Usynlig merking mot tyveri

Årlig stjeles det verktøy og utstyr for titalls millioner. Nå tar anleggsbransjen i bruk usynlig mikromerking for å forebygge tyveri, og gjøre det enklere å finne tyvegods.

– Usynlig mikromerking, også kalt syntetisk DNA, har vist seg å være svært effektivt for å forebygge innbrudd på privatmarkedet. Nå inntar teknologien bedriftsmarkedet for fullt. Tryg Forsikring og politiet samarbeider om å få bedrifter i Bergen og omegn til å ta i bruk den nye DNA-teknologien, sier leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal i en pressemelding.

Enkelt forklart så smøres eller sprayes syntetisk DNA på gjenstander som skal sikres. Væsken blir blå under UV-lys. Flere og flere politikamre utstyres nå med UV-lommelykter. Væsken inneholder også en unik kode som kan registreres på nett.

Annonse
Leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal (t.v.) og leder for Næringsliv, Espen Strømme, viser hvordan "kunstig DNA" smøres på arbeidsverktøy. (Foto: Tryg).

Leder i Tryg Forsikring,
Espen Opedal (t.v.) og leder for Næringsliv, Espen Strømme, viser hvordan «kunstig DNA» smøres på arbeidsverktøy. (Foto: Tryg).

Nytt på norske anleggsplasser

Entreprenør-giganten Implenia har tatt i bruk teknologien på sine anleggsplasser langs E39-traseen fra Os til Bergen.

– Vi er første store entreprenør som tar kunstig DNA-teknologi i bruk. Vi er veldig positive, sier HMS-sjef hos entreprenøren Implenia, Anne Gundersen.

Politiet positive

– Vi tror at samfunnet vil spare summer i millionklassen om «DNA-merking» blir enda mer utbredt, sier politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon i Bergen. Han er en av pådriverne i Norge for utbredelse av kunstig DNA-merking innen bedrifts- og privatmarkedet.

Gagner hele samfunnet

– Vi har stort tro på at dette vil ha en forebyggende effekt. Og vi er glade for vi har fått med oss politiet på forebyggingslaget. Sammen håper vi på færre tyverier langs E39-traseen som nå bygges i Bergen og Os, sier Espen Opedal.

Leder for Trygs Næringslivsatsing i Norge, Espen Strømme legger til at hele samfunnet tjener penger når tyverier fra anleggsbransjen går ned.

– Tryg tjener ikke en krone på merkesettene, det er viktig for oss å understreke. Det er forebyggingen som er viktig for oss. Store tyverier fra anleggsbransjen rammer mange ærlige folk. Alt fra entreprenører, politiet, forsikringsselskaper og samfunnet generelt taper tid og penger på disse store og små anleggstyverier, sier Strømme.

– Vil skremme tyvene

Politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon håper at andre politidistrikt jobber for å ta i bruk «DNA-merking».

– Alt som stjeles fra norske byggeplasser må jo ha mottakere, og alt av utstyr forsvinner ikke ut av landet. Vi er rimelig sikre på at de som opererer på det svarte arbeidsmarkedet er kjøpere av mye verktøy som stjeles. Når utstyret etter hvert nå blir merket, tror jeg markedet vil skrumpe inn. Risikoen for å bli tatt med verktøy som er stjålet vil bli mye større, og det vil nok skremme mange bort fra anleggsplassene, sier Pollestad.

– I tillegg gjør det jobben enklere for politiet når vi møter på skurker med tyvegods merket med «DNA-kode», sier han.

Fakta: Syntetisk DNA-merking

Et sett består rett og slett av små beholdere med kjemisk fremstilt DNA
og små id-merker som flyter i væsken.
For å merke noe, dypper man en vattpinne i væsken og smører på gjenstanden en vil merke. Ved å lyse med UV-lykt kan en raskt se om gjenstanden er merket, og ved hjelp av et mikroskop kan en lese av en unik kode.
Koden legges inn i et europeisk register. Dersom noe stjeles og ender
opp i hvilket som helst europeisk land, kan det lokale politiet lese av
koden og finne tilbake til eieren.
Merkingen herder raskt og er svært vanskelig å få bort.