Han er Norges beste anleggsmaskinfører

Yrkes-NM 2016: Konkurransen var beintøff, men Tom Andre Høgsteggen (20) fra Soknedal i Sør-Trøndelag kunne til slutt juble høyest – 10.000 kroner rikere.

Unge, lovende yrkesfaglærlinger fra hele landet konkurrerte om å bli best i sitt fag under Yrkes-NM, som ble arrangert i Bergen 17.-20. oktober. Blant anleggsmaskinførerfagets 32 talentfulle deltakere, var altså Tom Andre Høgsteggen strået hvassere enn resten, tett fulgt av Trygve Rugsland Sundvoll (19) fra Birkeland i Aust-Agder og Steinar Fossbakken Røsten (19) fra Tynset i Hedmark.

Alle 32 deltakerne samlet. (Foto: Runar F. Daler).

Alle 32 deltakerne samlet. (Foto: Runar F. Daler).

– Utrolig artig!

– Det var ikke akkurat forventa. Jeg er litt overrasket egentlig. Men det er jo utrolig artig, sier den nybakte vinneren til Anleggsmaskinen. Han jobber til daglig hos Terminalen Entreprenør AS i Trondheim.

Annonse

At seieren var overraskende, er tydelig når han blir spurt hva han skal bruke premien på 10.000 kroner på.

– Jeg har ikke anelse! Jeg setter det vel på konto til å begynne med, men jeg skal nok finne på noe å bruke dem på, forsikrer han fornøyd.

– Helt vilt!

– Gunnar Lia, ved Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB), har vært speaker på samtlige norgesmesterskap i anleggsmaskinførerfaget siden oppstarten i 2010. Han er ikke i tvil om at nivået er skyhøyt.

– Dette er fjerde gang jeg er med på dette, og jeg mener at nivået på lærlingene har blitt bedre og bedre for hver gang. Deltakerne her i dag kjører jo helt vilt! Det er et helt fantastisk nivå på dem, skryter han.

– Så er de jo også håndplukka fra hele landet; enten via kvalifiseringsrunder eller i samarbeid med faglig leder i bedriften de er i og OKAB, legger han til.

Her er det Trygve Rugsland Sundvoll fra Aust-Agder som stabler vedkubber. (Foto: Runar F. Daler).

Her er det Trygve Rugsland Sundvoll fra Aust-Agder som stabler trekubber. Han kom for øvrig på 2. plass i hovedkonkurransen. (Foto: Runar F. Daler).

Graver, hjullaster og dumper

Anleggsmaskinkonkurransen under Yrkes-NM har gått over tre dager, og det har blitt målt krefter med henholdsvis gravemaskin, hjullaster og dumper.

Første dag fikk deltakerne prøve seg på graving og nedsetting av en kum ved hjelp av to beltegravere (Hitachi ZX85US-5). Lærlingene ble målt på tid, kvalitet og HMS.

På dag to sto parallell presisjonskjøring med hjullastere (Hitachi ZW180-5) på programmet. Deltakerne måtte først skifte fra skuffe til pallegaffel, for deretter å løfte et oljefat med en bøtte vann oppå. Denne skulle så manøvreres gjennom en løype uten å søle vann ut av bøtta. Deltakerne ble målt på tid og mengde vann som var igjen i bøtta, samt HMS og nøyaktigheten på selve kjøringen.

Tredje og siste dag var turen kommet til parallell presisjonskjøring med dumper (Bell B30E), hvor lærlingene måtte gjennom en svingete og humpete «hinderløype». Igjen gikk bedømmingen på tid, presisjon og HMS. Det gjaldt altså å være så rask som mulig, men for all del ikke glemme viktige HMS-regler eller kjøre over for mange av de oppsatte kjeglene.

Gunnar Lia fra OKAB mener nivået på maskinførerne er skyhøyt. (Foto: Runar F. Daler).

Gunnar Lia fra OKAB mener nivået på maskinførerne er skyhøyt. (Foto: Runar F. Daler).

Pengepremier

Foruten sammenlagtvinneren for alle tre maskinene, som mottok 10.000 kroner i premie, ble også andre- og tredjeplassen premiert av MEF/OKAB, med henholdsvis 7.500 kroner og 5.000 kroner.

Alle tre dager ble det også gjennomført en konkurranse i stabling av trekubber. Dette var ikke en del av hovedkonkurransen, men det sto nok en del ære og prestisje på spill likevel. Her var det Tom Andre Høgsteggen fra Sør-Trøndelag, Arne Kjetil Aagre fra Aust-Agder og Kristoffer R. Krokrud fra Oppland som gikk av med seieren.

Les mer om Yrkes-NM her: https://worldskills.no/