Demper sidevinden elektronisk

Høy varebil i sidevind kan være en utfordring. Sjekk Fords elektroniske løsning på problemet.

Det er mye vær her i landet. Spesielt på denne tiden av året.

Varebil i sterk sidevind

Å kjøre en høy varebil i sterk sidevind kan være en utfordring. Enten det er «bare» slitsomt, eller når han drar til såpass at bilen flytter seg sidelengs.

Annonse

Det er et problem Ford har laget et elektronisk motmiddel mot. Alle nye Ford Transit og Transit Custom kommer nemlig med et nytt system som hjelper sjåføren når kraftige vindkast skaper ustabilitet i bilen.

Mindre stressende

– Ingen liker følelsen av at bilen blir tatt av et kraftig vindkast eller turbulensen når du passerer et stort vogntog i bevegelse. Den nye teknologien bidrar til å gjøre motorveikjøring mindre stressende for Transit-sjåfører. Spesielt på de mørke og stormfulle vinterdagene, sier salgssjef nyttekjøretøy Johnny Løvli i en pressemelding fra Ford Motor Norge.

Sidevindstabilisator er en avansert funksjon som ble utviklet av Fords ingeniører. (Fortsetter under videoen)

Den fungerer ved forsiktig å bremse ned hjulene på den ene siden av bilen. Slik blir effekten av sidevindkast på kjøretøyet redusert.

Over 80 km/t

Når kjøretøyets hastighet er over 80 km/t overvåker sidevindstabilisatoren bilens stabilitet med sensorer mer enn 100 ganger hvert eneste sekund. Hvis et plutselig vindkast blir oppdaget, aktiveres funksjonen på mindre enn 200 millisekunder.
– Det er tiden det tar en friidrettssprinter å reagere på startpistolen, understreker Ford i pressemeldingen.

Dette er med andre ord et system for kjøring i normale hastigheter på lande- og motorvei.

Kan havne i fjæra

Det hjelper deg ikke når du kommer listende så lett på tå langs en blankpolert vintervei, og du får et ekstra kraftig kast av kulingen fra sida, og bilen flytter seg sidelengs. Da risikerer du å havne i fjæra, uten at noe elektronisk hjelpesystem kan hindre det.

Fords ingeniører testet det nye systemet på en spesiell testbane som bruker kraftige vifter til å skape vindhastigheter på opptil 80 km/t. Felttester er gjort langs kysten av Nederland, som er beryktet for sine sterke vinder.