Sikrere redskapsfester, takk

En mann døde på jobb, fordi gravemaskinen han jobbet i nærheten av mistet skuffa. Vi må ta en prat – om redskapsfester.

Nylig skjedde en ulykke som ikke skal skje: En mann døde på jobb da han ble truffet av en skuffe som falt av en gravemaskin.

Tragedie for mange

Hendelsen er en forferdelig tragedie. Mest for familien til den omkomne. Han reiste på jobb på et norsk veianlegg, og kommer aldri tilbake. Den omkomne er ikke det eneste offeret i ulykken. Maskinføreren i gravemaskinen gjennomlever antakelig et av sitt livs største mareritt i ulykken og dagene etter.

Annonse

Der sitter han i hytta, prøver å gjøre den beste jobben han kan. Så skjer det noe som får skuffa til å løsne, og maskinføreren blir vitne til at en kollega dør noen få meter unna. Fordi skuffa falt av gravemaskinen han kjørte.

Det er en tragedie også for øvrige ansatte og ledelse i det svenske entreprenørselskapet som ble rammet, for kollegaene på Ryfast-prosjektet, for hovedentreprenør og for byggherre Statens vegvesen.

Det er en tragedie for hele anleggsbransjen. Hver og en av oss som jobber i denne bransjen har et ansvar for å se på hendelsen, skjønne hva som har skjedd, sammenligne dette med vår egen arbeidssituasjon og gjøre de grep vi kan for å unngå at noe lignende skjer igjen.

Topp moderne gravemaskin

Det skjedde med en topp moderne, så godt som ny gravemaskin av solid merke, fra en solid og anerkjent leverandør. Redskapsfeste og tiltrotator likeså. Entreprenørfirmaet er svensk, men maskinen levert av en solid norsk aktør.

Jeg har flere uavhengige kilder på hvilket merke det var på gravemaskin og tilt. Hvilket merke dette var spiller ingen rolle. Det jeg har å si gjelder oss alle mann, uansett farge på utstyret.

Jeg vet ikke akkurat hva som skjedde i ulykken inne i Ryfast-tunnelen. Der foregår det en etterforskning som skal klargjøre hendelsesforløp og forhåpentlig årsak.

Kan miste med ett knappetrykk

Det er dessverre fullt mulig for en uheldig eller uoppmerksom maskinfører å miste skuffe og tilt med ett eneste trykk på en knapp. Også når aggregatet er i luften og skuffa er full av masse og/eller henger over hodene på folk som jobber utenfor.

Det er mulig også på en topp moderne gravemaskin, med HK-fester og tiltrotatorer av siste generasjon og fra velkjente merker. Legg merke til flertallsformen.

Igjen: Jeg vet ikke om den aktuelle ulykken skjedde fordi føreren trykket på feil knapp, om det var en teknisk svikt eller en helt annen årsak. Men det kan skje i dag eller i morgen. På et hvilket som helst prosjekt, i et hvilket som helst firma og med en nær sagt hvilken som helst gravemaskin.

Ikke fordi folk er sløve eller idioter. Jeg vet ikke om en eneste sløv idiot som kjører gravemaskin. Men desto mange flere dyktige, erfarne mennesker som ønsker å gjøre det beste de kan.

Har ventet på ulykke

Jeg har ventet på at en ulykke med utilsiktet skuffedropp skal skje, fordi det er mulig. Produsenter av redskapsfester og tilter har skaffet oss formidable hjelpemidler som gjør det mulig å produsere med en utrolig presisjon og effektivitet. En gravemaskin er et multiverktøy, som med et bredt utvalg av redskaper kan brukes til ”alt”. Skuffer av forskjellig slag, ripper, pallegafler, asfaltkniv, vibroplate, pigghammer, boretårn, børste og jeg vet ikke hva. Med tiltrotator kommer man til de utroligste steder.

Maskinføreren spiller på det meste av sitt redskapsrepertoar med enkle grep og knappetrykk.

Baksiden av dette er altså at det er mulig for denne maskinføreren koble av skuffa der han aller minst ønsker å gjøre det, bare fordi han trykket én gang på feil knapp.

Mister skuffer «hele tiden»

Det skjer i urovekkende grad at gravemaskiner mister skuffer og redskap rundt på norske anlegg. Som oftest går det bra, antakelig fordi budskapet om å ikke gå under hengende skuff er så godt innprentet.

Men det er et stykke vei fra teori til fullkommen praksis. Når gikk du selv under en skuff, eller så noen som gjorde det? Når var det sist noen i nærheten av deg mistet en skuff?

Alle HK-feste- og tilrotatorleverandører av betydning tilbyr ulike låseløsninger for ekstra sikkerhet mot å utilsiktet frakobling/dropp av redskap. I mange tilfeller er dette ekstrautstyr det må betales for.

Har tiden kommet for å standardisere på redskapsfester og tilter med slike låsesystemer?

Sikrere redskapsfeste

Når det finnes systemer som gjør det umulig – eller i alle fall mye vanskeligere – å miste skuffen ved et uhell, bør vi ikke da velge det systemet? Heller det enn systemet der en uheldig maskinfører trykker på én feil knapp og slipper skuffa på sin kollega utenfor maskinen. Eller..?

Vi i Anleggsmaskinen tok opp deler av dette temaet i siste utgave. Lite ante vi da den saken ble skrevet at den skulle få så tragisk aktualitet som nå nylig. Igjen med forbehold om at jeg ikke vet hva som faktisk skjedde i tunnelen.

Sikkerhet og utstyr

Vi kan aldri kjøpe oss til sikkerhet. Sikkerheten sitter ikke i utstyret, den sitter i hodet på folk som bruker det. Derfor vil alltid opplæring og holdninger være de viktigste faktorene i sikkerheten.

Jeg mener vi likevel bør velge det sikreste utstyret som finnes, heller enn det som ikke er fullt så sikkert.

Derfor: Er det på tide å gå for tilter og HK-fester med sikkerhetslås som standard? Vil det hjelpe? Hvem av oppdragsgiverne blir først med å stille dette kravet til sine leverandører? Det blir mer om dette i reportasje i neste utgave av Anleggsmaskinen. Jeg tar gjerne imot dine innspill.