Den livsfarlige frontruta

Pigging og utlasting med en vanlig frontrute på maskinen er potensielt livsfarlig. Uansett gitter utenpå eller ikke. Det er jo utrolig at det foregår.

Salven er skutt og røysa ligger der klar til utlasting. Stor stein må pigges før lasting på bil, dumper eller tipptruck.

Èn graver begynner på utlasting, en annen på pigging. Begge maskinene er «sikret» med stålgitter foran en vanlig frontrute i laminert glass. Man prioriterer jo HMS, må vite.

Annonse

Ute på anlegg

Jeg prøver så ofte jeg kan å komme meg ut på reportasje, med vernesko på beina, hjelm på huet og gule klær derimellom.

For det meste lever jeg en beskyttet tilværelse. Kameraet er mitt viktigste verktøy og dataskjermen er den vanligste utsikten (bortsett fra timene bak rattet på vei til og fra reportasjer på anlegg).

Skrivebordsjobben er trygg. Faren for gnagsår i ræva er mye større enn faren for å bli rammet av gjenstående sprengstoff som går av ukontrollert.

Men jeg har i det minste vært ute nok til å skjønne at beskrivelsen over er et vanlig syn.

Maskinførerne utøver også en viss slitasje på buksebaken. De kan ikke stå og kjøre heller.

Stein eller sprengstoff

Men hver dag setter de skuffa i steinmasser en meter eller tre unna frontruta. De aner ikke om det er bare stein i røysa, eller om det et sted nedi der ligger en meter med rørladning som ikke har gått av.

Kollegaen setter piggen i stein etter stein. Han sjekker etter beste evne, og håper at steinen ikke skjuler sprengstoff som ikke har gått av.

Som oftest går det bra. Men kan de føle seg helt trygge? Nei.

Holder gitteret?

Jeg skrev «sikret» i anførselstegn av en grunn. Alle skjønner at det gitteret holder greit i mot hvis det kommer fykende noe stor stein. Og det er jo bra, det. Men hva skjer hvis en kilo eller tre med gjenstående sprengstoff går av under lasting eller pigging?

Denne videoen sier litt om det. (Fortsetter under videoen)

Hvis sprengstoffet går av på vei inn i skuffa på lastemaskinen, så hjelper det gitteret fint lite. Tryggbølgen og en sky av småstein går forbi gitteret, tar med seg hele frontruta ut av ramma og dreper føreren med restene.

Det samme gjelder han som kjører piggemaskinen.

Kommersielle produkter

Videoen over er laget av Hammerglass. De lager eksplosjonssikre vinduer til blant annet anleggsmaskiner.

De er en høyst kommersiell aktør som lever av å selge produktene sine. Og det er ikke særlig billige produkter heller.

Denne artikkelen er på ingen måte noen reklame for Hammerglass. Budskapet her er mye viktigere: Ta vare på folk. Sørg for at folk kan være sikre på å komme seg levende hjem fra jobben. Også de som kjører gravemaskin og bedriver utlasting og pigging.

Det er dessverre ikke lenge siden vi hadde en dødsulykke som følge av dette. Jeg vet ikke hvordan den maskinen var sikret, bare at føreren døde fordi sprengstoff gikk av foran hytta.

Standard frontrute livsfarlig

En standard frontrute i laminert glass er ikke sikker hvis sprengstoff går av rett foran den. Da er den livsfarlig.

Man finner gjenstående sprengstoff for ofte ute på norske anlegg. Da må maskinene som står nærmest dette sprengstoffet ha en frontrute som berger førerens liv hvis det sprengstoffet går av.

Om frontruta heter Hammerglass eller noe helt annet spiller null rolle, bare den er sikker.

PS: Det foregår et viktig og spennende arbeid der målet er å bli kvitt problemet med gjenstående sprengstoff. Det hilser vi alle velkomment, og venter i spenning på resultater. Det handler om organisering og kompliserte prosesser. Sånt tar tid. Her snakker vi om løsninger som redder liv inntil problemet er løst. Det er enkelt: Kjøp, montér, ferdig. DS