Norgesmesteren

Markus Opheim Gilen fra Solør vgs. er Norges beste maskinfører blant landets skoleelever.

Fra gravemaskinøvelsen. (Foto: Runar F. Daler).

Fra gravemaskinøvelsen.
(Foto: Runar F. Daler).

Tidenes første offisielle norgesmesterskap i anleggsmaskinkjøring for skoleelever gikk av stabelen 20. april på Solør videregående skole, avdeling Våler. Deltakerne konkurrerte med dumper, hjullaster og gravemaskin og det ble altså hjemmeseier for Markus Opheim Gilen.

Markus kommer fra Dovre i Oppland og starter som lærling hos Stian Brenden Maskinservice AS til sommeren.

Annonse

På andre plass kom Anders Slåtten fra Kalnes vgs. i Østfold, mens Markus Stoltz Sørvoll fra Fauske vgs. i Nordland sikret seg tredjeplassen.

Ingen lærlinger

Det er WorldSkills Norway som står bak arrangementet, som har fått midler fra Kunnskapsdepartementet. Tanken bak slike skolekonkurranser, ifølge WordSkills, er å bidra til å øke interessen, statusen og rekrutteringen til yrkesfagene i videregående skole. Et flertall av fylkeskommunene har sluttet opp om dette med stor begeistring og blitt med i prosjektet.

De fremmøtte følger nøye med på gravemaskinøvelsen. (Foto: Runar F. Daler).

De fremmøtte følger nøye med på gravemaskinøvelsen.
(Foto: Runar F. Daler).

Skole-NM skiller seg fra Yrkes-NM, som sist ble arrangert i Bergen i oktober 2016 (Anleggsmaskinen var selvsagt der også), ved at det kun er for skoleelever, først og fremst på Vg-2 nivå. Lærlinger kan altså ikke delta her.

Fra hjullasterøvelsen. (Foto: Runar F. Daler).

Fra hjullasterøvelsen. (Foto: Runar F. Daler).

Kun én kandidat fra hvert fylke kan delta i skole-NM, og det har vært fylkesvise kvalifiseringsrunder i forkant. Deltakerne kan ikke være mer enn 20 år gamle i konkurranseåret (altså pr. 31.12.17).

Vedkubbestabling er alltid en artig venteaktivitet. (Foto: Runar F. Daler).

Vedkubbestabling er alltid en artig venteaktivitet. (Foto: Runar F. Daler).

Ni fylker

– Dette er det første offisielle norgesmesterskapet som blir arrangert. Det har vært noen uoffisielle konkurranser tidligere, men nå har det kommet inn i WorldSkills-organisasjon, og det har gått via fylkeskommunen, forteller Henning Olsen, avdelingsleder ved Solør videregående skole.

– Ni fylker er representert her med hver sin deltaker. Alle landslinjene er med, samt tre andre skoler. Nå har ikke alle fylker Vg2 anleggsteknikk, men det mangler likevel noen fylker her. Målet for neste år er derfor at alle fylker er representert, sier han.

På plassene bak Markus Opheim Gilen, fra Solør vgs. i Hedmark, kom Anders Slåtten fra Kalnes vgs. i Østfold, og Markus Stoltz Sørvoll fra Fauske vgs. i Nordland. (Foto: Runar F. Daler).

På plassene bak Markus Opheim Gilen, fra Solør vgs. i Hedmark, kom Anders Slåtten fra Kalnes vgs. i Østfold, og Markus Stoltz Sørvoll fra Fauske vgs. i Nordland. (Foto: Runar F. Daler).

Imponert

– Det er imponerende å se hvor dyktige disse vg2-elevene er. Vi regner jo med at de fleste her allerede er sikret lærlingplass, og de heldige bedriftene kan bare glede seg. Dette er ungdom med rett innstilling og stor faglig dyktighet, sier Edvard Rustad fra Opplæringskontoret for Anleggs- og bergfagene (OKAB), som var en av dommerne under konkurransen.

Heder og ære

– Hva er så premien?

– Dette er jo et norgesmesterskap, og som ved alle andre NM så deles det ut gull-, sølv-, og bronsemedaljer. Og heder og ære, selvfølgelig, sier Henning Olsen.

Deltakerne

Deltaker Skole Fylke
Sten Magne Leksund Skedsmo vgs Akershus fylkeskommune
Nicolay Tinghaug De Lange Sam Eyde vgs Aust-Agder fylkeskommune
Håkon Torbjørnsen Kirkenes vgs Finmark fylkeskommune
Fredrick Styve Os vgs Hordaland fylkeskommune
Markus Stoltz Sørvoll Fauske vgs Nordland fylkeskommune
Anders Slåtten Kalnes vgs Østfold fylkeskommune
Ernst Mathias Heltand Øksnevad vgs Rogaland fylkeskommune
Magnus Valseth Åfjord vgs Sør-Trøndelag fylkeskommune
Markus Opheim Gilen Solør vgs Hedmark fylkeskommune