Jenter på anlegg er ikke akkurat sjeldent. Hos Br. Thorkildsen AS er det uvanlig mange jenter i jobb ute på anlegg. Men det er helt tilfeldig, altså.
VANSE/FARSUND: – Bare gode erfaringer. Jentene er mer forsiktige med ting. Passer på, gjør rent. Alt er på stell. Oppdragsgiverne er kjempefornøyde, og gutta vil gjerne ha jentene med på prosjektene. Det er bra for miljøet.
Det sier Knut Thorkildsen, daglig leder i Br. Thorkildsen AS i Vanse ved Farsund.
Sånn er det nemlig hos Br. Thorkildsen, som nå har fire jenter i sving ute: Linn Saghaug og June-Marie Tronstad har et par års fartstid som maskinførere, Eline Rostøl avlegger fagprøven i vår, mens Melina Brekne begynner sin læretid til sommeren.
30-tonner på E18
June-Marie Tronstad (26) kjører en 30 tonns Case graver på det store veianlegget E18 Tvedestrand-Arendal.
Der er AF under oppstart nå, og Br. Thorkildsen er en av flere entreprenører fra Sørlandet som har blitt engasjert av hovedentreprenør.
– Hvorfor? Jeg havnet i anleggsbransjen fordi jeg alltid har vært litt guttejente. Jeg var med pappa på lastebilturer da jeg var liten. Jeg har alltid vært interessert i maskiner og lastebiler, sier Tronstad.
Hun har straks to års fartstid i Thorkildsen. At det tilfeldigvis er flere jenter som jobber ute merker hun ikke noe til. Men hun er veldig godt fornøyd med å jobbe i Br. Thorkildsen AS.
– Men det er mange snille og gode kolleger. Veldig greit i denne bedriften, sier June-Marie Tronstad.
Dumper og graver i Lysebotn
Linn Saghaug kjører dumper og graver på et stort vannkraftprosjekt som nå er under avslutning i Lysebotn i Rogaland, med Implenia som HE og oppdragsgiver. Br. Thorkildsen AS har hatt oppdrag med utkjøring fra vannkrafttunnel her, og har gjennom snart tre år hatt opptil 10-11 dumpere gående på jobben.
Der kom Linn Saghaug inn som maskinfører første gang i slutten av 2014, og har kjørt fast siden mai 2015. I starten som innleid fra et bemanningsbyrå, men nå som fast ansatt i Br. Thorkildsen.
– Jeg har akkurat gått ferdig oppsigelsestiden hos byrået. Br. Thorkildsen AS har en veldig flott gjeng, som jeg stortrives i. Jeg er kjempefornøyd med å ha fått fast stilling her. Og Lysebotn-prosjektet har vært veldig spennende å være med på, sier hun.
Lærlinger
Om kun kort tid Eline Rostøl opp til fagprøven som maskinfører. Melina Brekne er i innspurten på videregående, og begynner som lærling til sommeren. Men hun er godt kjent i bedriften allerede, etter utplassering, sommerjobber og litt jobbing innimellom.
– Jeg gleder meg. Jeg gikk TIP første år på skolen, og hadde to utplasseringer. Først på verksted, deretter her i bedriften. Jeg merket fort at dette var yrket for meg, sier Melina Brekne.
For Kvinesdal-jenta Eline Rostøl sto det mellom å bli agronom eller maskinfører. Hun valgte det siste, og er i innspurten på læretida. Når en passende jobb dukker opp i løpet av våren skal hun gå opp til fagprøven.
– Jeg gleder meg. Og gruer meg, sier Eline.
– Det kommer du til å greie helt fint, beroliger Knut Thorkildsen.
Rekrutterer lærlinger
Det ligger ingen bevisst kjønnsrelatert rekruttering bak når Thorkildsen på kort tid har fått fire jenter inn i ute-staben. Men en desto mer bevisst holdning har bedriften til lærlinger og rekruttering. Thorkildsen mener opplæring av egne fagfolk fra lærlinger er den beste rekrutteringen, og har 2-4 lærlinger i bedriften hvert år.
– Kommer hun til få fortsette i jobb i bedriften når fagbrevet er i boks, spør vi.
– Stort sett pleier vi å tilby lærlinger ansettelse når de har fått fagbrev. Det er inngangsporten til jobb, sier Thorkildsen.