Mikkelsens mest populære mann

Johnny Bjerkhaug kjører en 60 tonns Liebherr beltekran hos Mikkelsen Kran AS. Drammensfirmaet tok sjansen på å investere i Norges første av den typen. Den ble så populær at de måtte kjøpe en til for å dekke etterspørselen. Se hvordan en 60-tonner kan erstatte en 220-tonner.

Johnny Bjerkhaug Borgar Pettersen Mikkelsen Kran

STOLT: Kranfører Johnny Bjerkhaug (t.v.) og driftsleder Borgar Pettersen i Mikkelsen Kran AS har nok å gjøre med de to 60-tonnerne selskapet har. (Foto: Jørn Søderholm)

DRAMMEN: – Denne jobben er et veldig godt eksempel. Her går det fjernvarmerør og varmekabler i bakken. Vi hadde ikke fått lov til å rigge opp en mobilkran uten stålplater. Men alt må rigges ned og fjernes etter arbeidsdagen. Inkludert stålplater. Da måtte vi hatt en kranbil for å kjøre vekk stålplatene hver dag. Med denne er det bare å ta ned bommen, belte ut av gata og parkere på plassen bak bygården.

60 tonns beltekran

Borgar Pettersen er kjøreleder og driftsleder i Mikkelsen Kran AS i Drammen. Han har akkurat svart på hva som er forskjellen på 60 tonns beltekrana og en mobilkran med tilsvarende løftekapasitet og rekkeviddde.

Annonse
Mikkelsen Kran Drammen Betonmast

Beltekrana hos Mikkelsen Kran AS løfter byggematerialer for (daværende) Betonmast AS i Drammen sentrum. (Foto. Jørn Søderholm)

Her er noen tall som illustrerer forskjellen:

  • Beltakranen trykker 8,6 tonn pr kvadrat på beltene.
  • Mobilkranens labbetrykk er 30 tonn.
  • Beltekranen er 4,8 meter mellom beltene i arbeidsposisjon.
  • En 60 tonns hjulgående er ca to meter bredere enn det mellom labbene.

 

– En så stor kran hadde vi ikke fått lov til å stå her med, på grunn av passasjen i gata, sier Pettersen.

50 meter rekkevidde

 

Beltekran i Drammen

PLAST: Kun 8,6 tonn pr kvadratmeter beltetrykk. En tilsvarende mobilkrans labbetrykk ville vært 30 tonn. Plastplater beskytter belegningssteinen. (Foto: Jørn Søderholm)

Maskinen han snakker om er selskapets nye Liebherr LTR 1060, en beltegående kran med 60 tonns løftekapasitet som rekker 55 meter opp og 50 meter rundt seg. Maskinen vi så på i Drammen sentrum i februar er nummer to av den modellen Liebherr har levert i Norge.

Nummer én er også hos Mikkelsen. Den ble kjøpt i fjor, og har vist seg så populær hos kundene at de nå har kjøpt en til. Bestillingslista er full i lang tid framover for begge 60-tonnerne. Spunting og montering av betongbygg er oppgaver som står på blokka.

I begge tilfeller kan maskinen i følge Borgar Pettersen med sin mobilitet erstatte en 220 tonn mobilkran. Sistnevnte står på ett sted, og rekker langt derfra. Denne «lille» beltekrana kan derimot tusle rundt med sin mobilitet og moderate beltetrykk.

Går inne på betongplata

– På betongbygg kan den gå inne på plata og montere vegger og plattendekke. Den flytter seg etter hvert, og belter seg ut når den er ferdig. Kundene sparer mye penger på å bruke denne i stedet for en stor mobilkran som står i én ende. Denne kan også flytte seg med lass i kroken. 30 tonn, faktisk. Hvis han holder det helt inntil seg og underlaget er rett, forteller Borgar Pettersen.

Flytting av kranen er enklere enn en 220 tonns mobilkran, for å si det mildt. Med beltene inne, bommen nede og loddene demontert er maskinen tre meter bred, 37,5 tonn tung og 3,15 meter høy. Den går fint på en fireakslet henger bak en treakslet trekker.

– Da slipper vi alt styret med veifølge og sånt. Loddene må gå som et separat lass på en semi, sier Pettersen.