– Engcon og Rototilt har ikke fulgt med i timen

Les Pon Equipments tilsvar til rotortiltprodusentenes utspill om sikkerhet og utstyr.

I forrige uke skrev både Engcon og Rototilt kommentarer om sikkerheten i forbindelse tiltrotatorer.

– Vi synes leverandørene gikk for langt i å beskrive situasjonen som at ingen tar fullt ansvar. Det er rett og slett feil, skriver Pon Equipment i sitt tilsvar i dag.

Annonse

– Engcon og Rototilt har ikke fulgt med i timen når de kommer med slike utspill. Som en av bransjens største aktører synes vi det er viktig å kommentere utspillene fra Rotortilt og Engcon. Nå skal ikke vi svare for hele bransjen, men på vegne av Pon Equipment og hva som er viktig for oss og våre kunder, skriver Pon Equipment.

Les hele tilsvaret her:

«Som en volum leverandør er vi avhengig av å kunne levere løsninger som er sikre i bruk for fører og omgivelser, driftsikre og enkle å operere. Dette betyr vi har ganske omstendelige prosesser for valg av løsninger og for valg av leverandører for å dekke våre kunders behov. Som leverandør av maskiner sitter vi på en måte i sentrum, all kommunikasjon rundt maskiner passerer oss. Det betyr at vi skaffer oss kompetanse og erfaring fra flere hold og kan sammenligne løsninger og leverandører. Vårt mål er at våre leverandører og løsninger skal bidra til merverdi for brukeren. Både med tanke på sikkerhet, driftssikkerhet og at det er enkelt å operere.

Sikrere hurtigkoblinger

Når det gjelder hk-fester så er det skjedd mye på å gjøre disse enda sikrere og fokuset har vært veldig stort på mekaniske løsninger. Dette har flere produsenter kommet med og en del større selskaper har dette i kravspekken til underentreprenører og til eget maskineri.

Maskinforhandlere har kunnskap og erfaring

Denne erfaringen har ikke leverandørene av utstyr på samme måte, men gjennom tilbakemeldinger fra forhandlere som oss blir leverandørene litt bedre hver gang. Det kan nok tenkes at noen svært få små kanskje ikke har kapasitet eller mulighet til å gjøre jobben skikkelig når det kommer nye modeller eller løsninger som man ønsker å ta til markedet slik det blir nevnt i artiklene. Men for Pon Equipment må vi bare påpeke at det ikke er tilfelle.

Solide prosesser for å ivareta sikkerhet, krav og dokumentasjon

Når det kommer nye maskinmodeller og nytt utstyr så kjører vi en såkalt NPI prosess. Dette står for «new product introduction» og er en omfattende prosess som omfatter alt fra sikkerhet, virkemåte, marked, brukervennlighet, driftssikkerhet og risiko. Som tidligere nevnt skal det vi leverer på maskinene bidra til merverdi for kunden. Og kunden er ikke hvem som helst fordi den nordiske føreren er den mest avanserte brukeren i hele verden. De bruker maskinene med veldig mye forskjellig utstyr. En gravemaskin brukes til planering, lasting, grøfting, stabling, pigging etc., og alt med høy presisjon og dertil egnede posisjoneringssystemer, produksjonsmålingsystemer, hjelpesystemer osv. Et langt mer fleksibelt virkeområde enn i resten av verden.

Kjøpe trygt

Som maskinleverandør sitter vi med veldig mye kunnskap og erfaring som vi benytter aktivt for å ha kontroll på hva vi gjør, hva vi selger og hva det brukes til. Samtidig så øker jo utstyrsnivået på maskiner fra fabrikk. Poenget er at vi har kontroll på hva vi ønsker å selge og det vi leverer. Det kan likevel bety at vi lever hurtigkobling, rotortilt og skuffer fra forskjellige leverandører og det er fordi vi mener det er sikkert og riktig å gjøre. Nordiske kunder har sterke preferanser og vi skal være enig i at dette noen ganger utfordrer oss, men det betyr ikke at vi mister kontroll.

Sterk bransjeforening i MGF

I Norge har vi en sterk bransjeforening hvor også “standarder” for lik betjening og andre ting rundt tiltrotatorer og utstyr diskuteres med tekniske eksperter fra medlemsbedriftene. Her har verken Engcon eller Rototilt meldt seg inn selv eller vist sin interesse. Formålet er økt sikkerhet og ingen tjent med 1000 forskjellige varianter å gjøre ting på og minst av alt kunden som skal operere maskinene med mange forskjellige førerer. Det skal være trygt å kjøpe og operere maskiner i Norge og det er vi ganske overbevist om at en får ved å kjøpe av de store leverandørene som bruker ressurser på å få det riktig. Da får du maskiner som er i henhold til norske og andre relevante lover og regler. Det snakkes om en helhetlig sikkerhet og det er maskinleverandørens ansvar å påse at dette er i henhold til kravene, samt kvalitetssjekke funksjoner før maskinen overleveres til kunde.

Vi kan forstå at både Engcon og Rototilt ønsker å selge både hurtigkoblinger, tilrotatorer, styresystem samt skuffer og utstyr til maskinen. Det gjør de ikke i dag i hvert fall ikke i særlig stor grad. Vi synes leverandørene gikk for langt i å beskrive situasjonen som at ingen tar fullt ansvar. Det er rett og slett feil, de har også ønsket om å ha denne debatten i media. Men da må man gjøre hjemmeleksen først. Til informasjon er både Engcon og Rototilt store leverandører til Pon Equipment i dag. Hvis de er slik at tilrotator-leverandørene er misfornøyd med hvilke produkter tiltene monteres sammen med eller at det selges tilter uten styresystem så mener vi de kan løse dette for egen del ved at de kun selger komplette løsninger. Dette vil jo da bety at man ekskluderes fra en del handler, men hvis man mener at det ikke kan settes sammen med noe annet så er det eneste løsningen. Markedet derimot vil nok ikke gå i samme retning. Majoriteten av maskinleverandørene er seriøse og vi håper ikke at slike utspill skaper usikkerhet om det. For om det er noe vi er opptatt av så er det nemlig sikkerhet.»

Espen Paulseth, markedirektør Pon Equipment AS og Pon Rental AS