C har naturlig nok større hydraulisk kapasitet. Hymax AS venter også inn en mindre Venieri på fem tonn.

Kubota KX 027-4.

Kubota KX 027-4. For anledningen med Hymax-sjef Helge Borud i hytta.

Få meter unna Venieri 7.63C-en på Hymax-tomta i Brumunddal sto de to andre maskinnyhetene hos Hymax denne våren. Den minste av dem vil ventelig stå for det største volumet: Kubota KX 027-4.

Den overgår «storebroren» til U27 ved at den har større rumpe for mer stabilitet og firesylindret motor.

Skipsfarten har sine SuezMAX og PanaMAX, som er bygget akkurat så store de kan være for å bruke henholdsvis Suez- og Panamakanalen. Herved innføres begrepet «hengerMAX» på minigravere som er akkurat så store at de kan fraktes på en vanlig henger. KX 027-4 er Kubotas «hengerMAX» modell.

Største på 3,5 tonns henger

– Det er den største Kubotaen som kan dras på 3,5 tonns henger og kjøres uten maskinførerbevis. Den har dobbel prop-styring på spakene, er bygget opp for tiltrotator og har bomsving på spaker i stedet for pedaler. U27 får forresten samme type bomsving nå. Dette blir en knallselger som vi venter oss mye av, sier daglig leder Helge Borud i Hymax AS.

Kubota største merke

Kubota er det desidert største merket hos Hymax, med over 400 solgte enheter i fjor. Totalt leverte selskapet ut 864 enheter med nytt og brukt.

– 400 millioner i omsetning, det er all time high. Vi satt igjen med 18,3 millioner på bunnlinja. Det er vi fornøyd med, gitt fjorårets valutasituasjon, sier Borud.

Mooroka 11 tonns beltedumper.

Større i vekt enn salg

Den siste nyheten på Hymax-tomta er den største i vekt og størrelse, og blir muligens den minste i antall solgte enheter. Mooroka er merket som står på den. Det er en 11 tonns beltegående dumper, der hele overvogna kan svinges oppå understellet.

Den finnes også i en mindre versjon, som blir tatt inn med fast overvogn. De to første 11-tonnerne er solgt, hvorav en til Dokka Entreprenør.

– Jo, dette er en nisjemaskin. Men med 400 hk, 11 tonns lastekapasitet, spakstyring, beltedrift og sving på overvogna fyller den en funksjon få andre maskiner kan utføre, sier Trond Wiker i Hymax.

Den fjerde og siste nyheten hos Hymax denne våren har verken belter eller hjul, men er på personalsiden: Finn Thrane Johansen (46) er nytilsatt som salgssjef, med ansvar for alt salg og alle selgere.